Senioreiden maajoukkuevalmentajien sopimuksia ei jatketa vuonna 2024

4.10.2023

Suomen koulu- ja esteratsastuksen maajoukkuevalmentajien Rien van der Schaftin ja Ad van de Weteringin sopimuksia ei jatketa tämän vuoden jälkeen. Molemmilla oli sopimuksissaan jäljellä vielä optio lisävuodesta, jota ei käytetä. Suomella ei ole kouluratsastuksessa joukkuepaikkaa ensi vuoden Pariisin olympialaisiin, mutta Emma Kanerva pyrkii saamaan henkilökohtaisen maapaikan.

Ratsastajainliitto siirtää maajoukkueratsastajilleen antamaa tukeaan enemmän maajoukkuekapteenien toimintaan ja mahdollisiin valmennusstipendeihin. Syynä tähän on, että valmennukset eivät enää kohdistuneet tarkoituksenmukaisesti huippu-urheilijoidemme hyväksi. Koulu- ja pararatsastuksen maajoukkuekapteeni on Tanja Takkula ja esteratsastuksen Mikko Mäentausta.

Molempien olympialajien maajoukkuevalmennuksiin on Suomessa pystynyt osallistumaan vain muutamia seniorimaajoukkueen jäseniä, sillä valtaosa heistä asuu ulkomailla. Koulu- ja esteratsastuksen maajoukkuetason ratsastajat valmentautuvatkin pääosin ulkomailla omien henkilökohtaisten valmentajiensa ohjauksessa. He kokevat hyötyvänsä parhaiten Ratsastajainliiton tuesta juuri nimetyn maajoukkueen kapteenin työnkuvan kautta, kuten säännöllisen yhteydenpidon kautta.

Moni nouseva tai alemmalla tasolla kilpaileva ratsastaja on saanut merkittävää apua ja valmennusta sekä van der Schaftilta että van de Weteringiltä.

”Arvostamme heidän työtään suomalaisen koulu- ja esteratsastuksen hyväksi. Suomi sijoittui kuudenneksi joukkuekilpailussa Hagenin EM-kilpailuissa vuonna 2021. Van de Wetering on ollut merkittävä tuki junioreiden Euroopan mestarin Jone Illin menestyksen takana”, sanoo HUJOn puheenjohtaja Satu Väihkönen.

Pararatsastuksessa maajoukkuevalmentajana jatkaa Janne Bergh. Ikäryhmien valmennustoiminta jatkuu vahvana kotimaisten valmentajien johdolla. Kouluratsastuksen ikäluokkien maajoukkuevalmentajina jatkavat Marko Björs ja Kikko Kalliokoski.

Esteratsastuksessa ikäluokkien valmentajina toimivat Sanna Backlund ja Kari Nevala. Backlundilla on hallinnollinen vastuu junioreista ja nuorista ratsastajista, Nevalalla lapsi- ja poniratsastajista. Ikäluokkaratsastajat saavat osallistua valmennuksiin oman valintansa mukaisesti.