Seurojen jäsenet ja aktiivit kokoontuivat Tampereelle seuraseminaariin

26.9.2023

Lauantaina järjestetty seuraseminaari kokosi 80 ilmoittautunutta osallistujaa Tamperelle Scandic Station -hotelliin SRL:n perinteiseen seuraseminaariin. Tänä vuonna seuraseminaarin teemana oli hyvinvoiva ratsastaja. Päivän aikana päästiin kuulemaan puhujia eri teemoista. Puheenvuorot herättivät mielenkiintoa ja keskustelua.

Seminaarissa urheilupsykologi Riikka Pasanen (vas.) puhui psykologisesta turvallisuudesta ja hyvinvoinnista seuroissa. Kuva Laura Laakso, SRL

 

Hyvinvointi koostuu monesta osasta

Yksilön ja yhteisön hyvinvointi koostuu monesta eri palasta. ”Seurassa toimivalle yksi tärkeimmistä hyvinvoinnin kulmakivistä on psykologinen turvallisuus. Jokaisen tulisi saada olla sellainen kuin on. Kun toiminnassa sattuu virheitä tulee jokaisella olla sellainen tunne, että niistä ei syytellä ketään. Toisaalta on myös tärkeä pystyä pyytämään apua”, seminaarin ensimmäinen puhuja urheilupsykologi Riikka Pasanen totesi

Myös liikunnallisesta elämäntavasta keskusteltiin ja kuultiin seminaarissa.

”Ratsastus on taitolaji ja ratsastustaito kehittyy ja pääsee esiin vasta, kun ratsastajalla on riittävä fyysinen kunto”, fysioterpeutti ja yrittäjä Laura Hämäläinen kertoi puheenvuorossaan.

 

Lounais-Suomen aluehallitoviraston johtaja puhui seminaarissa kuntien ja seurojen yhteistyöstä. Kuva Laura Laakso, SRL

 

Kuntien ja seurojen yhteistyö puhutti

Kuntien ja seurojen yhteistyötä oli avaamassa hevosnainen ja Lounais-Suomen aluehallintoviraston johtaja Lea Karjomaa.

”Kaikki meillä täällä salissa ovat sitä mieltä, että meillä ei valitettavasti ole vieläkään harrastamisen tasa-arvoa”, Lea Karjomaa totesi ja esitteli rahoituksen jakautumista liikunnan ja harrastamisen sisällä.

Puheenvuoron aikana Karjomaa myös kävi läpi hallitusohjelman kohtia liikunnan osalta.

”Lajille ja hevoshommille tulisi saada näkyvyyttä”, Karjomaa totesi puheenvuorossaan yksiselitteisesti.

 

Seminaari keräsi mukavasti yleisöä. Kuva Laura Laakso, SRL

 

Häirintäyhdyshenkilö ensimmäistä kertaa valtakunnallisen seuratoiminnan tapahtumassa

SRL:n lauantaisessa seuraseminaarissa oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa virallinen häirintäyhdyshenkilö. Häirintäyhdyshenkilö on seminaarin aikana mahdollisesti tapahtuvan epäasiallisen kohtelun kohteeksi joutuneen puolueeton tukija.

"Meillä tulee olla yhteinen ymmärrys siitä, mikä on ok ja mikä ei ole. Toivomme tietenkin, että häirintää ei tapahtumassa ilmene, mutta jos tulee, niin minuun osallistujat olisivat voineet olla ilman kynnystä yhteydessä", häirintäyhdyshenkilö Kirsi Siivonen aloitti seminaarissa esittelynsä.

Seminaarissa käytettiin ja esiteltiin myös turvallisemman tilan periaatteet. Häirintäyhdyshenkilöitä on näkynyt kasvavassa määrin ympäröivän yhteiskunnan eri tapahtumissa. Valtakunnallinen seuratoiminta haluaa olla etulinjassa häirintäyhdyshenkilö- ja turvallisen tilan periaatteiden tuomisessa uudeksi normaaliksi tavaksi rakentaa hyvinvoiva ratsastusyhteisöä.

 

Seuraseminaari on Suomen Ratsastajainliiton järjestämä vuosittainen seminaaritapahtuma, joka kokoaa seurojen jäseniä ja -aktiiveja yhteen kuulemaan ja keskustelemaan yhteisistä teemoista.