Reiningin voitti monitaituri Wilma Mustonen

1.6.2010

Ypäjä Equestrian Show (YES2009) 11.-14.6.2009, Ypäjä


Wilma ja Shezdunitthehardway pistivät kaiken peliin voitokkaasti. SH.

Lännenratsastuksen reiningin kansainvälisen FEI-luokan voittoon taituroi tiensä Marina "Wilma" Mustonen vasta kuusivuotiaalla quartertammallaan Shezdunitthehardway Ypäjä Equestrian Show'ssa. Ratsukko teki tarkkaa ja vauhdikasta työtä, spinit pyörivät nopeaan ja hiekka pöllysi näyttävissä liukupysähdyksissä, sliding stopeissa.

Toiseksi sijoittui Ruotsin Isabell Silverstolpe ja Lemacs Magnum ennen Olli Liljegren ratsulla German Peppy Train. Nuorten paras oli nurmijärveläinen Pete Perkiö quarterruunallaan Boggies Little Lena.

Voittajan sliding stop. SH.

Mustosella on Vihdin Haimoossa seitsemän hevosen talli, jossa asuu mm. kolme omaa quarteria ja pojan pikkuponi. Mustonen on monipuolinen taitaja lännenratsastuksen lajeissa. Reiningin lisäksi hän voitti lauantaina tammallaan myös western riding -luokan ja toisella hevosellaan Ikaros  Fancy Remedy western horsemanship -luokan.

- Lasken itseni reining-ratsastajaksi, on vähän sattuma että menen muitakin lajeja. Ikaros ei sovi reiningiin rakenteellisesti niin hyvin, joten menen sillä horsemanshippiä ja olemme aloittaneet myös trailia, Mustonen kertoo.

Kilpailija on radalla tosissaan pistäen kaiken peliin.

- Voittoahan minä lähden aina hakemaan, se on selvä. Erityisen hienoa on, että voitin omilla, itse varsasta asti kouluttamillani hevosilla. Silloin tietää, että on tehnyt jotakin oikein, Mustonen iloitsee.


Ruotsin Isabell Silverstolpe ja Lemacs Magnum, SH.

Mustonen aloitti perinteisessä ratsastuksessa 10-vuotiaana ja harrasti sitä vuosia, kunnes näki ilmoituksen lännenratsastustunneista Lahnuksessa ja  innostui lajista.

- Tykkään vauhdista ja reiningissä saa mennä kovaa ja tehdä tiukkoja käännöksiä, Mustonen sanoo.

- Perusratsastamistahan tämä on, hevonen vastaa paino- ja pohjeapuihin sekä ääniapuihin. Kilpailuissa on pakkokin käyttää ääntä esimerkiksi laukannostossa, pysähdyksiä se tehostaa ja sillä saadaan myös lisää vauhtia. Oikeastaan voisin unohtaa ratsastuksessa suitset kokonaan ja mennä äänen lisäksi pelkillä jaloilla ja istunnalla, Mustonen kertoo.

Nuorten paras Pete Perkiö ja Boggies Little Lena. SH.

Ratsastajan tavoitteena on pärjätä kansainvälisellä tasolla, kauden pääetappi on Ruotsissa heinäkuussa  järjestettävä kansainvälisen  lajiyhdistyksen NRHA:n alainen reiningin EM-kilpailu.

Lännenratsastus kasvattaa jatkuvasti suosiotaan Suomessa.

- Lajin tilanne Suomessa näyttää todella hyvältä sikäli, että innostuneita olisi paljon ja kauheasti kysellään. Ongelmana on, ettei ole riittävästi hyviä lännenratsastuskouluja ja sellaisia ratsastuksenopettajia, jotka osaavat opettaa lajia, Mustonen toteaa.

Suosituimpia lännenratsastuksessa ovat amerikkalaiset "lännenhevoset", quarterit, mutta muillakin hevosilla pärjää hyvin ainakin vielä aluetasolla.

