Ratsastuskouluoppilaiden koulumestarit 2009

1.6.2010

Ratsastuskouluoppilaiden mestaruuskilpailut opetushevosilla

Hollolassa,
Messilän tallilla 31.7.-2.8.

Tuomarinkartanon Ratsastusopiston
Tiina Höri-Santala
ratsasti hevosella Gamlish Romance aikuisratsastajien koulumestariksi.

Toiseksi ratsasti Equstomin Annika Hakkila Al Caponella.

Kuvassa mestari perinteisessä uitossa. Vesihaudan puuttuessa mestaruuskaste saadaan suoraan ämpäristä.
Kuva: Anu Iivanainen.

Lue lisää:
www.hollolanratsastajat.
fi/tiedotteet


Kaikki tulokset:
www.hollolanratsastajat.fi
/kilpailut/tulokset


Siilinjärveläiset taitavat kouluratsastuksen

Siilinjärveläinen Siilin Ratsastuskeskus voitti kouluratsastuksen loppukilpailuissa lähes kaiken voitettavissa olevan. Poniratsukoiden kärkikolmikkoon ratsastivat siilinjärveläiset Katja Tossavainen, Janni Mönkkönen ja Veera Kervinen. Junioreiden kaksi ensimmäistä sijaa menivät Siilin Tiia Tuoviselle ja Oona Niiraselle. Kolmannen sijan junioreissa vei Varkauden Ratsastuskeskuksen Milja Jumppainen. Senioreiden ykkönen oli Siilin Sanna Ruotsalainen, toinen sija meni Tuomarinkartanon Sonja Bomanille ja kolmas sija Equstomin Leena Oksaselle. Kuvassa junioreiden koulumestari perinteisessä onnitteluseremoniassa. Kuva Anu Iivanainen.

Siilin Ratsastuskeskus palkittiin kilpailujen parhaana kouluratsastuskouluna. Kouluratsastuksen joukkuekilpailun kaksi ensimmäistä sijaa menivät Siilinjärvelle. Kolmanneksi joukkuekilpailussa tuli Nurmijärven Ratsastuskoulu. Lupaavana juniorikouluratsastajana palkittiin junioreiden loppukilpailussa viidenneksi sijoittunut Sonja Halonen Siilinjärveltä.

Siilinjärvellä on systeemi
Siilin ratsastuksenopettaja Salla Salkola paljastaa menestyksen perustuvan selkeään systeemiin ja pitkäjänteiseen työhön. Siilin ratsastajat sitoutuvat  tekemään töitä ja ratsastamaan säännöllisesti. Esimerkki pitkäjänteisyydestä on tämän vuoden seniorimestari, 22-vuotias Sanna Ruotsalainen, joka on aloittanut kisakiertämisen 15-vuotiaana eli seitsemän vuotta sitten. Kolme vuotta sitten Sanna ratsasti hopealle ja hänet on valittu jonain vuonna lupaavaksi juniorikouluratsastajaksikin. Nyt vuosien työ palkittiin mestaruudella.

Siilinjärvellä on tapana kartoittaa mestaruuskilpailuiden joukkue joulukuussa. Joukkue täsmennetään toukokuussa. Ketään halukasta ei jätetä kotiin, vaan asiat ratkotaan keskustelemalla ja suunnittelemalla. Ratsastajat ratsastavat paljon eri hevosilla ja vaihtavat hevosia keskenään vielä kilpailujen allakin. Näin virheet eivät pääse korostumaan ja yliyrittämisen vaara pienenee.

- Korostin vielä neljän päivän valmistautumiskurssillakin perusasioita eli rentoutta, istuntaa, puolipidätteitä ja ajattelemista. Ratsastajat eivät koskaan tee harjoituksissa tehtäviä ennen kuin ratsukko on valmis, Salla kertoo opetusperiaatteistaan. Salla korostaa hevosten hyvinvointia ja rentoutta. Psyykkisellä valmentautumisella on myös tärkeä rooli. Ratsastajat kävivät nytkin edellisiltana läpi kaikki ohjelmat yhdessä. Siilin tiimi toimii kilpailuissa pareina, joista toinen katsoo toisen perään, ettei keneltäkään unohdu esimerkiksi syöminen ja riittävä lepo.

