Scandinavian Derby avasi lupaavasti reining-kauden

25.4.2023

Viime viikolla kilpailtiin yhdessä tärkeimmistä Pohjoismaiden reining-kilpailuista. Nykyisin Scandinavian Derby järjestetään keväisin Ruotsissa. Derby luokissa kilpaillaan 6-vuotiailla ja sitä vanhemmilla hevosilla. Puolestaan vuosittain syksyllä järjestettävissä Scandinavian Futurityssa pääarvo on nuorten 4-5-vuotiaiden hevosten Futurity luokissa.

Maria Astikainen ja Gun Secorima (vas.) ja Elena Wuorimaa ja One Last Nite. Kuva Anna Porola.

 

Tiedote reining-komitea/Tomi Wuorimaa

Scandinavian Derby kilpailun arvokkaimmat luokat ovat Open Derby ja Non Pro Derby. Nyt käydyt kilpailut rakentuvat näiden kahden derby luokan ympärille. Kisoissa tavoitellaan eniten nimenomaan Derby luokkien voittoja, joissa palkintona on hienoimmat trophyt ja isoimmat palkintorahat sekä isot hopeiset vyönsoljet.

Suomalaisista näissä luokissa kilpailivat hyvällä menestyksellä Elena Wuorimaa ja One Last Nite, Maria Astikainen ja Gun Secorima ja Teija Pietilä ja Wicked West Chic. Sijoitukset löytyvät alempaa.

”Kisamatka oli kokonaisuudessaan onnistunut. Hevoset tuntuivat erittäin hyviltä ja tästä on hyvä jatkaa kisakautta. Ensimmäinen kerta derby open luokassa ja sijoittuminen heti toiseksi antaa uskoa omaan tekemiseen,” Elena Wuorimaa totesi tyytyväisenä.

”Tosi tyytyväinen olen kauden avauskisasta, kun saimme ratsukkona Gun Secoriman kanssa parhaat pisteet 146 koskaan Scandinavian Derbyn finaalissa. Tästä on hyvä jatkaa Sveitsin EM- ja MM-kisoihin. Edser ja arvokisakonkari Antarismartin aloittivat hienosti yhteisen kisauran ja mukava seurata mitä tulevaisuus heille tuo,” sanoi Maria Astikainen.

”Olen erittäin tyytyväinen nuoren hevoseni tasaiseen suorittamiseen pitkän talvi tauon jälkeen. Hevonen oli radoilla itsevarma ja rauhallinen sekä paransi suorituksiaan joka startilla,” Teija Pietilä kertoi.

 

Anna Porola ja Teija Pietilä ja Wicked West Chic. Kuva Eemil Porola.

 

NRHA reiningin open luokat ovat kaikille avoimia luokkia. Non pro ja youth ratsastajat voivat halutessaan kilpailla open luokissa, mutta käytännössä niissä kilpailevat vain ammattilaiset. Sen sijaan non pro luokat ovat ainoastaan ei-ammattilaisten luokkia. Arvokkaimmat luokat on jaoteltu vielä eri tasoihin L1-L4, joista L1 on helpoin ja L4 vaativin. Scandinavian Derbyssä esitettiin derby luokkien osalta ainoastaan L1 ja L4 luokat, niissä kilpailtiin yhdellä ratsastuksella samanaikaisesti.

 

Reining komitean jäsen Anna Porola oli tyytyväinen suomalaisjoukkueen panoksesta ja tuloksesta derbyssä.

”Kisaorganisaatiolle taas iso kiitos erittäin onnistuneista kilpailuista. Haluan nostaa esille nuoren ratsastajan vanhempana, sitä pyyteetöntä tukea ja opastusta mitä Ruotsi tarjosi taas, omista valmentajista kotimaassa puhumattakaan. Suomalaisratsukot väläyttelivät sellaista tarmoa ja osaamista taas, että se ei jättänyt viileäksi ketään!”

 

Positiivisia tuloksia tekivät myös alemmalla tasolla kilpailleet 15-vuotias Eemil Porola ja 22-vuotias Alisa Virpi.

”Kokonaisuutena tosi hyvät kisat, ja kauden ensimmäisiksi olen erittäin tyytyväinen. Ratsukkona olemme mielestäni kehittyneet paljon viime kaudesta,” Eemil Porola iloitsi.

