Suomalaiset finaaliin nuorten hevosten MM:ssä

1.6.2010

Jyläs ja Aromaa menestykseen 7-vuotiailla tammoilla

Juulia Jyläs ja Tavanta sekä Niklas Aromaa ja St. Cissy ratsastivat upeasti finaaliin Nuorten estehevosten MM-kilpailuissa Zangersheidessa Belgiassa 7-vuotiaiden hevosten luokassa.

Karsinta hypättiin torstaina ja perjantaina 140 cm:n esteillä. Jyläs ratsasti tammallaan perjantain luokassa hienosti tuplanollan sijoittuen viidenneksi. Torstain ensimmäinen karsintaluokka sujui myös mallikkaasti, kun perusrata oli puhdas ja uusinnassa tuli vain yksi pudotus. Sunnuntain finaalissa Jyläs otti kaksi pudotusta tullen 29. sijalle.

Jyläs, 34, on asunut jo vuosia Hollannissa. Hän vastaa kilpatalli Stal van Triestin toiminnasta Elburgissa yhdessä kumppaninsa Herman van Triestin kanssa. Jyläs kouluttaa, valmentaa, kilpailuttaa ja myy hevosia. Hän aloitti kilpailu-uransa Suomessa menestyen SM-tasolla nuorten ja junioreiden kenttäratsastuksessa ja on sittemmin keskittynyt rataesteisiin. Tavanta on hollantilainen KWPN-tamma, sen isä on Indoctro ja emänisä Lux. Hevosen omistaa Jyläksen luotsaama Stal van Triest.

Aromaa loukkaantui uusinnassa

Niklas Aromaa ja St. Cissy nousivat myös hienosti finaalipaikalle ratsastaen torstaina puhtaan perusradan ja uusinnassa vain yhden pudotuksen. Perjantaina ratsukko selvisi jälleen perusradalta puhtain purjein, mutta suistuminen satulasta keskeytti suorituksen uusinnassa. Aromaa loukkasi oikean jalkansa pudotessaan niin pahasti, että sunnuntain finaali jäi ratsastamatta. Nilkassa todettiin murtuma ja kestää hetken, ennen kuin ratsastaja nähdään jälleen kilparadoilla.

- En osaa vielä täysin analysoida mitä tapahtui, pitää katsoa rauhassa videolta. Periaatteessa hevonen tuli esteelle hyvin, mutta vähän kuin pystyesteelle ja hieman vinottain. Takapuomi sekä raskas, muurimainen takatolppa ehkä vähän yllättivät sen, Aromaa aprikoi.

 - Jalka leikattiin perjantaina ja leikkaus onnistui hyvin. Vie vähän aikaa, ennen kuin nilkka on kunnossa, joten Horse Show ja muutama kansainvälinen hallikisa jää väliin. Olen tyytyväinen siihen, että hevonen on todella hieno ja se pystyi kilpailemaan tasaväkisesti muiden maailman parhaiden kanssa. Pitää ajatella positiivisesti, ratsastaja totesi urheasti ryhtyessään sunnuntaina seuraamaan finaalia katsomosta käsin.

FWB-tamma St. Cissy, isä Chamonix, emänisä Lombard, edustaa suomalaista ratsuhevosjalostusta parhaimmillaan. Hevosen on kasvattanut ja omistaa joukkueenjohtaja Markus Lindblom.

- Olen hevosiin ja ratsastajiin erittäin tyytyväinen. Nämä ovat maailman suurimmat nuorten hevosten kilpailut ja esteradat oli rakennettu maksimikorkeuksiinsa. Täytyy sanoa että suomalaisena ei tarvitse tässä joukossa hävetä yhtään, Lindblom toteaa.

Kilpailuun osallistui kokonaisuudessaan 571 hevosta 31 maasta, 7-vuotiaiden hevosten luokassa starttasi alun alkaen 143 ratsukkoa. Kilpailunjärjestäjä Zangersheide on maailmankuulu suoritushevosten siittola ja kasvattamo, joka pitää omaa kantakirjaansa.

Tuloksia FEI World Breeding Championship, Zangersheide, Belgia 27.-30.10.

Su 30.11.
Finaali, 7-vuotiaat hevoset, 140 cm, perusrata ja uusinta
1) Bastian Freese / Caballero, GER 0-0/38.73  
2) Gerben Morsink / Carthino Z, NED 0-0/41.20  
3) Yves Vanderhaselt / Muscaris D Ariel, BEL 0-0/42.47
…29) Juulia Jyläs / Tavanta, FIN, 8
(Niklas Aromaa ja St. Cissy jäivät pois ratsastajan loukkaantumisen johdosta)

La 29.9.
Lohdutusfinaali, Consolation Class, 6-vuotiaat hevoset, 130 cm:n aikaratsastus, 111 lähti, 27 sijoittui
1) Nuri Dijks / I Belong to You, NED 0/ 60.40  
2) Wilm Vermeir / Ballade vat Het Indihof, BEL 0/62.61  
3) Gert-Jan Bruggink / Andrea, NED 0/64.03
…22) Ville Kulkas / Calimero Z, FIN 0/74.05

To ja pe 27.-28.9.
Kokonaistulos 7-vuotiaat hevoset, 140 cm:n esteet, kahden luokan lopputulos muutettuna yhteispisteiksi
1) Laura Kraut / Canecko Z, USA, 11
2) Pénélope Leprevost / Mylord Carthago FRA 13
3) Patricia Greeve / Timothy BB, NED 22
…12) Juulia Jyläs / Tavanta FIN 44
…12) Mennell Watson / Halida du Rouet, GBR 44
...12) Daniel Deusser / Taloubet, GER 44
…23) Niklas Aromaa / St. Cissy, FIN 72

Täydet tulokset ja hevosten polveutumistiedot: www.zangersheide.com/events