SRL:n palkitsema Keski-Uusimaa-lehti avartaa urheilujournalismia

1.6.2010

Keski-Uusimaa-lehti on erottautunut urheilujournalismissaan nostamalla ratsastusurheilun näkyvästi esiin muiden lajien rinnalle. Suomen Ratsastajainliitto palkitsi lehden Vuoden ratsastusurheilumediana 2008. Perusteena oli aktiivinen ja asiantunteva uutisointi ratsastusurheilusta ja hevosalasta. Lehden urheilutoimitus on panostanut ansiokkaasti myös taustoittaviin juttuihin ja laadukkaisiin kuviin urheilutoimittaja Lauri Nurmen, 28, johdolla.

Lauri Nurmi otti vastaan SRL:n palkinnon Kajaanissa keväskokouksen yhteydessä huhtikuun lopussa. Kuva Sari Nieminen.

Nurmi aloitti Keski-Uusimaassa urheilutoimittajana kolme vuotta sitten, ja hänet nimettiin urheilutoimituksen esimieheksi vuosi sitten. Toimittajan perhepiirissä löytyy kiinnostusta hevosiin, mutta se ei ole kuitenkaan motivoinut linjausta, vaan taustalla ovat journalistiset syyt sekä lukijakunnan ja oman lehden ilmestymisalueen tuntemus. Alueella on erittäin paljon talleja ja aktiivista hevostoimintaa.

- Levikkimme on noin 21.000 ja meillä 60-70.000 lukijaa. Ilmestymisalueen ydinkuntien, Järvenpään, Keravan ja Tuusulan, alueelta löytyy 7 isoa ratsastusseuraa, joissa yli 1.500 jäsentä ja niiden jäsenkunta kasvaa jatkuvasti. Tämän ihmismäärän voi helposti kertoa kolmella tai neljällä, jolloin voi todeta että hevosaiheisilla jutuilla on ainakin 5.000 potentiaalista lukijaa, jotka tuntevat ratsastajan, käyvät itse ratsastuskoulussa tai heidän lapsensa tai lapsenlapsensa ratsastavat, Nurmi toteaa.

- Ratsastuksessa aluekilpailuissa on helposti paikalla 500 ihmistä, kun katsojien mukaan lasketaan ratsastajat tukijoukkoineen. Saman tason kiekkopelissä väkimäärä on usein vain 200-300, hän jatkaa.

Ilmestymisalueella on seitsemän suuren seuran lisäksi vielä runsas määrä pienempiä ratsastusseuroja, joten varsinainen kiinnostuneiden luku lienee todellisuudessa vielä Nurmen mainitsemaa määrää suurempi.

Valittu linja on tuottanut
myönteistä palautetta

Lehdessä on viikoittain kahdesta kolmeen hevosaiheista urheilu-uutista. Uutisia tehdään sekä paikallisesta kilpailutoiminnasta että seudun ratsastajien menestyksestä muualla Suomessa järjestetyissä kilpailuissa, missä lehteä avustaa erityisesti hevosurheiluun perehtynyt Margit Ticklen.

- Tämä on ollut meille erittäin hyvä tapa saada uusia lukijasuhteita. Olemme saaneet myös paljon positiivista palautetta uutisoinneistamme, Nurmi kertoo.

Lauri Nurmi ja lipizzatamma Lili, joka on kunnostautunut myös Ben Simonsénin valjakkohevosena.

- Aluksi valitsemaani linjaa kyseenalaistettiin, totta kai. Mutta sille on löytynyt perusteet. Esimerkiksi päätoimittajamme Pentti Kiiski, joka itse autoilee maaseutumaiseman läpi töihin, totesi toimituspalavereissa, että Tuusulassa näkyy hevosia joka talon nurkalla, Nurmi kertoo.

Nurmi katsoo urheilujournalismin pelikenttää tuorein ja avoimin silmin.

- Nuorena toimittajana itselläni ei ole perinnettä tai velvoitetta sen suhteen, mistä urheilusivuille pitäisi tehdä juttuja, vaan olen lähtenyt liikkeelle puhtaasti siitä, mitä ihmiset meidän levikkialueellamme tekevät ja mistä he ovat kiinnostuneita, Nurmi toteaa.

- Kun olin pannut merkille ratsastajien määrän alueella, lajia oli perusteltua pitää esillä samalla tavoin kuin jääkiekkoa, jalkapalloa, yleisurheilua ja moottoriurheiluakin. Uskon, että urheilusivuille täytyy ottaa mukaan uusia tapahtumia ja urheilulajeja, jos halutaan pysyä kehityksessä mukana, hän painottaa.

Myös naiset voivat
lukea urheilusivuja!

Naiset ja tytöt eivät lukijatutkimusten mukaan juurikaan lue lehtien urheilusivuja.

- Itselleni ajatus oli sietämätön, että kirjoittaisin vain miehille. Uskon, että jos meillä on juttuja, jotka kertovat naisten jutuista ja peleistä, heitä kiinnostaa lukea niistä itse myös lehdessä, Nurmi toteaa.

Lehdessä pyritään seuraamaan kaikkea urheilua tasapuolisesti ja tasa-arvoisesti. Naisten merkittävä kilpaurheilu ja harrastustoiminta on nostettu esille, sitä seurataan mm. joukkuevoimistelussa sekä palloilulajeissa, kuten koripallossa ja jalkapallossa.

Paikallisjournalismilla on myös tärkeä tehtävä kertoa seudun ominaispiirteistä ja lisätä yleistä tietämystä niistä.

- Meidän kaltaisen lehden tehtävä on lisätä tietoisuutta siitä mitä lähinaapurustossa tapahtuu. Esimerkiksi hevosten suhteen ristiriidat naapureiden kanssa liikkumisesta maastossa ja ympäristökysymyksissä hälvenevät, kun lehti kertoo myös muista hevosalan ilmiöistä, kuten maankäytöstä ja lannankäsittelystä, Nurmi toteaa.