Rantanen ja Lirs SM-kultaa kenttäratsastuksessa 2009

1.6.2010

Wilhelmiina Rantanen ja Lirs kenttäratsastuksen Suomen mestarit 2009


Wilhelmiina ja Lirs. Kuva SH.

Wilhelmiina Rantanen otti ensimmäisen Suomen mestaruutensa kenttäratsastuksessa Tervossa juhannuspäivänä. Ratsastaja nousi 12-vuotiaalla ruunallaan Lirs selkeään johtoon juhannusaattona ollen paras koulukokeessa ja ratsastaen ainoana maastoradan puhtaasti. Juhannuspäivän rataesteet koettelivat voittajaratsukkoa, joka otti 15 virhepisteen verran sakkoa pudotuksista ja yliajasta, mutta kaulaa jäi vielä  riittävästi hopealle ratsastaneeseen Cajus Aminoffiin.


Wilhemiina ja Lirs. SH.

Aminoff teki kilpailujen toiseksi parhaat tulokset sekä rataesteillä, 8 vp, että maastokokeessa itse kasvattamallaan, 10-vuotiaalla FWB-ratsu Ranettolla, mutta oli kouluosuudella vasta kuudes. Vuosi sitten ratsukon mitali oli Keravalla pronssinen. Kenttäratsastuksen konkarilla on nyt yhteensä jo 14 senioreiden SM-mitalia vuosien varrelta aina pronssista kultaan. Kolmanneksi ratsasti lapinlahtelainen Paavo Huttunen hevosella Feril.

Oikullinen juhannussää asetti haasteensa kisaolosuhteille.

- Tänään luokkamme alkaessa vettä tuli todella kuin kissoja ja koiria, ja nurmipohjasta tuli järkyttävän liukas. Omaa jännitysmomenttiani lisäsi se, hevonen on todella varovainen esteillä eikä hyppää mielellään liukkaalla pohjalla. Ratsastin tosi varovasti ja hiljaa, mutta maaliin tullessa tiesin voittaneeni, vaikka en taakse katsonutkaan, mitä siellä tuli alas, Rantanen kertoo.

Cajus ja Ranetto -
SM-hopeaa. SH.

Rantaselle mestaruus on palkinto kovasta tehdystä työstä. Mitali on ratsastajan ensimmäinen SM-tasolla.

- Minulle tämä merkitsee sitä, ettei ratsastukseni ole ollut mitään amatöörien pimputtelua, vaan olen tehnyt oikeita asioita. Ensisijaisesti minun pitää panostaa leipätyöhön, että pystyn ylipäänsä tekemään tätä lajia, sponsoreita kun ei ole helppoa saada. Joskus kaksitoistatuntisen työpäivän päälle talvella tallille lähtiessä, kun käytössä ei ole edes maneesia, tuntuu välillä että onko tämä sen väärtiä. Mutta tässä sitä nähdään, kuinka kivaa se loppupeleissä on, Rantanen iloitsee.


Paavo ja Feril - SM-pronssia. SH.

Rantanen on valmentautunut Saksassa Verdenissä Adam Liedermanin luona kahden kuukauden ajan. Ratsastaja itse on ollut Saksassa aina neljä päivää kerrallaan ja lentänyt viideksi päiväksi kotiin ansaitsemaan rahaa valmennusmaksuihin. Rantasella on Porissa oma liike, hän on ammatiltaan maskeeraaja, stylisti ja kampaaja. Rantanen aikoo palata hevosineen Saksaan elokuun puolivälissä, sitä ennen tähtäimessä ovat vielä PM-kilpailut Ruotsissa heinäkuun puolivälissä.


Johanna Sokka / Saturn III - SM-kisan 4. sija.

- Saksassa olen oppinut tekemään enemmän fiiliksellä, ratsastushan on tunne-älylaji. Ennen olin enemmän kello- ja kalenterikeskeinen. Nyt olen ratsastanut koulua Yyterin hiekkarannoilla, siellä pystyy tekemään myös vesi- ja laukkatreenit ja kävelyt. Hevosille työskentely rannalla on paljon mielekkäämpää kuin puurtaminen kentällä. Itsellenikin se on tärkeä irtiotto pitkän työpäivän päälle, Rantanen kertoo.


Salla Aario / Celtas Chibougamau - SM-kisan 5. sija.

- Suhtaudun hevosiini vähän epäammattimaisesti, ne on minulle lemmikkejä. Teen kaiken hevosten ehdoilla, tapahtui mitä tapahtui. Toinen hevoseni Cassiopeia kaatui Saksassa kaksi viikkoa sitten maaston viimeisellä esteellä. Täällä se hyppäsi maastossa liian isosta ja ylivarovaisesti, joten hyppäsin sillä vain viisi estettä ja keskeytin, ratsastaja kertoo suorituksestaan toisessa luokassa.

Nuorten SM-kulta Taina Kääriäiselle


Taina ja Vinci. SH.

Nuorissa voiton otti vasta 18-vuotias Taina Kääriäinen Lapinlahdelta 11-vuotiaalla belgialaistammalla Vinci. Nuorten mestaruuksista kilpaili vain neljä ratsukkoa, joista koulu- ja maastokokeen jälkeen kärjessä ollut Sara Hakala / F J Amir Al-Bahr hylättiin kahden kiellon takia estekokeessa samoin kuin kolmantena ollut Olivia Levänen / Tayson Damkaer. Elsi Norhio / Larioni's Lucky Boy hylättiin jo perjantaina maastoesteillä. Näin nuorten osalta päästiin jakamaan vain kultamitali.

