Saana Niemiselle voitto ja MM-kvaali Portugalissa

3.7.2023

Nuori matkaratsastaja Saana Nieminen voitti Barroca d´Alvassa nuorten ja junioreiden 120 km matkan hevosellaan Shagya Florina. Nieminen, 18, sai onnistuneesta kilpailusta tarvitsemansa MM-kvaalin myös toiselle hevoselle. Nieminen ja Shagya Florina voittivat toukokuussa Ademuzissa 120 km matkan. Shagya Buzaviragilla tarvittavat kvaalit ovat jo koossa.

Saana Nieminen ja Shagya Florina. Kuvat Jarmo Nieminen.

Kilpailu käytiin pehmeähiekkaisella pohjalla, ja lämpötila nousi viikonloppuna aina +36 asteeseen asti. Kvaalitulosta hakenut Nieminen ratsasti kymmenisen tuntia kestäneen kilpailun kovassa vauhdissa.

”Kilpailu oli todella rankka, koska oli niin kuuma. Kyllä siinä sai jäävettä pistää niskaan.”

”Florina on todella kisahenkinen ja haluaa miellyttää. Se on aina täysillä mukana. Sillä löytyy myös omaa tahtoa, sehän on nainen.”

Ratsukolla on kilpailussa pakolliset tauot, joiden aikana varmistetaan hevosen hyvinvointi, ja myös ratsastaja ehtii huolehtia nesteytyksestään ja ravinnostaan.

”Urheilujuomaa, elektrolyyttejä, geelejä ja patukoita,” luettelee Saana Nieminen.

Kilpailuissa oli mukana oma tiimi, huoltojoukko, joka auttoi hevosen viilentämisessä ja palauttelemisessa Saanan pitäessä huolta omasta jaksamisestaan. Alina Garcia Huovinen on Saanan valmentaja ja Florinan omistaja.

Saana Nieminen ja Egoist Vh.

Myös Niemisen nuorempi hevonen 7-vuotias Egoist Vh, sijoittui Barroca d´Alvassa seitsemänneksi 1* ja 100 km matkalla, ensimmäisessä kansainvälisessä lähdössään. Toinen suomalaisnuori Viljami Häggblom ei tällä kertaa selvinnyt kilpailussa maaliin.

”Ei jäädä hissuttelemaan minnekään taakse”

Matkaratsastuksen nuorten ja junioreiden MM-kilpailut ovat syyskuun alussa Castelsagrat´ssa, Ranskassa.

”MM-kisojen reitti on mäkistä, ja pohja liukasta. Se on vähän hurjaa. Reitti kulkee paljon pelloilla, ja on todella mutainen, jos sataa.

Nieminen ilmoitetaan kisaan molemmilla hevosilla, joista toinen valitaan lähempänä kilpailua.

”Nyt hevoset lomailevat ja sitten pikkuhiljaa treenaamme muutaman kovemman treenin. Pohjakunto on jo luotu, loppu on vain hienosäätöä.”

”Mennään kisoissa niin hyvin, kuin mahdollista. Ei jäädä hissuttelemaan minnekään taakse. Olen kisassa mukana, katsotaan, mihin se riittää.”