Ratsastuksen parhaat palkittiin Tampereella: Juulia Jyläs Vuoden ratsastaja 2017

7.4.2018


Juulia Jyläs - Finishing Touch Wareslage EM-radalla, Göteborg 2017, kuva SRL Hanna Heinonen.

Ratsastuksen parhaat palkittiin Tampereella: Juulia Jyläs Vuoden ratsastaja 2017

Suomen Ratsastajainliitto palkitsi vuoden 2017 ansioituneita urheilijoita, seuratoimijoita ja talliyrittäjiä lauantaina Tampereen Hevoset-messujen yhteydessä järjestetyssä iltajuhlassa Hotelli Tornissa, jossa juhlistettiin samalla kymmenensiä Hevoset-messuja. Ratsastajainliiton jäsenistö on antanut ehdotuksia palkittaviksi alkuvuoden aikana.

Vuoden ratsastaja palkittiin urheilumenestyksen perusteella. Yleisöäänestyksessä tittelin sai odotetusti esteratsastaja Juulia Jyläs takanaan eriomainen kausi. Jyläs edusti Suomea Göteborgin EM-kilpailuissa 2017 hevosella Finishing Touch Wareslage selvittäen tiensä hienosti semifinaaliin. Jyläs oli upeasti neljäs tammalla Courage TZ Göteborgin GP:ssä ja toinen Oslon viiden tähden GP:ssä. "Finillä" Jyläs otti muiden menestysten ohella myös hienon 12. sijan Helsinki Horse Show´n GP-esteillä.

Jyläs on yksi Suomen tunnetuimpia ja menestyneimpiä esteratsastajia. Hän on ratsastusuransa alusta lähtien tehnyt määrätietoisesti paljon töitä sekä kilpaillut runsaasti erilaisilla hevosilla tavoitteena nousu maailman huipulle. Jyläs on erinomainen esikuva lajille, rohkea, sinnikäs ja taitava.

Jyläs ei päässyt juhlaan paikalle Tampereelle, sillä hän kilpailee parhaillaan Lanakenissa, Belgiassa. Ratsastajan kauteen tuli lähes neljän kuukauden tauko loukkaantumisen vuoksi, kun toinen ratsukko törmäsi häneen verryttelyssä La Coruñan maailmancupin yhteydessä joulukuussa Espanjassa.

- Luulin ensin, että kyseessä on polviongelma, mutta lonkkani oli mennyt sijoiltaan. Se uusiutui kahdesti, ja paraneminen kesti pitkän ajan. Olen palannut nyt kilpa-areenoille hyvässä kunnossa kuten myös hevoseni, tästä on hieno jatkaa, Jyläs kertoo.

Jyläksen kauden päätähtäin on MM-kilpailussa, jotka käydään syyskuussa Tryonissa, Yhdysvalloissa kahdeksan lajin kesken. Hän odottaa ilolla myös Helsinki International Horse Show´ta, jossa on erittäin hieno elämys kilpailla kotiyleisön edessä.

Ratsastajan ulkokausi lähti vauhtiin lupaavissa merkeissä, hän otti heti torstaina sijoituksen ratsulla Copain Z Belgiassa 140 cm:n esteillä.

- ”Fini” kilpaili myös täällä ensi kertaa pitkään aikaan, se hyppäsi erittäin hyvin ja antoi hyvän tunteen satulaan. Courage pääsee radoille kuukauden päästä, se sai antibioottikuurin hammasongelman vuoksi ja pidämme tauon lääkevaroaikojen vuoksi.

Jyläs on asunut lähes 25 vuotta Hollannissa, missä hän pitää yhdessä puolisonsa Herman van Triestin kanssa Stal van Triest valmennus-, kasvatus- ja myyntitallia. Suomessa Jyläs edustaa helsinkiläisseuraa Tuomarinkylän Ratsastajat. Juulia Jyläksen esittely


Suomen joukkue Millstreet 2017, vasemmalta Johanna Pohjonen - Conner K, Veera Manninen - Colibri, Neea Karvinen - Carraheen Duke,
Suvi Järvi - Orlanda II ja Anna Hassö. Kuva: Pasi Karvinen.kuva Lars Losvik.

Kenttäratsastuksen juniorijoukkue
vastasi Vuoden ratsastusteosta

Vuoden ratsastusteosta palkittiin kenttäratsastuksen junioreiden joukkue, joka oli hienosti viides EM-kilpailuissa Millstreetissä, Irlannissa. Joukkueessa olivat mukana ratsukot Johanna Pohjonen - Conner K, Veera Manninen - Colibri, Neea Karvinen - Carraheen Duke ja Suvi Järvi - Orlanda II. Joukkueenjohtajana toimi Pirkko Herd ja maajoukkuevalmentajana Anna Hassö. Suomen kenttäratsastus on vahvassa nousussa, mistä junioreiden saavutus on hieno osoitus. Suomen joukkue osoitti samalla erinomaista kilpailukykyä ratsastuksen perinteisiä suurmaita vastaan.


