Suomalaiset ovat MM-maalissa

1.6.2010

Aachenin MM-artikkelit on siirretty kilpailutoiminnan ylävalikon alle

MM-esteratsastajat hyppäsivät yli tavoitteen:

Rata oli reilu mitoiltaan, mutta myös reilu ratsastaa

Suomen tavoite MM-esteratsastuksessa Aachenissa, Saksassa oli saada joukkuetulos. Mikael Forstén, Sebastian Numminen ja Noora Pentti hyppäsivät Suomen esteratsastuksen ensimmäisen MM-tuloksen ja sijan 20 kilpailuun osallistuneiden 25 maan joukossa. Noora Penttiä lukuun ottamatta ratsastajat jatkoivat joukkuekilpailun jälkeen kolmanteen henkilökohtaiseen karsintaan, joka päättyi torstain vaihtuessa perjantaiksi. Mikael Forstén ratsasti Skybreakerin sijalle 58, Sebastian Nummisen ja Sails Awayn sijoitus on 69., Noora Pentin ja Evli Cagliostron sija kahden ensimmäisen karsinnan perusteella on 97. Henkilökohtaisessa kilpailussa lähti 116 ratsukkoa.

Esteet kolmannessa henkilökohtaisessa karsinnassa, joka samalla oli MM-joukkueiden mitalikilpailu, olivat reilunkokoisia, mutta myös ratsastettavuudeltaan rata oli reilu, luonnehti Suomen joukkueen johtaja Aki Ylänne kollegansa Frank Rothenbergerin suunnittelemaa rataa.
Noora Pentti valitsi hevosen edun
Noora päätti olla starttaamatta Caglilla kolmannessa henkilökohtaisessa karsinnassa torstaina, koska hevonen ei verryttelyssä tuntunut sataprosenttisen hyvältä.
- Cagli ei tuntunut aivan omalta itseltään keskiviikon suorituksen aikana, etenkin kolmoissarjalla ori kiersi hypyissä ilmassa ja oli voimattomampi kuin normaalisti.  Torstain verryttelyssä se tuntui normaalia raskaammalta hypyissään ja yhdessä valmentajani Henk Noorenin, Caglin oman eläinlääkärin ja joukkueen johtajan kanssa päätimme jättää luokan väliin oriin hyvinvoinnin vuoksi. Tavoitteena ollut joukkuetulos oli jo saavutettu ja hevosen etu tulee ensin, ja edessä on talven maailmancup-kausi. Caglilla oli kaksi isoa rataa takana, ja jotta voisimme hypätä vielä suuremman radan hyvin, täytyisi tunteen ennen radalle menoa olla enemmän kuin 100 %, perusteli Noora.

Sebbe ja Sailor

- Sebbe ratsasti yhtä hyvin kuin keskiviikkona. 17-vuotias Sailor ei vain enää torstaina ollut yhtä innostunut tehtävästään, terävin kipinä jäi puuttumaan. Hevonen on tehnyt valtavan hienon työn, raportoi joukkueen johtaja Aki Ylänne. Tällä tasolla onnistumiseen tarvitaan 110 prosenttia molemmilta osapuolilta, sekä hevoselta että ratsastajalta, hän totesi.

Sebbe itse oli pettynyt viimeisen päivän suoritukseen, mutta kokonaisuudessaan MM-osanotto oli hieno kokemus. - Tunsin jo verryttelyssä, että tänään Sailor ei ole täysillä mukana, ja ensimmäisen esteen pudotus on tietysti ikävä aloitus. Fyysisesti Sailor tuntui hyväkuntoiselta, mutta neljä päivää peräkkäin on 17-vuotiaalle hevoselle raskas urakka.

-Yleensä hyppään Sailorilla vain kaksi luokkaa yhden viikonlopun kisoissa, ja silloinkin on yksi välipäivä. Torstai ei ollut paras päivämme, mutta Sails Away on ollut minulle mahtava kisakumppani jo kymmenen vuoden ajan. Hevonen on tuonut minut näin pitkälle, Sebbe sanoi.Mikko ja Sky ovat parhaat suomalaiset
 
- Mikko ratsasti kolme hyvää rataa. Vaikein ja raskain päivä oli torstai. Ratsukon suoritus oli tasainen ja vaivaton. Sarjalla virhe tuli kun Sky hyppäsi niin isosti sisään, että pudotus uloshypyssä oli väistämätön. Kaiken kaikkiaan suomalaisten normaalitulos näillä estekorkeuksilla on keskimäärin 8 virhepistettä. Tähän on laskettava yhden pudotuksen MM-lisä tavallista GP-tasoa korkeammista esteistä, pidemmistä oksereista ja perättäisinä päivinä ratsastettavien luokkien teiden pituudesta. Rasitus on suurempi kuin tavallisissa GP-luokissa, analysoi Ylänne.

