Saana Nieminen kymmenes matkaratsastuksen nuorten EM-kilpailuissa

30.9.2022

Matkaratsastaja Saana Nieminen, 17, teki hyvän tuloksen uransa ensimmäisessä arvokilpailussa nuorten Europan mestaruuksissa Vicissä, Espanjassa. Nieminen ratsasti valmentajansa Alina Huovinen-Garcian 11-vuotiaalla hevosella O´Bajan Batla kolmannen yhteisen kilpailunsa ja sijoitus oli tavoitteiden mukainen. Kymmenes sija 37 ratsukon joukossa 123,3 kilometrin matkalla haastavassa maastossa, jossa vain puolet ratsukoista pääsi maaliin.

Saana Nieminen ja O´Bajan Batla. Kuvat Jarmo Nieminen.

 

”Kyllä olen tyytyväinen, kun kyse on ensimmäisestä arvokilpailusta, ja pääsimme maaliin”, Saana Nieminen toteaa.

Hevonen oli läpi kilpailun melko hermostunut, ja kävi tauoillakin kierroksilla. Se vaikutti hevosen palautumiseen, ja tauoilla meni normaalia kauemmin aikaa, ennen kuin ratsukko pääsi jatkamaan. Ratsukko jäi siksi kärkiryhmästä, mutta toisaalta pääsi hyväkuntoisena maaliin.

”Aina voi jossitella. Nyt jää ensi kerralle jotain parannettavaa”, Nieminen sanoo.

Vaikka O´Bajan Batla käy välillä kilpailuissa ylikierroksilla on se myös ratsastajansa mukaan kovapäinen ja päättäväinen.

”Se yrittää parhaansa, eikä jätä ratsastajaansa yksin.”

Niemisen ja O´Bajan Batlan tulos, keskinopeus 16,719 kilometriä tunnissa, kertoo siitä, miten haastavasta kestävyyslajista on kyse. Matkalla ratsukko on lähes koko ajan ravissa tai laukassa. Kolmen vajaan tunnin kestävän tauon aikana viiden hengen huoltoryhmä hoitaa hevosta ja Nieminen syö, juo ja lepää. Matka lähdöstä maaliin vei 9 tuntia ja 45 minuuttia, jonka jälkeen oli vielä hevosen huolto ja hoito.

”Lihakset ovat nyt kipeät ja olen aika puhki. Mutta jos tarvitsisi jatkaa vielä yksi lenkki, olisin valmis.”

”Kyllä se vaatii ratsastajaltakin hyvää fysiikkaa. Vauhdit ovat kovat ja täällä oli mäkiset maastot. Teknisesti riitti tekemistä. Sen lisäksi, että ”pysyy kyydissä”, pitää pystyä katsomaan, mihin hevonen astuu ja missä muut hevoset liikkuvat. Alamäetkin mennään pienessä ravissa.”

Sastamalainen Nieminen treenaa kotona monipuolisesti. Ratsastamisen, tallitöiden ja arkiliikunnan lisäksi hän käy punttisalilla. Suomessa hänellä on kolme hevosta. Espanjassa hän on käynyt Huovinen-Garcian luona treenaamassa ja kilpailemassa kerran kuukaudessa aina viikon, puolentoista ajan.

 

Saana Nieminen ja Alina Huovinen-Garcia.

 

”Meillä synkkasi hyvin, ja olin kuullut paljon hyvää Saanasta. Hän etsi valmentajaa, ja siitä se lähti. Katsotaan, mitä tästä eteenpäin. Tämä on ollut hieno kokemus”, valmentaja ja hevosen omistaja Huovinen-Garcia kertoo päätöksestään antaa hevosensa nuorelle ratsastajalle kilpailtavaksi.

”Menetimme aikaa tauoilla, kun hevonen kävi kierroksilla. Joku sitä tänään ärsytti ja hermostutti, ja se kävi eläinlääkärin teltassa kierroksilla. Lopputulos oli kuitenkin tavoitteiden mukainen. Tavoite oli asetettu realistiseksi, jos kaikki ei suorituksessa menisikään putkeen.”

O´Bajan Batla saa nyt noin kuukauden palautumisajan urakastaan. Sen jälkeen mietitään jatkoa.

”Ensi vuonna ovat junioreiden MM-kilpailut Ranskassa. Ja myös senioreiden EM-kilpailut, johon itse tähtään. Jos saisin Saanasta sinne joukkuekaverin”, vuoden 2015 EM-kilpailuissa seitsemänneksi sijoittunut Huovinen-Garcia miettii.

 

CH-EU-YJ-E Vic, Espanja
Tulokset 30.9.

Matkaratsastuksen nuorten Euroopan mestaruuskilpailu, 123,3 km, lähti 37
1) Joana Ullastre Niubo/JM Bucefala, ESP 19,714 km/h
2) Gerard Casadesus Ruaix/Bolchoi El Akim, ESP 19,713 km/h
3) Caterina Coppini/Vezire, ITA 19,667 km/h
...10) Saana Nieminen/O´Bajan Batla, FIN 16,719 km/h

Täydet tulokset: LINKKI