SRL:n hallituksen jäsen Osmo Metsälä ja nuorisotoiminnan koordinaattori Sanna Sassi jakoivat ratsastusteon palkinnon,
Johanna Pohjosen psta paikalla Jouni Pohjonen sekäratsastajat Veera Manninen, Neea Karvinen, Suvi Järvi,
joukkueenjohtaja Pirkko Herd, kuva Sonja Holma

Vuosittain palkitaan myös ansioitunut kilpailujärjestäjä tai yksittäinen hyvin järjestetty, mieleenpainuva tapahtuma. Vuoden kilpailujärjestäjäksi nousi järvenpääläinen Ratsastuskeskus Aino, joka nousi vuoden aikana huomattavaksi kilpailujärjestäjäksi, ohjelmassa on ollut mm. esteratsastuksen SM-kilpailut, LähiTapiola GP-sarjan osakilpailu ja kaksi kansainvälistä estekilpailua.


Vuoden kilpailujärjestäjä Ratsastuskeskus Ainon edustajat Katri Siltala ja tj Riina Peltonen, jakaa SRLn pj Mikael Forstén,
kuva SRL Sonja Holma

Vuoden hevoseksi äänestettiin Corleone, upea suomenhevosori, joka on menestynyt hienosti urheilussa voittaen mm. suomenhevosten kouluratsastuksen mestaruuden huikeat neljä kertaa ratsastajanaan Heidi Svanborg-Lodman. Corleone eli ”Korkki” ((Erovisku - Vireeni) on myös arvostettu jalostusori, jolla on näyttelyissä menestyneitä ja palkittuja jälkeläisiä. Hevosta ehdotti Suomenratsut ry. Suomenhevosen kantakirja täytti 110 vuotta vuonna 2017, ja vuoden hevosen titteli sopii juhlavuoden henkeen sikäli erinomaisesti. Hevosen on kasvattanut Petra Rantala ja Mitja Nummenmaa, sen omistaa siuntiolainen Talli Hermannin Nuorisoseura. Hevosen tarkemmat tiedot


Corleonen ratsastaja Heidi Svanborg-Lodman sekä omistaja ja kasvattaja Petra Rantala sekä Duendecillo P:n omistaja ja
kasvattaja Anne Niemi, jakaa aleiden puheenjohtajista Marja Nuuttila (vasen reuna) ja Kirsi Siivonen (oikea reuna), kuva Sonja Holma.

Yleisön kunniamaininnalla palkittiin lisäksi Duendecillo P. ”Peikko” on suomalaisen hevoskasvatuksen hieno tulos, FWB-jalostusori, joka on menestynyt erinomaisesti kouluratsastuksessa kansainvälisillä kilpa-areenoilla. Viime lokakuun Helsinki International Horse Show’ssa Duendecillo P (Don Romantic - Midt-West Ibi-Light) otti GP-tasolla kolmoisvoiton Ruotsin Jeanna Högbergin ratsastamana. Yleisöäänestyksen ohessa oli mahdollista ilmoittaa vapaassa kategoriassa omaa suosikkia palkittavaksi, ja Duendecillo P sai eniten ehdotuksia kyseisessä luokassa. Hevosen on kasvattanut vöyriläinen eläinlääkäri Anne Niemi, ja hän omistaa sen yhdessä Digi Vet Oy:n kanssa. Hevosen tarkemmat tiedot


Nuoret Päättäjät -ryhmän Maria Salomaa ja Lilli Merinen jakoivat Vuoden Sinettiseura palkinnon Luoteis-Satakunnan Ratsastajille,
valmennusvastaava Katja Passoja, pj Bettina Nirhamo ja Katri Lehti kuva SRL Sonja Holma.

Luoteis-Satakunnan Ratsastajat ja
Hankasalmen Ratsastuskoulu palkittiin

Ratsastuksen Vuoden Sinettiseuraksi 2017 nimettiin Luoteis-Satakunnan Ratsastajat, Noormarkku. Sinettiseurat tekevät arvokasta työtä lasten ja nuorten parhaaksi, niissä on iloinen, kannustava yhteishenki, monipuolista toimintaa sekä Reilun Pelin arvot mietittynä ja toteutettuina. Vuodesta 2018 alkaen kaikki Sinettiseurat ovat Tähtiseuroja, kun Olympiakomitean ja lajien yhteinen seuratoiminnan laatuohjelma käynnistetään.

