Sanna Siltakorpi ja Bofey Click kenttäratsastuksen Suomen mestarit 2020!

13.9.2020

Kenttäratsastuksen Suomen mestaruudet ratkottiin Tervossa. Sade oli pieksänyt paikkakuntaa koko viikon, mutta hienolla ponnistelulla syntyi mahtavat kisat, ja aurinkokin lopulta kruunasi kimmellyksellään tuoreet SM-mitalistit. Senioreissa Sanna Siltakorpi, Ann-Niina Kiviniitty-Ranta-aho ja Suvi Järvi, nuorissa Veera Manninen, Emmi Tapio ja Nina Nurmesviita.

Sanna Siltakorpi - Bofey Click, kuva SRL Hanna Heinonen.

Moninkertainen arvokisaedustaja ja kansainvälinen menestysnimi Sanna Siltakorpi viimeisteli kotimaahan kansainvälisiltä kisakentiltä johtaneen ”koronakautensa” juhlavasti Suomen kenttäratsastuksen Suomen mestaruudella huippuhevosellaan Bofey Click. Kilpailu ratkesi sunnuntaina Tervossa Aron Tilalla maastokokeissa.

- Itselläni ei ollut jostain syystä ihan paras fiilis, mutta hevonen meni hyvin. Sen vahvuus on, ettei siinä oikeastaan ole heikkouksia, ensimmäistä kertaa elämässäni minulla on hevonen, joka on hyvä kaikilla kenttäratsastuksen osuuksilla. Vähän se on sählä luonteeltaan, mutta naisellinen ratsastaa, kevyt ja mukava, sähäkkä ja kuuma. Kilpailut olivat hienot ja hyvin järjestetyt, Siltakorpi kiittää.

Sanna Siltakorpi - Bofey Click, kuva SRL Hanna Heinonen.

Siltakorpi oli toinen sekä koulukokeessa että rataesteillä, ja nousi maastossa kärkeen, vaikka ottikin hieman yliaikaa.

- Elmo kiltisti kertoi, että minulla on varaa ottaa vähän aikaa, joten en ottanut tänään radalla hevosesta aivan kaikkea irti, Siltakorpi kertoo.

Tampereen Ratsastusseuraa edustava Siltakorpi on kilpaillut ja valmentautunut kauan Saksasta käsin, mutta siirtyi eväällä koronan vuoksi Suomeen kumppaninsa Elmo Jankarin kanssa. Siltakorpi on edustanut Suomea lukuisissa arvokilpailuissa, kahdesti MM- ja viidesti EM-tasolla. Suomen mestaruus senioreissa on vasta toinen. Edellinen tuli Lucky Accordilla neljä vuotta sitten Ypäjällä hevosen siirryttyä Suomeen pikkuveli Sami Siltakorven opetusmestariksi, jolloin mestaruus oli yhteinen jäähyväisnäytös. Samassa kilpailussa Bofey Click starttasi ensimmäisen kolmen tähden  urakkansa.

Elmo Jankari valitsi SM-ratsukseen maastoesteradalle Sorayan, eikä Duchess Désiréetä, jolla hän oli johdossa koulu- ja rataestekokeen jälkeen. Huipputammalla tähdätään kansainvälisille neljän ja viiden tähden radoille ja mestaruuksiin, joten Jankari halusi välttää turhia riskejä sen kanssa. Soraylla Jankari nousi hienosti neljänneksi.

­Team Siltakorpi-Jankarilla on tarkoituksena tehdä vielä pari kansainvälistä kilpailua tänä vuonna, joukossa ainakin pitkä neljän tähden kilpailu, joka toimii karsintatuloksena sekä EM- että olympiatasolle. Suomella ei ole Tokioon kenttäratsastuksessa maapaikkaa, mutta tilanne saattaa vielä elää, kun käytettävissä olevat ratsukot ovat selvillä. Yksi maapaikka on jo koulu- ja kaksi pararatsastuksessa.

Ann-Nina Kiviniitty-Ranta-aho - Madame Schnabel, kuva SRL Hanna Heinonen

Hopeaa otti Ratsastusseura Varsan Ann-Niina Kiviniitty-Ranta-aho Satamalasta tammalla Madame Schnabel.

- Hevonen teki maastossa ihan kaiken mitä pyysin ja vähän enemmänkin. Sekä koulussa että rataesteillä olisi ollut parantamisen varaa, joten mitali oli yllätys. Tänään ratsastin maaston ihan kohtuullisesti ja mahdollisimman lähelle aikaa, tuore mitalisti kertoo.

Suvi Järvi - Orlanda II, kuva SRL Hanna Heinonen.

Pronssille nousi Ylöjärven Ratsastajien Suvi Järvi, 20, hevosella Orlanda II. Ratsastaja olisi voinut ikänsä puolesta kilpailla vielä nuorissa, mutta päätti startata avoimessa mestaruudessa.

- Menin viime vuonnakin sennuissa. Halusin mahdollisimman paljon alle kolmea tähteä, koska siirryn ensi vuonna senioreihin. Orlanda teki kaikki osakokeet tosi hyvin. Se on tosi kiltti, aika kova jännittämään, mutta radalla se tekee kaiken mitä pyydän, sillä tavoin se on tosi kiva ratsastaa.

Taivas oli vihmonut Tervoon vettä kaatamalla ennen kilpailuja, mutta radan pohja piti yllättävän hyvin radan suunnittelija Perttu Purasen ja maastoratatiimin ponnistelujen ansiosta.

Veera Manninen - Colibri, kuva SRL Hanna Heinonen.

