Sanna Backlund kohensi asemiaan SM-esteillä, Henna Kaaro kannoilla

28.8.2020

Sanna Backlundilla on mielenkiintoinen pulma: kummalla johdossa olevista hevosista lähtisi tavoittelemaan SM-kultaa?

Sanna Backlund ja Elano, kuva Sonja Holma

Janakkalan Sanna Backlund petrasi tilannettaan esteratsastuksen Suomen mestaruuksien toisessa osakilpailussa PowerParkissa Härmässä perjantaina. Hän on nyt tuplajohdossa hevosillaan Escada ja Elano pistein 1,0 ja 4,0. Eilen hän piti johtopaikkaa jälkimmäisellä, mutta perjantaina yksi pudonnut puomi jätti Elanon Escadan taakse, joka hyppäsi nyt 145 cm: n radan puhtaasti.

– Ratsasin ”Zorrolla” ihan hyvän  rundin, Escadan kanssa sähelsin kakkosesteellä, mutta se taisteli homman hienosti kotiin. Se että olen tuplajohdossa, ei vielä sano mitään, edessä on kaksi kovaa kierrosta, eikä varaa yhteenkään pudotukseen. Salla Varenti ridasi tänään törkyhyvän rundin, myös Emma Tallberg oli tänään tosi vahva, samoin Ville Kulkas, Backlund toteaa.

Kolmantena eli käytännössä hopeassa kiinni on hallitseva Suomen mestaripari Henna Kaaro ja Doctro, tilillään 4,45 virhepistettä. Kun yhdestä pudotuksesta rangaistaan neljällä virhepisteellä, Backlundilla ei ole varaa yhteenkään, mikäli Kaaro hyppää sunnuntaina molemmat radat puhtaasti. Kärjen asetelma on tiukka, ja kannoilla on myös monta muuta ratsukkoa pienelle piste-erolla: Ville Kulkas – Nextgeneration Concept 5,01, Susanna Granroth – Fiola 6,64 ja perjantain luokkavoiton napannut Emma Tallberg – Dobbelt Quidam, 6,70.

Sunnuntain finaaliin voi lähteä vain yhdellä hevosella, joten Backlundin edessä on pohdinnan paikka.

– En osaa vielä sanoa kumpi niistä lähtee sunnuntaina, kysyn niiltä ehkä huomenna, kumpi haluaa leikkiä mun kanssani. Olen ennenkin ollut SM-johdossa, ja minulle tapahtuu aina SM-kisoissa jotain, saa nähdä valitsenko oikein vai väärin, Backlund virnistää.

Kaksi vuotta sitten PowerParkin SM-kisoissa Backlund oli lähdössä Elanolla johdossa viimeiselle radalla, mutta suoritus hylättiin hevosen kahden tottelemattomuusvirheen vuoksi.   

- Yleisö oli tullut aivan kentän laidalle, aidan reunalle, ja olin juuri siinä lähellä, kun kaikki puhkesivat aplodeihin edellisen ratsastajan tultua maaliin. Hevonen oli silloin vasta yhdeksän, ja otti tilanteesta kipinää, ei suostunut sen jälkeen menemään lähellekään sitä päätyä, Backlund kertoo.

Henna Kaaro ja Doctro, kuva Sonja Holma.

Backundin valmennettavat ovat SM-kilpailuissa hyvissä asemissa, heillä johtosijat kaikissa ikäluokissa lukuun ottamatta pieniä poneja. Myös haminalainen Kaaro, 23, on Backlundin valmennuksessa. Hän voitti kultaa vuosi sitten Doctrolla ensimmäisenä vuonnaan senioreissa. Ikonilla Kaaro on SM-tilanteessa kahdeksas.

– Eilen ei ollut superpäivä, sain kaksi puomia molemmilla hevosilla, vaikka radoissa ei ollut mitään ihmeellistä. Tänään molemmilla meni tosi hyvin, Ikon hyppäsi itseasiassa nyt niistä paremmin. Sain sarjaesteellä 11 b-osan alas, kun tulin liian liki a-osaa, enkä päässyt itse valmiiksi sarjavälissä, mistä tuli pudotus. Ikon oli tänään superkuuliainen, hyppy tuntui todella hyvälle ja jos se olisi hypännyt nollilla, olisi vaikea päättää kummalla lähden finaaliin, Kaaro kertoo.

