Suomalaisvaljakot menestyivät Unkarissa

1.6.2010

Ben Simonsén ajoi Unkarin kansainvälisissä valjakkoajokilpailuissa viidenneksi parivaljakoissa ja Arja Mikkonen hevosyksiköissä. Suomen yksikköjoukkue oli joukkuekilpailussa hienosti kolmas.

Ben Simonsén hevosillaan Lili, Kidi ja Artemis oli koulukokeen jälkeen seitsemäs ja teki hurjan nousun loistavalla maratonilla kokonaiskilpailun johtoon. Ratkaisevassa tarkkuuskokeessa muutama pallo putosi keiloilta ja yliaikaakin tuli, jolloin lopullinen sija oli viides. 

- Mulla oli loistava tarkkuuskoe aina kuudenteentoista porttiin asti, olin tehnyt nollan siihen asti. Artemis sai siinä kilarin, en tiedä mitä tapahtui, ehkä sen jalka osui vaunuihin ja se suuttui siitä. Sen jälkeen se rupesi painamaan kädelle ja oli erittäin hankala ohjata, en pystynyt enää kunnolla ajamaan viimeisiä portteja, joista yksi oli hankala sarjaeste, Simonsén kertoo.

- Vähän harmittaa, koska mahdollisuudet olisivat olleet parempaan sijoitukseen. Olen kuitenkin erittäin  tyytyväinen kokonaistulokseen, viides sija on tässä seurassa erittäin hyvä. Unkari on parivaljakon kotimaa, ja vahvimmat kuskit ovat täältä kotoisin, Simonsén toteaa.
 
Arja Mikkosen SG Oberon on jo 19-vuotias, mutta rautavaarin kavioissa ei ikä paina, vaan vauhtia ja intoa riittää edelleen. Mikkonen sai SG Oberonilla MM-kultaa jo 1998 ja valjakko on ansioitunut sen jälkeen lukuisissa muissa arvokilpailuissa.

- Oberon menee kisoissa vielä ihan täydestä, ja se tykkää siitä enemmän kuin mistään muusta koko elämässä. Se on täydessä terässä, hevosten maitohapot mitattiin mataronin jälkeen maalissa ja Oberon oli ihan hyvillä arvoilla. Iän kyllä huomaa siinä, että nyt ottaa kisat kovemmille kuin aiemmin, missään tapauksessa en jatkaisi toisten kanssa viikon päästä Puolaan, Mikkonen kertoo.

Valjakko oli koulukokeessa toinen, maratonilla yhdestoista ja tarkkuudessa kahdestoista.

- Koulukoe oli hirveän hyvä, vaikka täällä on tukala kasvihuonekeli, kuumaa, kosteaa ja raskas pohja. Maratonilla tein itse pieniä ajovirheitä siellä täällä, ja tarkkuuteen en ollut yhtään tyytyväinen. Oberon tulee tarkkuudessa vähän kuumaksi ja heittelehtii, en saanut oikein kontaktia siihen radalla. On varmaan ruvettava vielä harjoittelemaan vanhan hevosen kanssa, Mikkonen virnistää.

Hevosyksiköiden joukkue osallistui Unkarissa ensimmäiseen valjakoiden Nations Cupiinsa ja on hienosti kolmas kokonaiskisassa edellään Puola ja Saksa. Muut suomalaiskuskit sijoittuivat henkilökohtaisessa suraavasti: 8. sija  Jouni Heikinheimo ja El Carillo, 17. tila Leena Hakala ja Kihin Jussi sekä 19. sija Tove-Maria Holmasto ja Silvester II.

Kansainväliset valjakkokilpailut Unkarissa,
CAIO-A, CAI-A/2 Aszar Kisber 25.-28.6.

Parivaljakot, yhteistulos koulu-, kestävyys- ja tarkkuuskokeen jälkeen. Lähti 25.
1) Attila Pal, ROM 132.16
2) Csaba Kovacs, HUN 138.64
3) Tibor Bajko, ROM  139.10
…5) Ben Simonsen, FIN 141.42

Hevosyksiköt, yhteistulos koulu-, kestävyys- ja tarkkuuskokeen jälkeen. Lähti 32.
1) Bartolomiej Kwiatek, POL  123.08
2) Henrik Hoper, DEN  130.26
3) Dieter Lauterbach, GER 131.02
5) Arja Mikkonen,  FIN 133.97
8) Jouni Heikinheimo,  FIN 141.47
17)  Leena Hakala, FIN 164.32
18)  Tove-Maria Holmasto, FIN  164.67

Hevosyksiköt, joukkuetulos:
1) Puola 253.2 (Kwiatek Bartolomiej, Kwiatek Weronika, Forecki Maciej)
2) Saksa 262.7 (Harm Marieke, Lauterbach Dieter, Auracher Peter)
3) Suomi 275.4 (Mikkonen Arja, Holmasto Tove-Maria, Heikinheimo Jouni )

Täydet tulokset: www.hoefnet.nl/nl/home/site/uitslagen/f80046db73c411beec1fe26becf3d2eb 
Järjestäjän sivut: http://single-driving.hu