Siilin tallilla myös ratsastuskoulun ratsastajat ja yksityishevosten omistajat tekevät yhteistyötä ja jakavat kokemuksia. - Tallin yksityishevostenomistajilta on otettu mallia niin, että esimerkiksi verryttelyssä kaikilla hevosilla taitaa jo olla pintelit jaloissaan, Salla arvelee. Hän kiittää koko tiimiään hyvästä työstä. Itse hän vetäytyy esimerkiksi palkintojenjakoseremonioissa mielellään taka-alalle ja antaa ratsastajien olla valokeilassa.

Huutosakkikilpailu Laaksolan Ratsutilalle
Huutosakkikilpailun voitti Laaksolan Ratsutila siistillä, huolitellulla ja mahtipontisellakin esityksellään. Toiseksi tuli Varkauden Ratsastuskeskus. Kolmas sija meni senioritätiratsastajilla ilahduttaneelle Järvenpään Ratsastusseuran Ratsastuskoululle.

Kuvassa Siilinjärven huutosakki. Kuva Anu Iivanainen.
---

550 starttia ja 170 hevosta
Hollolan Ratsastajat ja Suomen Ratsastuksenopettajayhdistys järjestävät Messilässä  Ratsastuskouluoppilaiden valtakunnalliset mestaruuskilpailut. Mestaruuksista kilpailevat poniratsukot, juniorit ja seniorit. Lisäksi kouluratsastuksessa on oma mestaruus yli 40-vuotiaille aikuisratsastajille.

Kilpailuun osallistuvan ratsastuskoulun tulee olla Suomen Ratsastajainliiton jäsen. Kilpailu on avoin ratsastajille, jotka ratsastavat säännöllisesti ratsastuskoulun opetustunneilla opetushevosilla ja -poneilla. Ratsastajan tulee kuulua SRL:n jäsenseuraan, mutta tässä kilpailussa hän edustaa ratsastuskouluaan.

Kilpailussa on mukana noin 170 hevosta ja ponia, joista suurin osa majoittuu Messilään rakennettaviin tilapäiskarsinoihin. Kilpailulähtöjä on viikonlopun aikana noin 550.

Tiivistunnelmaiset kilpailut alkavat perjantaina aamulla kouluratsastuksen karsintaluokilla. Perjantaina ratsastetaan karsintojen lisäksi aikuisratsastajien kouluratsastuksen mestaruudesta. Lauantaina aamulla kilpaillaan ponien, junioreiden ja senioreiden kouluratsastuksen finaalit. Lauantaina iltapäivällä ratsastetaan esteratsastuksen tervetuliaisluokka ja sunnuntaina ratkotaan esteratsastuksen mestaruudet. Viikonlopun aikana kilpaillaan myös mm. huutosakkikilpailu ja karaokemestaruus.

Mukaan ilmoittautuneita kouluja ovat Anun Talli Nastolasta, Aulangon Ratsastuskoulu Hämeenlinnasta,  Einolan Talli Imatralta, Enjalan Talli Keravalta, Etelä-Espoon Ratsastuskoulu, Equstom Röykästä, Jutan Talli Ylöjärveltä, Järvenpään Ratsastusseuran Ratsastuskoulu, Kaupin Ratsastuskoulu Kangasalta, Kylä-Hentilän Talli Hollolasta, Laaksolan Ratsutila Kangasalta, Lahnuksen Ratsastuskoulu Espoosta, Leppävaaran Ratsastuskoulu Espoosta, Lounaisrannikon Ratsastuskoulu Espoosta, Luhtajoen Ratsutila Luhtajoelta, Luopioisten Ratsastuskeskus Aitoosta, Nurmijärven Ratsastuskoulu, Peikin Ratsastuskoulu Kauniaisista, Poni-Haka Vantaalta, Primustalli Espoosta, Ratsukonsultti Raija Metsälä Lappeenrannasta, Ratsutila Jarmin Muhokselta, Ratsutila Pakula Kirkkonummelta, Ratsutila Wikner Kirkkonummelta, Siilin Ratsastuskeskus Siilinjärveltä, Sorsasalon Ratsastuskoulu Kuopiosta, Tuomarinkartanon Ratsastusopisto Helsingistä, Tuulin Talli Pirkkalasta, Vahannan Ratsastuskoulu Ylöjärveltä, Varkauden Ratsastuskeskus, Vesajärven Ratsutalli Vesajärveltä sekä Messilän Kartanon Talli.

Lisätietoja ja tulokset:  www.hollolanratsastajat.fi

Tiedote Katri Klinga.