Pohjola Grand Prix finaali - Madis Morna ja Herbert ensimmäiseen isoon voittoonsa

19.9.2021

Kansallisen kauden huipentuma, Pohjola Grand Prix -sarjan finaali kilpailtiin Ypäjällä ja voittoon ratsasti Madis Morna hevosellaan Herbert. Ratsukko hyppäsi ainoana kaksi 145 cm kierrosta ilman pudotuksia, vaikka saikin ensimmäisellä kierroksella kaksi virhepistettä enimmäisajan ylityksestä. Toisen kierroksen viimeisenä lähteneen Mornan piti hypätä virheittä voittaakseen.

Pohjola Grand Prix finaalin voittajat Madis Morna ja Herbert. Kuvat Heidi Lammi.

 

”Hevonen antoi aika lailla kaikkensa radalla”, Madis Morna kertoi neljä vuotta rauhassa valmentamastaan laadukkaasta Herbertistä.

Virolainen Morna muutti Suomeen kymmenen vuotta sitten ja työskentelee ammattiratsastajana. Paljon nuoria hevosia kouluttanut Morna voitti Ypäjän Hevosopiston finaalissa ensimmäisen Grand Prix -luokkansa. Kaikki finaaliin kvalifioituneet ratsastajat lähtivät tasaviivalta finaaliluokkaan.

”Minulle se oli kieltämättä hyvä asia, koska pääsin hyppäämään kyseisellä hevosella vain kaksi osakilpailua. Toisaalta osakilpailut valmistelevat meitä finaaliin, ja finaali on finaali”, Morna totesi.

 

Johanna Talvio ja New Yorker T.

 

Myös toiseksi sijoittunut Johanna Talvio ja New Yorker T ja kolmonen Mirella Lesonen-Hakola ja Winput Vk Z hyppäsivät toisen kierroksen virhepisteittä. Ensimmäisen kierroksen pudotus ja Lesonen-Hakolan pudotus ja aikavirhe erottivat heidät finaalin voitosta.

”Ihan tyytyväinen olen, mutta olisi se voittokin maistunut ihan hyvältä niiden kakkossijojen jälkeen”, finaalissa toiseksi tullut ja kahdessa osakilpailussa toiseksi sijoittunut Johanna Talvio naurahti.

”Rata oli teknisempi viimeisessä osakilpailussa. Siellä oli vähän enemmän teknisyyttä, miettimistä väleissä. Tämän päivän radat olivat hyviä ja sujuvia, toimivat minulle ja hevoselleni”, Talvio totesi radoista.

Talviolla ja New Yorker T:llä on ollut pitkä kilpailutauko viime talvena, jopa kahdeksan kuukautta. Ratsukko ei tauon aikana hypännyt kuin pientä verryttelyä. Kun kisakausi jatkui keväällä, saimme hyvän draivin päälle. Siitä joka kisassa on mennyt jopa paremmin ja paremmin.”

 

Mirella Lesonen-Hakola ja Winput Vk Z.

 

”Me aloitimme Winputin kanssa neljä vuotta sitten 120-luokista. Ensimmäiset puoli vuotta olisin halunnut myydä sen, mutta kukaan ei halunnut ostaa sitä. Sitten me löysimme yhtäkkiä yhteisen sävelen. Se on minun turvaratsuni, äitiratsuni”, Mirella Lesonen-Hakola nauraa. Hän on keskittynyt kilpailuissa myös auttamaan 12-vuotiasta poikaansa Hugo Kogelnigiä, joka voitti lapsiratsastajien EM-hopeaa, ja Ypäjällä sekä 130 että 140-luokat.

”Pidän siitä, että sarjoja on monella eri tasolla ja pienemmissäkin luokissa on hyvät rahapalkinnot. Se varmasti motivoi harrastajiakin lähtemään”, Lesonen-Hakala toteaa, ja toivoo ensi vuodelle vielä enemmän osakilpailuja.

