SRL:n Tähtiseuravalmennus 2024 on täällä

8.2.2024

Ratsastajainliitto kannustaa jäsenseurojaan Tähtiseura-polulle kehittämään laadukasta ja aktiivista seuratoimintaa. SRL:n seuratoiminnan ohjausryhmä järjestää tänäkin vuonna Tähtiseuravalmennuksen. Valmennukseen kuuluu neljä tiivistä webinaaria, joissa käymme läpi seuratoiminnan laatuun liittyviä tekijöitä mm. hallintoa, johtamista, seuran ihmisiä ja yhteisöllisyyttä. Valmennus tarjoaa konkreettisia työkaluja sekä vertaistukea oman seuran kehittämiseen.

Kuvituskuva Laura Laakso, SRL

 

Projekti tukee vastuullisuuden näkyväksi tekemistä ratsastusseuratoiminnassa

Arvokas yhteisö ja tapamme toimia ovat osa Ratsastajainliiton vastuullisuusohjelmaa ja kaksi sen painopisteistä. Olympiakomitean, liikunnan aluejärjestöjen ja lajiliittojen yhteinen Tähtiseura-laatuohjelma, jossa Ratsastajainliitto on mukana, viestii vahvasti seuratoiminnan vastuullisuudesta.Ohjelman laatutekijöitä päivitettiin vuodelle 2024.

”Vastuullisuus ja viestinnän suunnittelu korostuvat päivitetyissä laatutekijöissä ja näitä samoja elementtejä tullaan näkemään myös keväällä julkaistavassa seurojen rahoitustukimallissa. Tähtiseuravalmennusta on nyt järjestetty kahtena vuonna, ja ilahduttavaa viime vuonna oli erityisesti osallistuneiden seurojen suuri määrä”, kertoo seuratoiminnan ohjausryhmän järjestämästä Tähtiseuravalmennus 2024 -projektista Marja Nuuttila.

”Viime vuoden työpajoihin osallistui seurojen jäseniä 27 eri seurasta, ja esimerkiksi Kuopion Ratsastajat -seura sai projektin myötä työstettyä oman Tähtiseura-polkunsa auditointivalmiiksi. Matka ja halu kehittää oman seuran toimintaa on tässä ihan yhtä tärkeää, ja projektiin ovat tervetulleita myös viime vuonna mukana olleet seurat, joilla työ on vielä kesken”, avaa vapaaehtoisena ratsastuksen seurakehittäjänä toimiva Nuuttila.

Miksi mukaan?

Tähtiseura-ohjelma pureutuu moniin vastuullisuuden osa-alueisiin. Hyvä hallinto tuo avoimuutta ja läpinäkyvyyttä seuran toimintaan, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo vahvistavat seuran jäsenten vaikuttamismahdollisuuksia. Vastaavasti toimenkuvien avaaminen sekä talousohjesääntö lisäävät avoimuutta, että kertovat jäsenistölle, millaisia tehtäviä seurasta löytyy, ja miten niihin pääsee mukaan.

Tähtiseura-ohjelman perustana on seuran toimintalinja, jossa määritellään mm. seuran arvot sekä visio siitä, millainen seura haluaa olla. Toimintalinja kertoo jäsenistölle ja sidosryhmille, että seura on miettinyt omaa toimintaansa ja arvojaan. Kolmen vuoden välein tehtävä itsearviointi sekä toimintalinjan säännöllinen läpikäynti edesauttavat jatkuvaa kehittymistä.

Sisältö

Starttina valmennukselle toimii seuratoiminnan ohjausryhmän avoin infotilaisuus tiistaina 5.3. klo 18-19. Infotilaisuudessa kerrotaan, mistä Tähtiseura-laatuohjelma koostuu ja millaisia askelia kehittymisen polulla on. Tilaisuus on maksuton, avoin kaikille seuroille eikä siihen osallistuminen sido seuraa mihinkään, vain kiinnostus riittää.

Ilmoittaudu infotilaisuuteen täältä: https://forms.gle/xjCx4TGxRHR6bjpX8

Infotilaisuutta seuraa kolmen etätyöpajan osuus, joissa käymme läpi seuratoiminnan laatuun liittyviä tekijöitä mm. hallintoa, johtamista, seuran ihmisiä ja yhteisöllisyyttä. Työpajat toteutetaan etänä ja tarjoamme niissä käytännön opastusta, sparrausta sekä vertaistukea. Olet tervetullut niihin kaikkiin tai yksittäisiin toteutuksiin. Parhaan hyödyn valmennuksesta saa, jos osallistuu tai osallistutte kaikkiin työpajoihin. Lämpimästi tervetuloa!

 

Etätyöpajojen aihealueet ja ajankohdat:

Tiistaina 19.3. klo 18.00-n.19.30 Johtaminen ja hallinto (toimintalinja, viestintäsuunnitelma)

Ilmoittaudu: https://forms.gle/LZ2kceLAt35THwYr8 

Maanantaina 15.4. klo 18.00-n.19.30 Urheilu (innostuksesta intohimoon)

Ilmoittaudu: https://forms.gle/TABEk6ZcQrhkuB6m9

Keskiviikkona 15.5. klo 18.00-n.19.30 Seuran ihmiset ja aineelliset resurssit

Ilmoittaudu: https://forms.gle/XYDzMg8Ls6V48kTA6

Ratsastuksessa on jo 21 Tähtiseura-statuksen omaavaa seuraa. Tämän projektin tarkoituksena on auttaa uusia seuroja kehittymisen polulle ja kohti Tähtiseura-statusta sekä tukea seuroja kehittämisessä. Kaikenkokoiset seurat ovat lämpimästi tervetulleita mukaan.

 

Lisätietoja

SRL:n seurakehittäjät, seurakehittajat@ratsastus.fi, Marja Nuuttila 050 323 6763

Emmi Korpiola, vapaaehtoistoiminnan kehittäjä, SRL, emmi.korpiola@ratsastus.fi, 040 968 0340