Ratsastusfoorumin antia 2021

20.11.2021

Ratsastusfoorumi 2021 järjestettiin nettistriimin välityksellä lauantaina, päivää ennen syyskokousta. Avauspuhujana toimi urheiluvaikuttaja ja Suomen jääkiekon maajoukkueen menestyksekäs valmentaja Erkka Westerholm. Ratsastajainliiton urheilujohtaja Jutta Koivula kertoi alkaneesta olympiadista ja uudesta joukkueenjohtaja projektista. Hevosopiston Valmennuskeskuksen johtaja Pirkko Herd avasi Ypäjän toimintaa. Paneelissa kuultiin neljän aktiivisen seuran edustajan ajatuksia ihmisten motivoimisesta mukaan seuratoimintaan. Ja lopuksi kokenut eläinlääkäri Liisa Harmo puhui painavaa asiaa kilpahevosten hyvinvoinnista, niiden terveellisestä kilpailuttamisesta.

Erkka Westerholm ja Ratsastajainliiton hallituksen puheenjohtaja Marjukka Manninen. 

 

Ratsastusfoorumia pystyi seuraamaan Haven Liven lisäksi Ratsastajainliiton Facebookissa ja YouTubessa. Katsojat pystyivät osallistumaan tilaisuuteen lähettämällä kysymyksiä puhujille. Tallenne foorumista on katsottavissa SRL:n kanavissa viimeistään vuorokauden kuluttua.

 

Huipputiimi – Erkka Westerholm

Erkka Westerholm, 64, kertoi hienosti pitkästä kehitysmatkastaan valmentajana ja ihmisenä. Hänen lähtökohtansa niin joukkueen, yrityksen kuin seurankin näkökulmasta ovat ihmislähtöinen toiminta, jatkuva oppiminen ja kehittyminen, ja suvaitsevaisuus ja avoimuus.

Valmennuksessa on vuosikymmenien myötä siirrytty valmentajakeskeisestä toiminnasta urheilijakeskeiseen toimintaan. Mielen valmennuksessa ja urheilijan henkisten voimavarojen hyödyntämisessä on vielä paljon ammennettavaa. Nykyajan valmentaja kohtaa jokaisen urheilijansa henkilökohtaisesti, on arvostava ja auttaa urheilijaa löytämään omat henkiset voimavaransa, kuten sisäisen motivaation, asenteen, itseluottamuksen, vastuullisuuden ja suoritustunteen.

Miten huipputiimi rakennetaan?

Huipputiimi voidaa saada aikaiseksi, kun ihmiset ovat henkisesti vahvoja, heillä on koulutuksen lisäksi tehdyn työn kautta kertynyttä kokemusta ja oppia, ilmapiiri on jokaista yksilöä ja tilannetta arvostava ja tiimin jokainen osapuoli vastaa ilmapiirin ylläpidosta ja säilyttämisestä.

”Ihminen oppii parhaiten pienissä ryhmissä. Ne ovat paras paikka oppia, pienet noin viiden hengen tiimit, joissa on vuorovaikutusta ja luottamusta. Niin tiimin toiminta kuin sen ihmiset kehittyvät joka päivä vuorovaikutuksen myötä”, Erkka Westerholm sanoo.

Ihmisten voimavarat saa käyttöön ihmisten oman motivaation kautta, ei ulkopuolisesta virikkeestä.

”Urheilu on positiivinen asia, paras tapa elää elämää rikkaasti ja tavata paljon erilaisia ihmisiä. Siinä kokee tunnevaihteluja epäonnistumisesta onnistumiseen, joskus tuntien sisällä vaihtuen. Urheilu on hyvä paikka elää.”
 

Katso tallenne Erkka Westerholmin koko luennosta ja muiden osuuksista Ratsastajainliiton Facebook-sivulta: LINKKI