Ratsastusfoorumi 2021 ”Kyse ei ole siitä, mitä minä saan, vaan siitä, mitä kaikki saavat”

20.11.2021

Ratsastusfoorumin 2021 yksi kohokohdista oli aktiivista seuratoimintaa ja talkoohenkeä käsittelevä paneeli, jossa ääneen pääsivät itse seuratoiminnan tekijät. Paneelin aluksi nähtiin Suonenjoen Vasama Ridersin tekemä video seuransa toiminnasta. Sen jälkeen Keravan Ratsastusseuran varapuheenjohtaja Inka Penttilä, Ratsastusseura SkaRan varapuheenjohtaja Lyydia Heikkinen ja Hämeen Ratsastajien puheenjohtaja Sanna Lindqvist kertoivat ajatuksiaan ja kokemuksiaan juontajana toimineen Roy Kokkosen johdolla.

Ratsastusseura SkaRan varapuheenjohjata Lyydia Heikkinen (vas.), Kerran varapuheenjohtaja Inka Penttilä ja HämR puheenjohtaja Sanna Lindqvist.
 

 

Paneelin parasta antia olivat seurojen edustajien kertomukset ja kokemukset jäsenten motivoinnista ja huomioimisesta. Kaikki olivat sitä mieltä, että aktiivinen toiminta ja yhteisöllisyys ovat sitä, mitä ihmiset seuratoiminnalta hakevat. Kaikkien seuratoimijoiden ei tarvitse olla itse ratsastajia, vaan mukana on myös esimerkiksi vanhempia.

”Meillä on paljon toimintaa, jossa seuran jäsenet tapaavat toisiaan. Meillä on erilaisia tapahtumia ja innostamme porukkaa tekemään yhdessä hommia. Ratsastuskoulun oppilaiden ja valmennettavien äitejä on mukana toiminnassa esimerkiksi heppakerhon vetäjänä. Ratsastuskoulu tuo toimintaan lisää väkeä, kun tunneilla jo valmiiksi ryhmäytyneet porukat lähtevät innoissaan mukaan. ”, Kerran Penttilä sanoo.

”Olemme panostaneet ihmisten motivointiin. Kerho-ohjaajat järjestävät ryhmäytymistapahtumia, ja teemme myös asioita tallin ulkopuolella, kuten käymme Linnanmäellä. Kenttäkisojen järjestämisen jälkeen pidämme ison karonkan, juhlistamme yhdessä saavutuksia. Tällaiset asiat pitävät vapaaehtoisia mukana, seurajäsenyydestä on muutakin hyötyä kuin vakuutus, yhteisöllisyys”, Heikkinen kertoo.

Hämeen Ratsastajat toimivat hyvässä yhteistyössä Aulangon ratsastuskoulun kanssa. Talkoolaisia löytyy erityisesti nuorista, vaikka vanhempaakin väkeä on mukana.

”Toki monet tulevat seuran jäseneksi ratsastuskoulun ja vakuutuksen takia, mutta meillä on todella paljon jäseniä mukana seuratoiminnassa. Pidämme paljon tapahtumia vuoden aikana. Salaisuus on siinä, että koko ajan tapahtuu. On talviriehaa, kisoja, pyritään yhteisöllisyyteen. Moni ymmärtää, että meillä tapahtuu muutakin kuin pelkät ratsastustunnit”, Lindqvist selittää.

”Suurin osa jäsenistöstä tulee ratsastuskoulun kautta, mutta olemme niiden lisäksi pitää myös kilpailevat jäsenet mukana toiminnassa. Meidän seuran jäsenten kannattaa kilpailla, olemme maksaneet esimerkiksi kilpailulupia, ja kannustaneet ratsastajia palkitsemalla hyvistä suorituksessa. Pidämme huolen siitä, että toiminta pysyy monipuolisena. Monenlaisten jäsenten kannattaa pysyä toiminnassa mukana”, Heikkinen toteaa Skaran toiminnasta.

Skarassa tarjotaan monipuolisella, laajennetulla sisällöllä myös vanhemmille ja aikuisille mielenkiintoista toimintaa ja tarttumapintaa. On ensiapukurssia ja lihaskuntoharjoittelua, joista on hyötyä myös ratsastaville nuorille. Koko perheen osallistaminen talkoisiin ja seuratoimintaan on hyväksi havaittu resepti kaikissa seuroissa.

”Meillä on seuran jäsenille ja talkoolaisille oma WhatApp-ryhmä, jossa kerrotaan ja tiedotetaan toiminnasta ja tulevista tapahtumista ja kutsutaan toimintaan mukaan. Siinä voi ilmoittaa esimerkiksi erityisosaamisestaan, kuten leivontataidosta”, Lindqvist jatkaa.

 

 

Eri-ikäisiä seurajäseniä tavoitetaan jokaiselle sopivalla tavalla. Nuoremmat tavoittaa luontevasti somen kautta, ja vanhemmat ihan kasvotusten.

”Aikuisia kannattaa pyytää mukaan ihan kasvotusten. He lähtevät mielellään, kun saavat kutsun henkilökohtaisesti. Kannattaa miettiä millaisia keinoja käyttää, kun pyytää vapaaehtoisia mukaan toimintaan”, Heikkinen neuvoo.

Hämeen Ratsastajissa tuodaan nuoria mukaan toimintaan ottamalla hallituksen kokouksiin mukaan muutama 15-16-vuotias nuorisojäsen, seuraamaan ja ideoimaan. Täysi-ikäiseksi tultua heistä jää aina joku mukaan hallitustoimintaan.

Seuratoiminnassa ihmiset ja yhteisö ovat sen suola

”Seuran jäsenyydestä puhuttaessa etujen saaminen ei ole pinnalla oleva puheenaihe. Se ei ole se, mitä ihmiset seurajäsenyydeltä tahtovat. Se on ratsastusyhteisö”, Penttilä muistuttaa.

”Toivon, että jäsenet miettivät, että tämä on meidän yhteisömme, ja haluamme tukea sitä. Että kyse ei ole siitä, mitä minä saan tästä, vaan se, mitä kaikki saavat. Toivoisin, että ihmiset ovat mukana siksi, että seurassa on hauskaa”, HämR Lindqvist puolestaan sanoo.

”On kaikkien vastuulla pitää yllä hyvää meininkiä, niin, että seuraan on kiva tulla. Henkilökohtaista hyötyä voi saada myös tekemällä yhdessä. Siitä myös oppii paljon asioita, joista on hyötyä myöhemmin esimerkiksi työelämässä. Kannattaa lähteä mukaan seuratoimintaan, koska itsekin voi oppia jotain”, Heikkinen vahvistaa.

 

Voit katsoa koko tallenteen seuratoiminnan paneelista ja foorumin muista osuuksista Ratsastajainliiton Facebook-sivulta:LINKKI