Veera Manninen varmoin ottein nuorten mestariksi

Pieksämäkeläinen Veera Manninen, 20, teki todella vahvaa ja varmaa työtä molemmilla ratsuillaan Colibri ja Sir Greg. Hän oli lauantain jälkeen tuplajohdossa. Hän valitsi SM-ratsukseen johdossa olleen Colibrin, ja varmisti mestaruutensa maastokokeessa pienen yliajan kera. Sir Gregillä Manninen ratsasti täysin virheettömän maaston myös ajassa, ja nousi nuorten mestaruuden yhteydessä ratsastetun avoimen kahden tähden kilpailun luokkavoittoon toisella sijalla Colibri.

- Tänään pohja oli vähän pehmeähkö, ja Colibrin kanssa radalla oli vähän rankempaa, kun se on pienempi ja lyhyempilaukkainen. Se tuli maaliin hyvin pienellä yliaikavirheellä. Valitsin sen SM:iin, koska se on kokeneempi. Sir Gregin kanssa, 10, meillä on päätavoitteena olympialaiset 2024 Pariisissa, sitä kohti nyt tähdätään. Sen kanssa tämä oli yksi kauden parhaita ratoja, toimi ihan huippufiiliksillä selkään.

Ratsastajaa valmentaa Petri Tolmunen, joka myös omistaa Sir Gregin. Nuoresta iästään huolimatta Manniselle on kertynyt jo runsaasti menestystä. Viime kausi Sir Gregin kanssa toi nuorissa lajimestaruuden, PM-hopeaa ja joukkuekultaa sekä kansainvälisiä voittoja ja sijoituksia. Colibrin kanssa Manninen on käynyt kolmet EM-kilpailut, kaksi junioreissa ja yhden nuorissa. Ratsukolla on ikäluokista SM-kultaa ja hopeaa ja sekä myös junioreiden PM-joukkuevoitto vuodelta 2015.

Emmi Tapio - Evyta, kenttäratsastuksen SM 2020, kuva SRL Hanna Heinonen.

Hopea ottivat Honkolan Ratsastusseuran Emmi Tapio ja Evyta Sastamalasta.

- Aika paljon jäi vielä parantamisen varaa, mutta hevonen tuli minulle vasta reilu kuukausi sitten, ja tämä oli ensimmäinen kahden tähden kilpailumme yhdessä. Siihen nähden tulos oli kyllä ihan huippujuttu.  

Huomenna aamulla lukiolainen suuntaa kemian kirjoituksiin.

Pronssille nuorissa nousi Korpilahden Ratsastajien Nina Nurmesviita connemaraponilla Aramara Ramses Jämsästä.

- Poni teki ihan älyttömän hyvän kouluradan, yleensä se vihaa kouluratsastusta, jopa kouluaitojakin. Nyt se teki 68,2 prosenttia, oli tasainen ja iloinen. Rataesteillä se oli muuten hyvä, mutta kolmoissarjalla tuli kaksi stiplua, sitä tehtävää olisi pitänyt harjoitella enemmän ennakkoon. Maastossa se on aina hyvä ja tasainen, mutta sillä on ponina, vaikkakin ylikorkeana, vähän lyhyt laukka, mikä näkyy ajassa.

Nina Nurmesviita - Aramara Ramses, kuva SRL Hanna Heinonen.

Sanna Siltakorpi on myös Suomen maajoukkuevalmentaja, ja piti Tervossa näkemästään.

- Valitettavan vähän ehti seurata muita, mutta sen perusteella mitä näin, meillä on kenttäratsastuksessa hyvä tulevaisuus.

Lokakuussa Siltakorpi lähtee luotsaamaan nuorten joukkuetta Strzegomiin Saksaan pitkään kolmen tähden kilpailuun. Mukaan on lähdössä mitalisteista Veera Manninen ja Suvi Järvi sekä Saksassa valmentautuva Johanna Pohjonen, minkä ohella joukkueeseen yritetään saada paikka juniorikäiselle Hedwig Wikströmille, joka voitti oman ikäluokkansa Suomen mestaruuden elokuussa Keravalla.

TELEVISIOINTI

Taltiointi näkyy Havenilla sekä Ruutu Plus -kanavalla. Sunnuntain Urheiluruutu kannattaa katsoa myös, klo 20.45 alkaen TV1.

Tulospalvelu: https://online.equipe.com/fi/competitions/38429

Kilpailukutsu: LINKKI

Kenttäratsastuksen Suomen mestaruus 2020
Kouluratsastus-, rataeste- ja maastokokeen jälkeen

Seniorit eli avoin mestaruus
Kulta: Sanna Siltakorpi - Bofey Click, Tampereen Ratsastusseura 42,9
Hopea: Ann-Niina Kiviniitty-Ranta-aho - Madame Schnabel, Ratsastusseura Varsa 52
Pronssi: Suvi Järvi - Orlanda II, Ylöjärven Ratsastajat 52,9

Veera Manninen - Colibri, kuva SRL Hanna Heinonen.

Nuoret ratsastajat
Kulta: Veera Manninen – Colibri, Ratsastusseura Pikadorit 28,8
Hopea: Emmi Tapio – Evyta, Honkolan Ratsastusseura 44,9
Nina Nurmesviita - Aramara Ramses, Korpilahden Ratsastajat 47,3

Täydet SM-tulokset, avoin mestaruus ja nuoret: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1UI4_nC70ThTxSndlvTCcvxhQk7RxsjKbl4AJ4rsK4fg/edit
Täydet luokkatulokset, avoin mestaruus: https://online.equipe.com/fi/class_sections/530768
Täydet luokkatulokset CCN2*-luokka, jossa ratkotaan nuorten mestaruus. https://online.equipe.com/fi/class_sections/530767

Luokat ovat avoimia myös muille ratsukoille, jotka eivät kilpaile mestaruudesta.