Sarsama, Kristinsson, Kurki ja Viinanen kultavireessä askellajiratsastuksen WR-kisoissa

5.7.2022

Orimattilassa ratsastettiin 17.-19.6. Hestmannafelagid Jalkurin järjestämät askellajiratsastuksen World Ranking -kilpailut, joissa kilpailtiin kaikissa ikäryhmissä ja lajeissa Sport-luokissa. Kilpailuviikonloppuna oli mahdollisuus osallistua myös harvemmin tarjolla olleisiin Gaedingakeppni-luokkiin. Sunnuntain finaaliratsastuksissa nuorten Miina Sarsama pokkasi kaksi kultamitalia, sekä töltti T1- että nelikäyntiluokissa. Ratsuna Sarsamalla on jo useammalta kaudelta tuttu suomalainen kasvatti Freir frá Kaakkola. Voittopisteet olivat nelikäynnissä 6,97 ja tölttiluokassa 7,06.

Miina Sarsama ja Freir frá Kaakkola. Kuva Anni Karttunen

 

"Olen todella tyytyväinen kaikkiin viikonlopun suorituksiimme Freirin kanssa. Suurin kehitys viime vuoteen on tapahtunut suorituksien varmuudessa. Olemme pystyneet suorittamaan kaikissa kauden kisoissa tasaiset ja hyvät suoritukset. Toki kehitettävääkin on vielä paljon ja loppukaudella keskittymmen eritoten Freirin rentouteen. Pieni jäykkyys aiheutti tänä viikonloppuna pari rikkoa T1-luokassa. Olen todella iloinen, että Freirin ratsastettavuus kehittyy kisa kisalta ja innolla odotan tulevia SM-kisoja. Kauden päätavoitteemme on kuitenkin Suomen edustaminen PM-kisoissa elokuun alussa, joten nyt vain toivotaan, että viimeisetkin kisanäytöt menisivät putkeen ja meidät valittaisiin maajoukkueeseen", kertoo Sarsama viikonlopun suorituksistaan.

Kovan urakan teki myös senioriratsastaja Arnor Dan Kristinsson, joka oli mukana kahden hevosensa kanssa; Viktor frá Reykjavikillä nelikäynnissä sekä töltti T1-luokassa ja Aria frá Reykjavikillä viisikäyntiluokassa. Kristinsson voitti finaaliratsastuksissa sekä Viktorilla että Arialla kaikki luokkansa.

 

Arnor Dan Kristinsson ja Viktor frá Reykjavik. Kuva Anni Karttunen

 

Junioreissa nelikäynnin parhaaksi ratsasti Tara Perkkiö Huld frá Austurkotilla, ja töltti T1-luokassa Iris Heng Konkari Vidar frá Kattarhaedilla.

Töltti T2-luokassa sijat muuttuivat karsinnoista, kun finaali ratsastettiin. T2-luokassa on osio, jossa ratsastetaan tölttiä ilman ohjastuntumaa, joten hevoset ovat siinä alttiimpia reagoimaan häiriöihin ja se voi joskus johtaa suuriinkin piste-eroihin.

T2-senioreiden finaalin voitti lopulta Jenni Kurki melko tuoreella kilpakumppanillaan Klókur frá Hveragerdillä pistein 7.04. Hopealle ylsi karsintoja johtanut Gudmundur Sigurbjörnsson orimattilalaisella kasvatilla Gimsteinn frá Hennumilla.

"Tämä on meidän toinen yhteinen kausi. Klókur on selvästi vahvempi ja varmempi, lisäksi suoritusvarmuutta sekä varmasti myös näyttävyyttä on tullut lisää. Se on kypsempi kaikin puolin. Viime kaudella se oli vielä hieman epävarma ja talvi onkin tehty töitä nimenomaan löysin ohjin töltttiä ratsastamisen kanssa. Vaikka varmuutta onkin tullut niin eihän hevoset kuitenkaan koneita ole. Orin kanssa oli alkukaudessa vielä vähän säätöä, kun esimerkiksi tammat kiinnosteli aidan takana enemmän kuin itse suoritus", naurahtaa Kurki.