Lesonen-Hakolalla on kolme kilpahevosta, mutta hän haluaa keskittyä kilpailleessaan samaan aikaan poikansa Hugon kanssa hänen auttamiseensa.

”Oma kilpaileminen menee nyt lasten ehdoilla”, hän nauraa ja lisää, että oma kilpaileminen on sekä henkisesti että fyysisestikin helpompaa kuin pojan puolesta jännittäminen.

Voittajan riemua...

Sarjakilpailun kärjessä kolmen osakilpailun jälkeen ollut Pipsa Koski ja A Brok epäonnistuivat ensimmäisellä kierroksella lähestymisessä okserille, ja joutuivat keskeyttämään suorituksensa hevosen loukkaantumisen vuoksi. Hevonen kuljetettiin tutkimuksiin Ypäjän Hevossairaalaan.

Ypäjän Hevosopisto
Kansalliset esteratsastustulokset 19.9.
Pohjola Grand Prix 2021 finaali, 145 cm, kaksi kierrosta, lähti 17, sijoittui 10.
1) Madis Morna – Herbert, Ratsastusseura Aino 2-0/62.56, 2) Johanna Talvio– New Yorker T, Cool Riders 4-0)/58.56, 3) Mirella Lesonen-Hakola – Winput Vk Z, Oulun Ratsastajat 5-0/60.05, 4) Susanna Granroth – Kg Corazon, Hattel Riders 5-4/53.69, 5) Maija Yli-Huhtala – Birchcape's Wonderland, Ratsastusseura Varsa 9-0/59.59, 6) Sanna Backlund – Elano, Hattel Riders 8-4/56.25, 7) Jonna Normia – Qualisina, Auran Ratsastajat 9-8/57.58, 8) Elena Merivirta – Astro, Salo Riding Club 9-8/58.51, 9) Antti Linna – Spendrup L, Salon Ratsastusseura 10-8/62.48, 10) Petra Heikkinen – Q And Q Dk Z, Pohjois-Karjalan Urheiluratsastajat 8-12/55.77,…

Täydet tulokset: https://online.equipe.com/fi/class_sections/615592

 

Sarjakilpailupisteet kolmen osakilpailun jälkeen:
Esteratsastuksen Pohjola Grand Prix sarja – Road to Success 2021
Pohjola Grand Prix

1) Koski Pipsa                            HARI                 63
2) Heikkinen Petra                   PKUR                62
3) Talvio Johanna                     CR                     50
4) Merivirta Elena                    SRC                   49
5) Jensen Janna                        JCC                    46


Sarjan ja finaalin palkinnot

Pohjola Grand Prix -kilpailusarjan voittaja on finaalin voittaja. Pohjola Grand Prix -finaaliluokka 145 cm, kaksi kierrosta arv. A2/A2. Finaalin 10 parasta ratsukkoa saavat palkintorahaa seuraavasti (palkintoraha edellyttää hyväksyttyä tulosta ensimmäiseltä ja toiselta kierrokselta): 5.000 €-, 3.500 €-, 2.5000 €-, 1.800 €-, 1.200 €-, 800 €-, 500 €-, 500 €-, 500 €-, 500 €.

Kilpailusarjan säännöt: LINKKI  


Esteratsastuksen Pohjola Grand Prix -sarjassa kausi alkoi kouluratsastuksen kanssa samana viikonloppuna Ypäjän Hevosopistolla 11.-13. kesäkuuta. Seuraavaksi kilpailtiin Ratsastuskeskus Ainossa, Järvenpäässä 16.-18. heinäkuuta ja Power Park Horse Show´ssa Härmässä 25.-29. elokuuta. Ensi vuonna 2022 finaalin parhaat saavat paikan Helsinki International Horse Show´hun. Tänä vuonna Helsinki Horse Show´ta ei koronarajoitusten vuoksi järjestetä.