Luoteis-Satakunnan Ratsastajat panostaa pitkäjänteisesti erityisesti nuoriin ja lapsiin sekä harraste- että kilpailutoiminnassaan. Seura järjestää Talent-valmennuksia eritasoisille ratsastajille sekä tarjoaa matalan kynnyksen tutustua kilpailumaailmaan niin kilpailijana kuin talkoolaisenakin. Kaikille löytyy ikään ja osaamiseen sopiva rooli ohjatusti, ja kilpailut ovat saaneet paljon kiitosta osallistujilta.


Vuoden Laatutalli Hankasalmen Ratsastuskoulu, yrittäjä Maarit Sormunen, jakaa hallituksesta Janne Lappi ja tallitoiminnan
kehittäjä Minna Peltonen, kuva SRL Sonja Holma

Vuoden Laatutalliksi valikoitui Hankasalmen Ratsastuskoulu. Ratsastajainliiton jäsentalleille voidaan myöntää erillinen Laatutalli-status, mikäli ne täyttävät vaaditut kriteerit koskien yritystoimintaa, turvallisuutta, olosuhteita, hevosten hyvinvointia sekä henkilökunnan ammattitaitoa ja asiakaspalvelua. Laatutalleja on tällä hetkellä 27.

Hankasalmen Ratsastuskoulun henkilökunta on erittäin ammattitaitoista ja asiakaspalvelu taattua laatua. Hevosten hyvinvoinnista on huolehdittu, olosuhteet ovat siistit ja mieluisat. Ilmapiiri ratsastuskoululla on erittäin hyvä. Toimintaa on kehitetty systemaattisesti kautta vuosien, ja talli on edennyt Vuoden ratsastustallista nyt Vuoden Laatutalliksi. Talliyrittäjänä toimii mastertason ratsastuksenopettaja Maarit Sormunen.


Vuoden ratsastuksenopettaja Saara Rantapuu-Kivelä, jakoi tallitoiminnan kehittäjä Minna Peltonen ja hallituksesta
Janne Lappi, kuva SRL Sonja Holma

Vuoden ratsastuksenopettaja Saara Rantapuu-Kivelä,
seuratoimija Marja-Kaisa Lääkkölä ja nuori Iiris Varonen

Vuoden ratsastuksenopettaja on espoolainen Saara Rantapuu-Kivelä. Hyvä ratsastuksenopettaja on koulutettu hevosalan rautainen ammattilainen, jolla on hallussaan niin hevostaidot kuin ratsastajan kehonhallinta. Rantapuu-Kivelä on mastertason opettaja takanaan pitkä ja monipuolinen ura, jonka aikana hän on opettanut ja valmentanut satoja ratsastajia. Hän innostaa ja tukee aloittelevia poniratsastajia, tavoitteellisia junioreita ja aikuisratsastajia yrittämään parhaansa, kehittymään ja hakemaan oivalluksia ja onnistumisia.

Rantapuu-Kivelä lukee taitavasti sekä hevosia että ihmisiä. Harjoitukset ovat vaihtelevia ja sopivan haastavia, oli kyse sitten koulu- tai esteratsastuksesta. Rantapuu-Kivelä on miellyttävä, pitkän linjan ammattilainen, huumorintajuinen ja kokenut hevosihminen ja pedagogi. Hän valmentautuu ja kilpailee itse aktiivisesti.


Vuoden seuratoimija Marja-Kaisa Lääkkölä, jakoi seurakehittäjät Mila Munsterhjelm ja Jouni Karnasaari, kuva SRL Sonja Holma

Vuoden seuratoimijaksi valittiin Marja-Kaisa ”Maisa” Lääkkölä Meri-Lapin Ratsastajista Torniosta. Seuratoiminta tarjoaa monenlaisia tehtäviä ja vastuurooleja, ja vapaaehtoisten merkitys on seuralle korvaamattoman arvokas. Lääkkölän käsissä vuodesta ja kisasta toiseen pelaavat sekä seuran kanttiini että tiedotus – aina hymyssä suin ja ystävällisesti. Lääkkölä on seuransa ehdoton tukipilari, jolta aina uskaltaa pyytää apua ja sitä myös saa.


Vuoden ratsastusnuori Iiris Varonen, jakoi Nuoret Päättäjistä Heidi Pakarinen ja Milla Kuisma, kuva SRL Sonja Holma


Vuoden ratsastusnuorena palkittiin Tampereen Ratsastusseuran Iiris Varonen. Ratsastuksen parissa toimii monenlaisia nuoria ja jokaiselle löytyy oma tapansa harrastaa. Aktiiviset nuoret toimivat joka päivä oman harrastusyhteisönsä sekä koko lajin hyväksi. Iiris Varonen on myönteinen, tavoitteellisesti ratsastusta harrastava nuori, joka avustaa pyyteettömästi lapsia ja erityisratsastajia tallissa ja tunneilla. Hän on kaikkien kaveri ja toimii hyvänä esimerkkinä myös terveellisillä elämäntavoillaan.

