SRL:n kultainen ansiomerkki Päivi Laineelle, Saara Moilaselle ja Eila Tiikkaiselle

27.9.2020

Suomen Ratsastajainliiton sääntömääräinen kevätkokous pidettiin Helsingissä sunnuntaina.
Liittokokous myönsi kultaisen ansiomerkin Päivi Laineelle, Saara Moilaselle ja Eila Tiikkaiselle.

Päivi Laine, Suomenratsut ry

Liittokokous myönsi kultaisen ansiomerkin Päivi Laineelle Suomenratsut ry:n esityksestä. Kokous piti myös hiljaisen hetken äskettäin menehtyneen Laineen muistolle.

Laine oli hevosalan tutkintojen ja koulutuksen pioneeri. Hän toimi Hevosopiston rehtorina vuosina 1995–2007, minkä jälkeen hän siirtyi aikuiskoulutusjohtajaksi vastaten kansainvälisistä yhteyksistä ja aikuiskoulutuksen kehittämisestä. Laine kehitti aktiivisesti hevosalan koulutusta. Hän oli hevostalouden tutkintotoimikunnan puheenjohtaja sekä luonnonvara-alan työelämätoimikunnan jäsen. Hän oli luomassa ratsastuksen tutkintojen näyttöjärjestelmää ja SRL:n harrasteohjaajasysteemiä.

Laine on edistänyt suomenhevosten asiaa aktiivisesti ja suurella asiantuntemuksella. Hän on ollut mukana muun muassa suomenhevosen varhaishistorian tutkimusryhmässä. Laine myös omisti ja kasvatti suomenhevosia. Hän toimi Suomenratsut ry:n hallituksessa ja on ollut myös Ypäjän Ratsastajien jäsen. Laine oli mukana Ypäjän kunnanvaltuustossa tuoden esiin hevosalan äänen.  

Laine oli luomassa yhtä Suomen suurinta ratsastustapahtumaa, Suomenratsujen Kuninkaallisia, ja toimi tapahtuman johtajana alusta asti. Hän on ollut mukana kehittämässä myös Suomen Hevosurheilumuseon toimintaa.

Saara Moilanen, Oulu Riders ry

Oulu Riders ry:n esityksestä kultaisen ansiomerkin sai Saara Moilanen, joka on pitkän linjan talliyrittäjä ja hevosihminen Oulusta. Moilanen on työskennellyt Saaran Tallin yrittäjänä, ja samalla harrastajien esikuvana vuosikymmenten ajan. Vuonna 1971 perustettu ratsastuskoulu on SRL:n jäsentalli, ja nykyään se on Saara ja Reino Moilasen pojan, Kalle Moilasen, omistuksessa. Saara Moilanen on edelleen mukana tallin toiminnassa.

Moilanen on omistanut ja kasvattanut hevosia pian viisikymmentä vuotta. Hän on ohjannut useita tuhansia harrastajia hevosten maailmaan. Hän on kasvattanut useita suomenhevosia ja poneja, joista osa on vielä tänäkin päivänä Saaran tallin luotetuimpia tuntiratsuja. Saara Moilasen hevosilla on kilpailtu vuosien saatossa paljon. Alkuaikoina suurin osa tallin hevosista oli suomenhevosia ja ratsastajat edustivat Suomenratsuja, kunnes vuonna 1987 tallin yhteyteen perustettiin oma seura Oulu Riders ry.

Eila Tiikkainen, Kiuruveden Ratsastajat ry

Eila Tiikkaiselle myönnettiin kultainen ansiomerkki Kiuruveden Ratsastajien esityksestä. Tiikkainen on seuran perustajajäsen ja ollut mukana johtokunnassa lähes koko seuran kolmekymmenvuotisen historian ajan. Puheenjohtajana Tiikkainen on toiminut yli kymmenen vuotta.

Tiikkainen on ollut ratkaisevassa roolissa seuran ja Ylä-Savon ammattiopiston Hingunniemen toimipisteen yhteistyön kehittämisessä ratsastusurheilun koulutuksen, harrastuksen ja kilpailemisen edistämiseksi niin paikallisesti, alueellisesti kuin valtakunnallisesti. Tiikkaisen toiminnan ansiosta Kiuruvedestä on muodostunut pohjoisen Suomen merkittävä ratsastusurheilun ja hevosalan koulutuksen toimija.

Tiikkaisen toimikaudella Kiuruveden Ratsastajat on järjestänyt useita kansallisia ja jopa SM-tason kilpailuja eri lajeissa. Eila Tiikkaisen rohkeudesta ja innovatiivisuudesta kertovat hänen ideoimansa ja pitkälti organisoimansa ratsastusrippikoululeirit sekä se, että ratsastus on jo vuosia ollut osa paikallisen lukion opetussuunnitelmaa.

Toimintakertomus ja tilinpäätös vahvistettiin

Kevätkokous vahvisti SRL:n toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen vuodelle 2019 ja myönsi vastuuvapauden tilikausilta 2018 ja 2019. Ratsastajainliiton tulos vuodelta 2019 oli liiton ja alueiden osalta 18.883 euroa ylijäämäinen.

Kevätkokous päätti, että sääntömääräinen syyskokous sunnuntaina 22.11.2020 voidaan koronatilanteen johdosta järjestää tarvittaessa myös alueellisten kokouskeskusten avulla. Urheilufoorumi on edelleen suunnitelmissa 21.11. myös Helsingissä, mutta sen turvallista ja toimivaa toteutustapaa työstetään edelleen.

Ratsastajainliiton kevätkokouksen hyväksymä Toimintakertomus, tilinpäätös 2019 ja muut kokousmateriaalit päivitetään SRL:n nettisivuille materiaaleihin, esitykset ja muut ennakkomateriaalit löytyvät siihen saakka liittokokoussivulta.