- Iso hevonen menee hyvin allround luokkia, reiningiin sopii parhaiten vähän pienempi, ketterä ja lyhytselkäinen hevonen. Lännenratsastusta pystyy menemään suomenhevosillakin, mutta reiningin ylemmillä tasoilla kannattasi olla melkein quarter, Mustonen sanoo.

-Kari Vepsä ja SR Lil Peppy Sprat, SH.

 Kauhean kuuma hevonen ei tässä pärjää, parempi olla vähän laiskahko. Suurin osa quartereista onkin huomattavasti rauhallisempia kuin muut hevoset.

Lännenratsastuksessa kilpaillaan kahdessakymmenessä lajissa alkaen hevosten esittämisestä ja rakennearvosteluista aina hevosmiestaito- ja karjankäsittelyluokkiin. Lajeista reining on FEI:n virallinen kilpailulaji, jossa kilpaillaan aina MM-tasolla asti ja siinä ratkotaan myös Suomen mestaruudet.
Trailin voittaja Kalevi Karenko / TG Meritable Kim portilla. SH.

Reiningissä ratsastetaan vauhdikas ohjelma, joka suoritetaan kokonaan laukassa. Siihen kuuluu erikokoisia ja -vauhtisia ympyröitä, laukanvaihtoja, spinejä, rollbackeja sekä pysähdyksiä ja peruutuksia. Tuomari arvostelee suorituksen onnistumisen kohta kohdalta. On tärkeää että hevonen toteuttaa ratsastajan antamat avut halukkaasti ja kevyesti.

LÄNNENRATSASTUS CRI*, CRI-J+Y tulokset

Luokka 7, kansainvälinen CRI1* Reining Open AA, PERI SUOMI LTD OY, 7 osallistujaa, 5 sijoittuu.
1) Maria Mustonen / Shezdunitthehardway (FIN) 70, 2) Isabell Silverstolpe / Lemacs Magnum (SWE) 66, 3) Olli Liljegren / German Peppy Train (FIN) 62,5, 4) Tommi Saaristo / Undercover Chic (FIN) 60,5, 5) Kari Vepsäläinen / SR Lil Peppy Sprat (FIN) 0, 5) Mari Rapola / Little Jacki Junior (FIN) 0, 5) Tiina Haka-Ylitalo / Mahdan (FIN) 0

Luokka 6, kansainvälinen CRI-J Reining Junior Horsewell, 3 osallistujaa, 3 sijoittuu.
1) Pete Perkiö / Boggies Little Lena (FIN) 70, 2) Jutta Kontio / Two Eyed Bueno Jack (FIN) 65,5, 3) Rebekka Ylitalo / Brown Sugar Presence (FIN) 65

*
Trailin kakkonen Ari Marjanen ja Khvar. SH. 

Luokka 8, kansallinen Trail Open AA 4b, RUUNA-REMMI OY, Jokirannan Ratsastuskoulu, 11 osallistujaa, 3 sijoittuu.
1) Kalevi Karenko / TG Meritable Kim (HR) 140,5, 2) Ari Marjanen / Khvar (HyR) 132, 3) Janina Salo / Sansso (HyR) 131,
-----------------------------------------------
4) Mia Weckman / Jerry (HyR) 130, 5) Outi Arola / Golds Buck Rebel (RuRang) 128,5, 6) Maria Mustonen / Ikaros Fancy Remedy (HyR) 124,5, 7) Pirjo Marjanen / Smooth Boss (HyR) 120, 8) Janina Salo / The Blue Flame (HyR) 114,5, 9) Mia Weckman / Colleen Nifty Pine (HyR) 106, 10) Iina Purontakanen / Mangs Mega Joy (HyR) 103, 11) Meeri Leino / Mrs Gun Smoke Cindy (HyR) 58

TELEVISIOINTI
Kilpailun huippuhetkistä tehdyt koosteet nähdään SRL:n netissä www.ratsastus.fi .
Urheilukanava: Kisakooste lähetetään la 20.6. klo 13:45, lisätietoja: www.urheilukanava.fi