– Mutta eiköhän se ole Doctro, kun se on pienemmillä virhepisteillä. Se tuntui myös tänään tosi hyvälle, varovaisemmalle kuin eilen, mutta ehkä hieman väsyneemmälle, ja viimeinen silaus puuttui. Lepopäivä tekee sille tässä välissä hyvää.  

SM-kilpailuissa virhepisteet karttuvat ratsukolle läpi kilpailun. Kolmas osuus hypätään sunnuntaina kahdella kierroksella 145 ja 150 cm:n tasolla.

Calle saa sokeria kiitokseksi radan jälkeen Majlen Fazerilta, Tessin äidiltä.

Teresita Bremer nuorten johdossa  

Teresita Bremer ja Caral jatkavat nuorten johdossa hypättyään virheettömän radan perjantaina. Ratsukolla on viime vuodelta nuorten SM-hopeaa. Toisina ovat Jasmin Kallio ja Luigi ja kolmansina Ida Lindblom ja Gerton.

– Olin itse vähän hermostunut, ja pistin Calleen liikaa painetta, ja se tuli loppuradasta vahvaksi, mutta hyvin se hyppäsi. Tämä hevonen on sitä helpompi pitää avuilla, mitä isommat esteet ovat, koska se tulee niiltä helpommin takaisin. Se on kyllä paras hevonen, mitä olen koskaan ratsastanut, ja varmastikin paras, mitä tulen pitkään aikaan tulen ratsastamaan, Bremer kiittää ratsuaan.

Junioreissa johdon säilyttävät Sofia Soilu ja Limited Edition IR, toisina Isabella Sjöblom ja Keep Smiling takanaan Hedwig Wikström ja Chiara's Charm. Lapsiratsastajissa kiinnitystä kultaan pitävät edelleen hallussa Jone Illi ja Eolita L hienoisella erolla Nella Mäyrään hevosella Clarissa Rd sekä Suvi Paavolaan ja Gardento Provaan.

Emma Lidström - Gray Son, kuva SRL Hanna Heinonen.

Poniratsastajissa isojen ponien mestaruutta havittelee kärkikolmikko Emma Lidström ja Gray Son, Nea Hakkarainen ja Kapital Van Orchid's sekä Sofia Rousu ja Thor.

– Täytyy nostaa hattua Emmalle. Hän jätti taakseen perheen ja kaverit, ja tuli meille reppu kainalossa koko kesäksi asumaan ja treenaamaan. Hän on tosi taitava tyttö. Ponilla on aika vaikea ratsastettavuus, sillä on todella iso laukka. Emma on tehnyt sen kanssa tosi hyvää työtä, valmentaja Sanna Backlund kiittää.

Pienten ponien mestaruuksien johdossa on lapsissa toista sijaa pitävä Nella Mäyrä, ponina Turfhorst Royal Rose. Hopeasta on ottanut otteen Veera Salminen ponilla Lotte V ja pronssissa ovat kiinni Ella Sisko Nuuttila ja Figaro.

Ponien ja lapsiratsastajien ratkaisevat finaalit hypätään lauantaina. Avoin eli senioreiden mestaruus ratkeaa sunnuntaina, ja silloin jaossa ovat myös nuorten ja junioreiden SM-mitalit.

AIKATAULUT
Avoin Suomen mestaruus hypätään alustavan aikataulun mukaan sunnuntaina klo 14 alkaen ja nuorten 3. osakilpailu käynnistyy klo 12.15.
Tarkemmat aikataulut: https://online.equipe.com/fi/competitions/37991

YLEISÖ

Yleisölle pääsyliput, alle 10-vuotiailla ilmainen pääsy.  Lisätietoa: http://www.fihs.fi/pphs/

TELEVISIOINTI

Havenin ja SRL:n livelähetys paikan päältä livenä lauantaina ja sunnuntaina: http://www.haven.fi/live/

Taltiointi näkyy myös Ruutu Plus -kanavalla: https://www.ruutu.fi/plus

Avoin Suomen mestaruus hypätään alustavan aikataulun mukaan sunnuntaina klo 14 alkaen ja nuorten 3. osakilpailu käynnistyy klo 12.15.

