Suomalaiset kouluratsastajat ennätysvauhdissa - Henri Ruoste taas radoilla ja Anna Tallberg uusissa lukemissa

12.6.2023

Olympiakouluratsastaja Henri Ruoste nousi kertarysäyksellä kansainväliseen menestykseen uusvanhalla hevosellaan Campari. Ruoste ja Campari sijoittuvat toiseksi Hagenin Grand Prix´ssä pitkän kisatauon jälkeen. Ja mikä parasta, tulos oli muikea 73,935 prosenttia maksimipisteistä. Suomalaisista Anna Tallbergin ja Grevens Zorron upea tulos 72,826 prosenttia ja kolmas sija olivat toinen merkittävä ilonaihe. Yvonne Österholmin ja Ironman H:n muuten laadukkaaseen ohjelmaan mahtui tänään isoja virheitä ja ratsukon tulos 69,000 prosenttia riitti kahdenteentoista sijaan.

Henri Ruoste. Arkistokuvat Peter Nixon.

 

Ruosteen ja 15-vuotiaan Campari-ruunan tulos oli loistava, eikä vähiten siksi, että Ruoste itse on kilpaillut kansainvälisesti viimeksi lähes vuosi sitten, ja Camparilla on ollut loukkaantumisen aiheuttama yli neljän vuoden tauko. Lahjakas Campari on Ruosteen omien sanojen mukaan yksi hänen parhaista hevosistaan, jos ei paras. Onkin erinomaista, että ratsukko pääsee vihdoin näyttämään taitojaan kotitallin ulkopuolelle.

”Kolme tuomareista asetti Henrin ykköseksi. On todella hienoa, että Henrillä on taas tällainen kisahevonen ja että Anna on nostanut tulostasoaan. Maajoukkuevalmentaja Rien [van der Schaft] oli paikanpäällä ja sanoi, että myös Yvonnen suorituksessa oli paljon positiivista,” sanoo Suomen Ratsastajainliiton urheilupäällikkö Jutta Koivula.

 

Anna Tallberg ja Grevens Zorro.

 

Anna Tallberg ja 13-vuotias ruuna Grevens Zorro edustivat Suomea viime kesänä Herningin MM-kilpailuissa. Tanskassa asuvan ja valmentautuvan ratsukon tulostaso Grand Prix´ssä on jäänyt tähän asti alle 70 prosentin, joten tämän päivän ennätystulos nosti ratsukon aivan uudelle tasolle. Tallberg sai ohjelmassaan ensimmäistä kertaa useamman yhdeksikön piaffesta, ja sai palkintojenjaossa päätuomari Katarina Wüstilta kehuja klassisesta, kauniista ratsastuksestaan.

”Kyllä on todella ihana fiilis! Olen tosi, tosi iloinen, ja tuntuu, että meillä on vieläkin parannettavaa, vaikka olenkin erittäin tyytyväinen tällaisiin pisteisiin,” riemuitsi Anna Tallberg palkintojenjaon jälkeen.

Ratsukon edellinen kansainvälinen rata on viime kesältä, joten yli puolen vuoden tauon aikana on tapahtunut suuri kehitysharppaus.

”Olen muuttanut takaisin Kööpenhaminaan ja minua valmentaa nykyään Cathrine Dufour [kaksinkertainen maailmanmestari ja olympiapronssimitalisti]. Fia [Mikaela Fabricius-Bjerre] valmensi minua kolme kertaa viikossa, kun muutin Tanskaan. Daniel [Bachmann Andersen], jonka luona olin 1,5 vuotta, valmensi minua 3-4 kertaa viikossa. Hän teki minun ratsastukseeni isoja muutoksia ja teki minusta GP-ratsastajan. Nyt käyn valmennuksessa kerran viikossa, ja joudun itse keksimään kotona ratkaisut, olemmehan radallakin yksin. Se on auttanut minua paljon ja olen kehittynyt todella paljon ratsastajana,” kuvailee Tallberg muutosta.

 

Yvonne Österholm ja Ironman H. Kuva Kimc.nu.

 

Österholm sanoi suoraan olleensa pettynyt rataansa. Hieman alle 70 prosentin tulos olisi vielä vuosi sitten saanut hänet tyytyväiseksi, mutta nyt aineksia oli paljon parempaan.

”Virheitä tuli ihan liikaa. Kolme isoa virhettä ja ala-arvoisia pisteitä kahden kertoimella. Ärsyttää, kun tiedän, miten hyvä tulos olisi ilman niitä ollut,” harmitteli Österholm.

”Mutta oli radassa paljon hyvääkin, kuten monet minua muistuttivat. Huomenna paremmin,” totesi tiistaina GP Specialissa starttaava Österholm.
 

Riesenbeckin EM-kilpailu Saksassa syyskuun alussa on Suomen koulumaajoukkueelle hyvin tärkeä Pariisin olympialaistenkin kannalta. Suomi hakee joukkuepaikkaa Pariisiin. Tiistaina Hagenissa suomalaisratsukot jatkavat GP Specialiin.

Kansainväliset kouluratsastustulokset 12.6.
CDI3* Hagen, Saksa

Grand Prix, lähti 25, sijoittui 10.
1) Daniel Bachmann Andersen – Zippo M.I., DEN 74,522 %
2) Henri Ruoste – Campari, FIN 73,935 %
3) Anna Tallberg – Grevens Zorro, FIN 72,826 %
…12) Yvonne Österholm – Ironman H, FIN 69,000 %
Täydet tulokset: LINKKI