SRL:n vuosikokous: Hevosalan juhlavuosi liikutti ja toi yhteen 500.000 kävijää

22.4.2018


Kevätkokouksen yhteydessä kiitettiin lämpimin sanoin pääsihteeri Fred Sundwallia, joka on työskennellyt liiton pääsihteerinä
lähes 22 vuoden ajan ja jää eläkkeelle elokuun lopussa.

Suomen Ratsastajainliiton vuosikokous Helsingissä 22.4.2018

Hevosalan juhlavuosi liikutti ja toi yhteen 500.000 kävijää

Suomen Ratsastajainliiton sääntömääräinen vuosikokous pidettiin Helsingissä sunnuntaina. Kokouksessa käsiteltiin mm. ehdotus liiton toiminta- ja talouskertomukseksi 2017.

Hevosala yhdisti sykähdyttävästi voimansa Suomen satavuotisen itsenäisyyden juhlintaan vuonna 2017. Mahdollisuuksien hevonen -hankkeen nimissä juhlittiin itsenäisyyttä, 110-vuotta täyttävää suomenhevosen kantakirjaa ja järjestettiin yli tuhat hevostapahtumaa ympäri Suomen yhteistyössä alan järjestöjen kanssa. Esille tuotiin hevosen merkitys suomalaisten kumppanina ja hyvinvoinnin tarjoajana yhteiskuntamme historiassa, nykyajassa sekä tulevaisuudessa.

Juhlavuoden huipentumana järjestetty Hevoset Kaivarissa -tapahtuma oli jymymenestys sekä tunnelman, näkyvyyden että suosion puolesta, se keräsi Helsingin Kaivopuistoon toukokuussa lähes 50.000 kävijää. Kaikkine tapahtumineen juhlavuosi tavoitti 500.000 kävijää. Helsinki International Horse Show´ssa vieraili 50.000 katsojaa, missä oli 5.000 kävijän kasvu edelliseen vuoteen.

Taloushaasteiden keskellä kasvatettiin
puskuria, Reilun Pelin rakennus palkittiin

Ratsastajainliiton tulos oli 54.000 euroa ylijäämäinen budjetoidun 1.567 euron sijaan. Liitto toteutti vuoden aikana lähes 200.000 euron säästötoimenpiteet johtuen mm. jäsenmäärän laskusta ja kahden yhteistyökumppanin menettämisestä.

- Ylijäämäinen tulos on ensiarvoisen tärkeä. Kuluvan vuoden budjetti on laadittu erittäin tiukaksi, sillä IT-investoinnit ja USA:ssa järjestettävät MM-kilpailut edellyttävät liitolta tuntuvaa rahapanosta. Hallitus joutui päättämään myös tälle vuodelle 100.000 euron säästötoimista. Kahden viime vuoden hyvät tulokset antavat kuitenkin liitolle hyvinkin tarpeellisen likviditeettipuskurin, pääsihteeri Fred Sundwall toteaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö korotti liiton toiminta-avustusta viime vuonna 35.000 eurolla. Vuosina 2016 ja 2017 ratsastus on saanut yhteensä 75.000 euroa lisää, taustalla ansiokas työ yhdenvertaisuuden ja Reilu Pelin edistämiseksi.

- Yhtä Jalkaa – Reilun Pelin käsikirja sai kiitosta ministeriöstä, järjestöiltä ja jäsenistöltä. Liittomme toimi jälleen esimerkkinä ja edelläkävijänä tärkeässä asiassa, Sundwall iloitsee.

Maa- ja metsätalousministeriö myönsi liitolle 170.000 euron avustuksen kilpailujärjestelmän uudistamiseen sekä muihin hevoskilpailuihin liittyviin investointeihin.

Yhdeksässä lajissa kilpailtiin mestaruustasolla,
valmennuskeskuksen toiminta vauhtiin

Ratsastusurheilussa vuosi 2017 oli huippu-urheilussa uuden olympiadin alku. Useita uusia ratsukoita aloitti tiensä arvokilpailutasolla kohti seuraavia vuosia. MM- ja EM-tasolla osallistuttiin 9 lajissa kaikkiaan 25 eri ikäryhmän tai kategorian kilpailuun.

Urheilun kehitysohjelmaa ja sen hankkeiden jalkautusta jatkettiin. Hevosopistolle myönnettiin hevosurheilun valtakunnallisen valmennuskeskuksen status keväällä 2017, mikä on merkittävä askel koko lajin kehityksen kannalta.

Tallijärjestelmä uudistettiin
kattavaksi ja ketteräksi

Jäsentallit ovat merkittävässä roolissa Ratsastajainliiton toiminnassa. Huomattava osa ratsastajista aloittaa harrastuksen ja jatkaa sitä liiton jäsentalleissa. Uudistettu tallijärjestelmä astui voimaan tämän vuoden alussa.

- Uudessa tallijärjestelmässä kaikki tallit ovat mukana nimikkeellä Ratsastajainliiton jäsentalli, mikä tuo mukanaan joustoa, ketteryyttä ja monimuotoisuutta. Jäsentallit voivat erikoistua ratsastuskouluiksi, kuten ennenkin, mutta uudistuksen ansiosta tallijärjestelmä avautuu nyt myös uudenlaisille toiminnanmuodoille ja ratsastuksen eri lajien tarpeisiin, Sundwall sanoo.

Kokouksessa hyväksyttiin Operantit Ratsastajat ry:n viime syyskokouksessa esittämä lisäys hevosen hyvinvoinnista liiton toimintasääntöihin. Kohta 2. kuuluu nyt seuraavasti: Liiton tarkoituksena on ratsastuksen edistäminen Suomessa kuntoliikuntana, kuntoutusmuotona ja kilpaurheiluna sekä hevosen hyvinvoinnin edistäminen kaikessa urheilu- ja harrastetoiminnassa. Asiaa käsiteltiin ensimmäisen kerran syyskokouksessa 2017. Sääntömuutos vaatii kaksi käsittelyä.

Kevätkokouksen materiaalit julkaistaan täällä: LINKKI

Pääsihteeri Fred Sundwallia kiittämässä kukkasin toimiston edustajat Sari Siltala, Aki Ylänne ja Nina Kaipio.