”Winstarin kanssa ensimmäinen yhteinen kilpailu sujui hyvin. Nyt tiedän missä mennään ja mihin asioihin treeneissä keskittyä. Tästä on hyvä jatkaa yhteistä tulevaisuutta,” Alisa Virpi kiitteli.

 

Eemil Porola (vas.) ja Suomen lipun alla ratsastanut Edser Helbig. Kuva Maria Astikainen.

 

”Suomesta oli saapunut jälleen hyvä määrä kilpailijoita ja hevosia. Mukava nähdä uusia tulijoita ja nuoria ratsastajia, joilla on kova motivaatio. Jokainen suomalainen ratsukko otti kovia sijoituksia ja kaikilla oli nähtävissä nousujohteista edistystä. Sain usealta ulkomaiselta henkilöltä henkilökohtaisesti vilpitöntä palautetta, että Team Finland tekee jatkuvasti kovia suorituksia. Yhteishenkikin oli hyvä, ja oikein hyvä myös muiden pohjoismaalaisten kanssa. Vaikka kisamatkat ovat raskaita, niin nämä ovat aina elämyksiä. Kannustan jatkamaan eteenpäin ja muitakin osallistumaan ulkomaan areenoille! Itse haluan korostaa vielä hevosen huollon ja hevosen levon tarpeen tärkeyttä kisoissa. Kilpaileminen ei saa mennä hevosen hyvinvoinnin edelle,” reining komitean puheenjohtaja ja lännenratsastuksen lajivastaava Tomi Wuorimaa summasi.

 

Tulokset 17.-23.4. Spring Break-Scandinavian Derby, Hälldala Ranch-Tomelilla, Ruotsi

DERBY LUOKAT

Open Derby L4 (kilpailuiden vaikein ja arvostetuin luokka), kaksiosainen kilpailu, jossa yhteispisteet lasketaan.
6.sija Elena Wuorimaa & One Last Nite 285,5 (1.osakilpailu 141.5, 2.osakilpailu 144)

Open Derby L1 (kilpailuiden toiseksi arvostetuin luokka), kaksiosainen kilpailu, jossa yhteispisteet lasketaan.
2.sija Elena Wuorimaa & One Last Nite 285,5 (1.osakilpailu 141.5, 2.osakilpailu 144)
3.sija Maria Astikainen & Gun Secorima 284 (1.osakilpailu 138, 2.osakilpailu 146)

Non Pro Derby L1, kaksiosainen kilpailu, jossa yhteispisteet lasketaan.
Jaettu 9.sija Teija Pietilä & Wicked West Chic 276.5 (1.osakilpailu 139.5, 2.osakilpailu 137)

MUUT LUOKAT
OPEN LUOKAT (avoimet luokat, joissa mukana ammattilaiset)
Intermediate Open
6.sija Maria Astikainen & Gun Secorima 139,5
11.sija Elena Wuorimaa & Haidachino Hollywood 120,5

Limited Open
2.sija Elena Wuorimaa & One Last Nite 69,5
8.sija Maria Astikainen & Antarismartin 68
12.sija Alisa Virpi & Gunners Doll Lena 61

Rookie Professional
3.sija Alisa Virpi & Gunners Doll Lena 64 Ride and Slide Open L2
1.sija Alisa Virpi & Gunners Doll Lena 70,5

Ride and Slide Open L1
1.sija Alisa Virpi & Gunners Doll Lena 70

NON PRO LUOKAT
Intermediate Non Pro
1.sija Eemil Porola & Guntinius 142
4.sija Edser Helbig & Antarismartin 137

Limited NonPro
9.sija Teija Pietilä & Wicked West Chic 137,5
10.sija Eemil Porola & Guntinius 136

Primetime Nonpro
2.sija Teija Pietilä & Wicked West Chic 138

Novice Horse
12.sija Teija Pietilä & Wicked West Chic 64,5

Rookie L1
3.sija Eemil Porola & Guntinius 68

Rookie L2
Jaettu 2.sija Eemil Porola & Guntinius 70
Jaettu 5.sija Edser Helbig & Antarismartin 69,5

Youth
4.sija Eemil Porola & Guntinius 63

Täydet tulokset: LINKKI