Viikonloppuna Kurki iloitsi nimenomaan finaalin viimeisen osion onnistumisesta.

"Hevonen hoiti homman hienosti kotiin. Itse pystyin karrikoiden sanottuna vain katselemaan maisemia. Tavoitteena on loppukauden pitää hyvä vire, tehdä pieniä hienosäätöjuttuja ja kasvattaa varmuutta. Arkitreenissä pidetään poika hyvällä tuulella ja kroppa vetreänä."

Nuorista T2-luokassa korkeimmaille pallille nousi Veera Niemi Steina frá Kaakkolalla.

Viikonloppuna ratsastettiin myös useampi passiluokka. Näihin ei jokaisella kilpailupaikalla ole mahdollisuutta, sillä lajit vaativat riittävät pitkän ja hyväpohjaisen suoran. Tyylipassissa taituroi korkeimmat pisteet 6,54 nuori ratsastaja Gerda-Eerika Viinanen passikonkari Svala frá Minni-Borgilla. Ratsukko oli nopein myös starttikarsinoista lähdettävästä pitkässsä passissa, jossa ajanotto tapahtuu 250 metrin matkalta. Tämän Svala pinkoi aikaan 23,37 sekuntia. 100 metrin lentävästä lähdöstä starttaavassa speedpassissa nopein aika kellotettiin seniori Jenni Mustoselle ja Pinkpop frá Fitjumille.

Viikonloppuna ratsastettiin myös Islannista lähtöisin olevia Geadingakeppni-luokkia. Nämäkin luokat ratsastetaan ovaaliradalla, joskin 50 metriä Sport-rataa pidemmällä ja pisteytys tapahtuu hieman eri skaalalla. A-fokkurin, jossa esitelllään viittä eri askellajia voitti Laura Nyström Gilda frá Stenkullagårdilla, ja B-flokkurin, jossa askellajeista ratsastetaan neljää, voitti Jenni Kurki Solfari frá Réttraholtilla. 18-21 vuotiaiden luokan kärkeen ratsasti Nicole Hiltunen Yrkir frá Litlu-Reykjumilla. Nicole kilpaili hyvällä menestyksellä myös toisella hevosellaan Vötturilla Sport-luokissa. Teinien luokan ikäryhmässä 14-17-vuotiaat voitti Vilma Mätäsniemi Hvammur frá Hvolsvellillä.

Tämä vuosi on SIHY:n 40-vuotis juhlavuosi, ja jokaisessa kauden kilpailussa jaetaan 40-vuotisjuhlapalkinto. Sport-luokissa sen sai senioriratsastaja Jenni Mustonen. Perusteluina hyvä hevosmiestaito sekä tsemppaus passiluokissa. Juhlapalkinto jaettiin erikseen myös Gaedingakeppni-ratsastajille. Sen raati myönsi Henna Videnojalle, joka myös voitti Gaedingakeppni-kilpailun C-flokkurin. Perusteluina Hennan rohkea ja reipas ratsastus sekä aurinkoinen hymy, jossa kiteytyy Gædingakeppnin ydin: iloisuus, vauhti ja hevonen parhaimmillaan!

Hyvän ja harmonisen ratsastuksen palkinnon pokkasi näissä kilpailuissa Gudmundur Sigurbjörsnsson.

Nämä kilpailut olivat monille hyvä tilaisuus valmistautua 7.-10.7. järjestettäviin SM-kilpailuihin, jotka ratsastetaan samalla radalla Orimattilassa. Niitä voi seurata esimerkiksi Facebookissa https://www.facebook.com/islanninhevostenSM

Tänä vuonna on lisäksi Suomen vuoro isännöidä PM-kilpailuita, jotka järjestetään Ahvenanmaalla 9.-14.8. Niistä löydät lisätietoja osoitteesta http://www.ncicelandichorse.com/

Teksti Anu Siivonen