Scandinavian Futurityn non pro -luokassa voitto Verona Haanpäälle ja avoimen luokan voitto Elena Wuorimaalle

27.9.2023

Viime viikolla kisattiin Pohjoismaiden suurimmissa reining-kilpailuissa Ruotsin Axvallassa. Hevosia oli lähes 150 ja startteja 800 kpl. Tuomareina toimivat ranskalainen Julie Quinot ja tsekkiläinen Lucie Dolezanova. Suomalaisittain saatiin kiitettävää menestystä sekä avoimissa (open luokissa) että non pro (ei-ammattilaisten) luokissa. Avoimissa luokissa kisaavat ammattilaiset, mutta ne ovat avoimia myös ei-ammattilaisille.

Verona Haanpää ja Mr Dragon. Kuva Magnus Billberg.

Tiedote, NRHA Finland ja Tomi Wuorimaa

Kisojen yllätysvoittajaksi nousi Verona Haanpää ottamalla Scandinavian Futurity 5-vuoden ikäisten hevosten non pro luokan voiton. Voittoon vaadittiin kaksi ratsastusta, joiden yhteispisteet (264 p) ratkaisivat voiton. Palkintoina oli iso hopeinen vyönsolki ja Morgan trophy-patsas. Voitto kerryttää mukavasti myös Veronan LTE-kertymää (life time earnings).

”Olen äärettömän onnellinen ja hämilläni. Mr Dragon on todella itsevarma ja sellainen ihana huumorintajuinen poika, jolle useimmiten kaikki käy helposti. Kuitenkaan tällaista menestystä en osannut odottaa, vaikkakin luotto hevoseen oli kyllä kova”, Verona summasi kisamenestystään.

Veronalle ja Dragonille nämä kisat olivat ensimmäiset yhteiset ja statistiikkakin vaihtui keskiviikkona lennosta, Siri Haanpään joutuessa jättämään kisan väliin harmillisen loukkaantumisensa vuoksi.

Mr Dragon on Siri Haanpään omistama 5-vuotias Quarterori, jolle Septemper Rundown Show oli vasta toiset kilpailut urallaan. Nuori ori kuitenkin näytti itsevarmuutta radalla ja potentiaalia myös tulevasta.

”Verona teki tarkkaa, hevosta kuuntelevaa suoritusta läpi ratojen", kertoi hevosen omistaja ja tyttärensä valmentaja Siri Haanpää.

Suomalaisia ei ole pitkään aikaan nähtykään futurity-luokkien voittajana, joten voitto oli hyvinkin maukas. Voittajahevosen Mr Dragonin omistaa Veronan äiti Siri Haanpää, joka myös valmentaa tytärtään yhdessä belgialaisen Ann Fonckin kanssa. Verona oli voitosta silminnähden saman aikaisesti hämmentynyt ja hyvin otettu eikä osannut odottaa moista menestystä, vaikka tiesikin hevosen olevan taitava.

Edellisenä päivänä Verona voitti myös Ride and slide non pro L2 luokan hevosellaan Sailin Easy Sun pistein 70. Vaikka luokka olikin tarkoitettu kilpailu-uraa aloittaville non pro ratsastajille, niin huomattavaa on se, että Verona jätti taakseen reilut 30 ratsukkoa. Samana päivänä Veronan isoisä Kari Vepsäkin otti voiton Masters Non pro luokassa hevosellaan GK Puro Pepp pistein 69.

Elena Wuorimaa ja One Last Nite ja Alisa Virpi ja Gunners Doll Lena. Kuva Tomi Wuorimaa.

Kilpailuiden tasoltaan kovimmasta suomalaissuorituksesta vastasi Elena Wuorimaa voittamalla NRHA Open limited luokan hevosellaan One Last Nite pistein 71,5 p. Spin käännöksessä hän ylsi suomalaisittain harvinaiseen jopa +1 pisteen suoritukseen, mutta roll backissa tapahtui pieni virhe, josta tuli harmittavat -1/2 pistettä. Samassa luokassa Elena sijoittui toisella hevosella Esperanza Olena myös jaetulle kolmannelle sijalle toisen suomalaisen Alisa Virpin kanssa pisteillä 69. Alisa voitti aikaisemmin viikolla Rookie professional -luokan hevosella Gunners Doll Lena pistein 70,5.

Kaikkein vaativimmalla tasolla ammattilaisten luokassa (NRHA Open luokka) Elena Wuorimaa sijoittui kuudenneksi hevosella One Last Nite pistein 70,5. Kilpailun voitti norjalainen Tor-Erik Eggen Amerikasta ostetulla kalliilla huippuhevosella Cool Couture. Hevonen on texasilaisen Brian Bellin kouluttama ja oli vuonna 2021 Yhdysvaltojen Futurityn L4 open luokan finalisti. Nykyisin hevosen omistaa NRHA Swedenin puheenjohtaja Jan Synnersten. Hän asuu Västeråsissa ja rakentanut kotiinsa yhteyteen Ruotsin ehkä hienoimman ja olosuhteiltaan laadukkaimman reining-tilan. Toisen ja kolmannen sijan veivät tutut nimet Anders Josefsson Ruotsista ja Roy van der Hoeven Hollannista.

Verona Haanpään isoisä Kari Vepsä ja GK Puro Pepp. Kuva Tomi Wuorimaa.

”On kiva mittauttaa omaa ja oman hevosen tasoa kaikkein vaativimmassa luokassa kovimpia nimiä vastaan, sellaisia nimiä, jotka kilpailevat isoilla miljoonabudjeteilla ja valmistautuvat huippuolosuhteissa”, Elena toteaa.

”Kokonaisuutena hevoseni oli jälleen parempi kuin aikaisemmin, mutta kisoihin matkustaminen ja muuttuvat olosuhteet saattavat tuoda eteen yllättäviä haasteita, jotka estävät täyden potentiaalin esittämisen ja jonka vuoksi pelkästään kisaradalle pääsemistä voidaan pitää onnistumisena. Viime kevään Scandinavian Derbyssä sijoitukseni oli kuudes ja nyt jälleen kuudes eli periaatteessa ollaan pohjoismaisittain samalla tasolla”, nykyisin Amerikassa valmentautuva ja hiljattain ammattilaiseksi siirtynyt Elena pohtii.

Kisojen aikaisempia tuloksia julkaistiin SRL uutishuoneella 23.9.2023.