Lisäksi palkittiin erityispalkinnolla Hevoset Kaivarissa -tapahtuman taustatekijät: pääsihteeri Fred Sundwall, Suomen Ratsastajainliitto, tapahtumajohtaja Mikko Luhtala ja kehityspäällikkö Suvi Louhelainen, Suomen Hippos. Hevoset ja hevosala olivat näyttävästi mukana juhlistamassa Suomen satavuotista itsenäisyyttä ja ainoan alkuperäisen hevosrotumme, suomenhevosen, 110-vuotista kantakirjaa. Mahdollisuuksien hevonen -kokonaisuus toteutettiin yhdessä koko hevosalan voimin, lajirajat ylittäen. Mahdollisuuksien hevonen -tapahtumia järjestettiin yli tuhat eri puolilla Suomea. Vuoden päätapahtuma Hevoset Kaivarissa keräsi 20.-21. toukokuuta toi Helsingin Kaivopuistoon yli 45.000 katsojaa.


Vuoden palkittavat 2017 yhteiskuvassa, kuva SRL Sonja Holma

Ratsastusurheilun palkitut 2017

Vuoden ratsastaja Juulia Jyläs, Tuomarinkylän Ratsastajat, Helsinki
Vuoden hevonen Corleone
Vuoden kilpailunjärjestäjä Ratsastuskeskus Aino
, Järvenpää
Vuoden ratsastusteko, kenttäratsastuksen juniorijoukkueen 5. sija EM-kilpailuissa

- Joukkueessa Johanna Pohjonen - Conner K, Veera Manninen - Colibri, Neea Karvinen - Carraheen Duke, Suvi Järvi - Orlanda II. Joukkueenjohtajana toimi Pirkko Herd ja valmentajana Anna Hassö.
Yleisön kunniamaininta: Duendecillo P

Yleisön ehdotusten ja äänestyksen perusteella palkittiin Vuoden 2017 ratsastaja, hevonen, ratsastusteko ja kilpailujärjestäjä. Lisäksi yleisö sai äänestyksen yhteydessä vapaassa kategoriassa ilmoittaa omaa suosikkiaan palkittavaksi, joka sai Yleisön kunniamaininnan. Kansallisen urheilun johtoryhmä vahvisti valinnat.


Perinteinen Hevosen malja juhlan aluksi, photo SRL Hanna Heinonen www.hannaheinonen.com-3.jpg

Seura- ja tallitoiminnan palkitut 2017

Ratsastuksen Vuoden Sinettiseura Luoteis-Satakunnan Ratsastajat, Noormarkku
Vuoden Laatutalli Hankasalmen Ratsastuskoulu
Vuoden ratsastuksenopettaja Saara Rantapuu-Kivelä
, Espoo
Vuoden seuratoimija Marja-Kaisa Lääkkölä, Meri-Lapin Ratsastajat
, Tornio
Vuoden ratsastusnuori Iiris Varonen
, Tampereen Ratsastusseura

Ratsastajainliiton seurakehittäjät, Nuoret Päättäjät ja tallineuvojat tekivät ehdotukset voittajista yleisöäänestyksen perusteella seura- ja tallipalveluiden johtoryhmälle, joka vahvisti voittajat.

ERITYISPALKINTO 2017

Hevoset Kaivarissa -tapahtuman taustatekijät: pääsihteeri Fred Sundwall, Suomen Ratsastajainliitto, tapahtumajohtaja Mikko Luhtala ja kehityspäällikkö Suvi Louhelainen, Suomen Hippos


Samalla juhlistettiin Hevoset -messujen pyöreitä vuosia, bändinä viihdytti LongJohn&Feelgooder's, kitara ja laulu
Jussi Michelsson, kontrabasso Riku Poramo, piano ja harmonikka Heikki Laakso.


Palkinnot odottavat, photo SRL Hanna Heinonen www.hannaheinonen.com.

P.S. Sunnuntain muistilista Hevoset-messuille

klo 9.45-10.30 Anna-Julia Kontionesteratsastusklinikka
klo 16.00-16.45 Henri Ruosteenkouluratsastusklinikka

Messuilla hypätään estekilpailut 12.35-14.45.

Tarkempi ohjelma: https://www.hevosmessut.fi/fi/kavijalle/#tab-timetable

Suomen Ratsastajainliitto on mukana messuilla infolavalla ja omalla osastolla.

Ratsastajainliiton jäsenet saavat messulipun edulliseen jäsenhintaan. Lisätietoa pääsylipuista

Lisätietoa: www.hevosmessut.fi (Messuinfo/Medialle).
Hevoset-messut: www.hevosmessut.fi / Facebook: www.facebook.com/Hevosmessut , Twitter: @TampereenMessut, #Hevoset