Neljättä ja viidettä arvokilpailuratsukkoa kaivataan
 
- Ratsukkomme ovat osoittaneet, että heissä on riittävä kapasiteetti. Motivaatio on hyvä ja hevosten kyvyt riittävät. Tavoite saada joukkuetulos täyttyi ja sekä Mikko että Sebbe jatkoivat kilpailua tavoitetta pidemmälle. Tällä hetkellä ajatus pääsystä kymmenen parhaan maan joukkoon ei vain ole vielä realistinen. Lähivuosien arvokilpailutavoitteeksi joukkuesijoituksen nostaminen sijalta 20 neljällä tai viidellä pykälällä on vain yhden ratsukkokohtaisen pudotuksen päässä kun hevoset ovat kunnossa ja vedossa. Esimerkiksi nyt 17-vuotiaalta Sailorilta ei voida odottaa mahdottomia. Tehtävä helpottuu huomattavasti kun Suomi saa tälle tasolle kipeästi kaivatun neljännen ja viidennen ratsukon, sanoi Ylänne.

Suomen estetiimi on ammattimainen
Yhteenvetona MM-esteratsastuksesta Aki Ylänne totesi Suomen estetiimin valmisteluiden ja toiminnan olevan moitteetonta. Koko tiimi toimii ammattimaisesti, eikä ole pienintäkään management-yksityiskohtaa, jonka muuttaminen olisi voinut vaikuttaa tulokseen. Vasemmalla Noora ja Mikko.

Hollanti voitti kultaa, Yhdysvallat hopeaa ja Saksa pronssia

Hollanti voitti joukkuekultaa selvällä piste-erolla ennen hopealle ratsastanutta Yhdysvaltain joukkuetta. Saksa kiri toisella kierroksella äärimmäisen niukasti Ukrainan joukkueen ohi pronssille.

Perjantai on estehevosten lepopäivä. Lauantaina kolmen karsintakilpailun 25 parasta ratsukkoa osallistuvat semifinaaliin. Sunnuntaina ratkeavat henkilökohtaiset mitalit neljän parhaan finaalissa, jossa kaikki hyppäävät lyhyen radan ensin omilla hevosillaan ja sitten kanssakilpailijoidensa hevosilla.

Tulokset
Tilanne henkilökohtaisessa kilpailussa 3. karsinnan jälkeen
25 parasta semifinaaliin lauantaina, 116 lähti
1) Beezie Madden / Authentic, USA 0, 2) Gerco Schröder / Eurocommerce Berlin, Hollanti 0,43, 3) Ludger Beerbaum / L'Espoir Saksa 2,70, 4) Jeroen Dubbeldam / BMC Up and Down Hollanti 4,10, 5) McLain Ward / Sapphire USA 4,48, 6) Meredith Michaels-Beerbaum / Shutterfly Saksa 4,92, 7) Jos Lansink / Cavalor Cumano Belgia 5,01, 8) Sergio Alvarez Moya / Le Reve Du Nabab Espanja 5,24, 9) Niklaus Schurtenberger / Cantus Sveitsi 5,64, 10 ) Marie Burke / Chippison Irlanti 5,71, … 58) Mikael Forstén / Skybreaker Suomi 30,44, 69) Sebastian Numminen / Sails Away Suomi 38,46, 97) Noora Pentti /  Evli Cagliostro Suomi 2. karsinnan jälkeen 29,46

Suomi on esteiden MM-maalissa
Suomi sai MM-kilpailussa joukkuetuloksen ja sijan 20 / 25. Torstaina 3. henkilökohtaisessa karsinnas-
sa Noora ei lähtenyt Caglilla, joka ei tuntunut 100 % hyvältä. Sebbe ja Sailor saivat 20 vp., Mikko ja Sky 12 vp. Kuvassa parhaat suomalaiset Mikko ja Sky MM-radalla keskiviikon joukkuekilpailussa.

Joukkueiden mitalikilpailu, 10 / 25

1) Hollanti 11,01, 2) USA 18,85, 3) Saksa 19,16, 4) Ukraina 19,17, 5) Sveitsi 24,89, 6) Irlanti 29,08, 7) Belgia 30,82, 8) Espanja 30,85, 9) Britannia 32,90, 10) Brasilia 56,99 

Teksti PS / ULF, kuvat ULF