Kultamitali on ratsastajan ensimmäinen, mutta ponivuosilta tallessa on myös pronssia. Ratsastaja työskentelee ja valmentautuu Paavo Huttusen tallilla Lapinlahdella, ja opiskelee samalla oppisopimuksella ratsastuksenohjaajan ammattia.

Sara ja F J Amir Al-Bahr johtivat vielä koulun ja maaston jälkeen.

- Täällä oli tosi hyvät radat sekä rataesteillä että maastossa, sopivan haastavat ja tehtävää riitti. Koulu ei ole ikinä ollut vahvin osuutemme, sen jälkeen olimme viimeisinä. Hevonen jännittyy kouluradalla ja sitten jännityn itsekin, siitä tulee vähän sellainen kierre, Kääriäinen sanoo.

Haaveena on työ hevosten parissa.

- Aion vielä eteenpäin ratsuttajalinjalle, hevosten ratsastaminen on se mitä haluaisin tulevaisuudelta. Paavoa olen pitänyt esikuvanani, ihailen hänen rauhallista työskentelytapaansa. Ei tarvitse hosua, kun riittävästi kokemusta hevosenkäsittelystä sun muusta, Kääriäinen toteaa.


Tuija Rosenqvist ja Jillaroo.

Vaativa B- tasoinen luokka oli avoin myös muille ratsukoille ja luokkavoittoon nousi Lempäälästä kotoisen oleva Tuija Rosenqvist tammalla Jillaroo ja toiselle tilalle ratsasti Paavo Huttunen hevosella James II.

Uusi SM-kisapaikka sai lämpimän vastaanoton

Kilpailun järjesti ratsastusseura Ones Again Riders myös itse kenttäratsastajana tunnetun Perttu Purasen kotitilalla Arossa, Tervossa. Ensimmäiset kansalliset kenttäkilpailut järjestettiin paikassa vuosi sitten.

- Perttu on kehittänyt paikkaa hienosti. Täällä on kaikki edellytykset pitää vaikean tason kilpailuja. Hieno nurmipohja, nätti, vaihteleva maasto, idyllinen pihapiiri ja todella lämmin, välitön kisatunnelma. Suomessa on vain kaksi SM-tason kilpapaikkaa tämän lisäksi, Ypäjä ja Kerava, rataestemestarina toiminut Simo Leppänen sanoo.

Paavo Huttunen ja James II.

Ratkaisevilla rataesteillä ei nähty yhtään virheetöntä suoritusta.

-  Aikatempo on senioreilla 375 metriä minuutissa ja estekorkeus 120 senttiä ja pituutta saman verran. Radalla nähtiin hyviä ratsastuksia, mutta tempo oli vähän hidasta, kun sateen liukastamalla nurmipohjalla joutui ottamaan hevosia vähän takaisin. Yliaikaa tuli paljon. Ratsastuksellisesti monella meni paljon paremmin kuin miltä tulokset näyttää ja ratsastajat ovat olleet ratoihin tyytyväisiä, Leppänen toteaa. 

Kenttäratsastuksen Suomen mestaruus 2009
Vaativa A, senioreiden Suomen mestaruusluokka 19.-20.6.2009, Tervo
Kokonaistulos koulu-, kestävyys- ja rataestekokeen jälkeen. 9 lähtöä, 3 sijoittuu.
1) Wilhelmiina Rantanen / Lirs, Lapinlahti, 68,5,
2) Cajus Aminoff / Ranetto, Espoo 79,2,
3) Paavo Huttunen / Feril, Lapinlahti 90,9,
4) Johanna Sokka / Saturn III, Kuopio 96,3, 5) Salla Aario / Celtas Chibougamau, Tervo 107,2, 6) Aki Karhapää / Alecey, Joensuu 109,3, 7) Minna Leppälä / Rossi Puh, Kirkkonummi 135,0 8) Anu Uusinarkaus / Quistro, Tampere 136,2, 9) Esti Laaksonen / Flaming Ergalad, Turku 172,9
 
Nuorten kenttäratsastuksen Suomen mestaruus 2009
Kokonaistulos koulu-, kestävyys- ja rataestekokeen jälkeen.
Vaativa B, nuorten Suomen mestaruusluokka 19.-20.6.2009, Tervo
1) Taina Kääriäinen / Vinci  86,1
Sara Hakala  / F J Amir Al-Bahr (hylätty estekokeessa)
Olivia Levänen / Tayson Damkaer (hylätty estekokeessa)
Elsi Norhio / Larioni's Lucky (hylätty maastokokeessa)

Luokkatulos Vaativa B, avoin kaikille, samalla nuorten mestaruusluokka
8 lähtöä, 2 sijoittuu
1) Tuija Rosenqvist / Jillaroo, Lempäälä 67,4, 2) Paavo Huttunen / James II, Lapinlahti, 82,8, 3) Taina Kääriäinen / Vinci, Lapinlahti, 86,1, 4) Henrik Wickström / Grilett Oulu, 139,9
Hylätyt ja keskeyttäneet: Sara Hakala / F J Amir Al-Bahr (hyl. estekokeessa) 6) Olivia Levänen / Tayson Damkaer (hyl. estekokeessa) Wilhelmiina Rantanen / Cassiopeia II (kesk. maastokokeessa, Elsi Norhio / Larioni's Lucky Boy (hyl. maastokokeessa

Osakoetulokset löytyvät: http://kipa.ratsastus.fi

LINKKEJÄ:
Kisapaikka: www.arontila.fi
Kisasivut, tulosten päivitys online: www.equievents.fi
Ilmoittautuneet, tulokset ja ja lisätietoa SRL:n kisapalvelusta http://kipa.ratsastus.fi