26.–30.8. Esteratsastuksen Suomen mestaruudet, PowerPark Horse Show, Härmä

SM-tilanteet 2. osakilpailun jälkeen, seniorit
1) Sanna Backlund – Escada, Hattel Riders 1,00
2) Sanna Backlund – Elano, 4,00
3) Henna Kaaro – Doctro, Etelä-Kymen Urheiluratsastajat 4,45
4) Ville Kulkas – Nextgeneration Concept, Tampereen Ratsastusseura 5,01
5) Susanna Granroth – Fiola, Hattel Riders 6,64
6) Emma Tallberg – Dobbelt Quidam, Ratsastusseura Team Nissala 6,70
7) Salla Varenti – Ypäjä Isandra, Ypäjän Ratsastajat 8,54
8) Henna Kaaro – Ikon Etelä-Kymen Urheiluratsastajat,  8,76
9) Susanna Granroth – Leopoldo,  8,78
10) Erica Mäkilä – Chicadee, Kaarinan Kenttäratsastajat 9,00

Luokkatulos, senioreiden 2. SM-osakilpailu, 145 cm, 1 kierros , 26 lähtijää ja 7 sijoittuu
1) Emma Tallberg Ry – Dobbelt Quidam, Ratsastusseura Team Nissala 0/72.83, 2) Sanna Backlund – Escada, Hattel Riders 0/73.06, 3) Henna Kaaro – Doctro , Etelä-Kymen Urheiluratsastajat 0/74.35, 4) Ville Kulkas – Nextgeneration Concept, Tampereen Ratsastusseura 0/75.41, 5) Salla Varenti– Ypäjä Isandra, Ypäjän Ratsastajat 2/81.44, 6) Maija Yli-Huhtala– Birchcape's Wonderland, Ratsastusseura Varsa 2/82.63, 7) Henna Kaaro – Ikon, Etelä-Kymen Urheiluratsastajat 4/70.59, 8) Sanna Backlund – Elano 4/74.13
Täydet tulokset: https://online.equipe.com/fi/class_sections/523602

SM-tilanteet 2. osakilpailun jälkeen, ikäluokat, top 5, ponit top 3

Nuoret ratsastajat
1) Teresita Bremer – Caral, Eriksnäsin Ratsastajat 0,00
2) Jasmin Kallio – Luigi, Ratsastusseura Aino 1,52
3) Ida Lindblom – Gerton, Helsingin Ratsastajat 4,01
4) Jasmin Engblom – Chap, Salo Riding Club 4,06
5) Pipsa Koski - A Brok, Myrkyn Yksityisratsastajat 7,18

Juniorit
1) Sofia Soilu - Limited Edition IR, VRK Riders 1,5
2) Isabella Sjöblom - Keep Smiling, Vaasan Hubertus 3,5
3) Hedwig Wikström - Chiara's Charm, Husön Ratsastajat 7,0
4) Daniela Simola – Darthina, Rusko Riding Team 7,5
5) Eveliina Liukkonen - Coolman Ratsuryhmä 9,5

Lapsiratsastajat
1) Jone Illi - Eolita L, Myrkyn Yksityisratsastajat 0,5
2) Nella Mäyrä - Clarissa Rd, Rusko Riding Team 1,0
3) Suvi Paavola - Gardento Prova, Ilmajoen Ratsastajat 2,0
4) Peppilotta Keinänen - Solbackas C'est Comme Ca, Kaarinan Kenttäratsastajat 3,0
5) Jone Illi - Manouscha Van't Steenputje, Myrkyn Yksityisratsastajat 4,0

Poniratsastajat, isot ponit
1) Emma Lidström - Gray Son, Lidrid-Team 1,0
2) Nea Hakkarainen - Kapital Van Orchid's, Kuopion Ratsastajat 7,0
3) Sofia Rousu – Thor, Oulun Ratsastajat 9,5

Poniratsastajat, pienten ponien mestaruuskilpailu  
1) Nella Mäyrä - Turfhorst Royal Rose, Rusko Riding Team 0,5
2) Veera Salminen – Lotte V, Vittrãskin Ratsastajat 2,0
3) Ella Sisko Nuuttila – Figaro, Ratsastusseura Aino 3,0

SM-kokonaistilanteet 2. osakilpailun jälkeen: https://equipe-online.s3.amazonaws.com/assets/160220/original.pdf
Tulospalvelu, luokkakohtaiset tulokset: https://online.equipe.com/fi/competitions/37991
Kilpailukutsu: LINKKI
SM-säännöt: LINKKI