Suomelle kenttäratsastuksessa PM-kultaa ja hopeaa

1.6.2010

Anna-Riikka Sulander ja Lorenzo III nuorten PM-kultaa
Maija Yli-Huhtala ja Twins United seniorien PM-hopeaa

Tamperelainen Anna-Riikka Sulander ratsasti nuorten PM-kullalle Norjan Starumissa sunnuntaina. Lupaava, 19-vuotias ratsastaja kilpailee nuorissa virallisesti vasta ensimmäistä kauttaan.

- Olin viime viikolla Piia Pantsun luona valmistautumassa kisoihin, ja sen jälkeen koulurata menikin täällä tosi hienosti ja nousin sillä perjantaina johtoon. Maasto meni puhtaasti, mutta sain siellä yliaikaa kuten kaikki muutkin. Johtoon noussut Ruotsin Camilla Arenbring sai sitä minua vähemmän mennen ohitseni. Tänään kaikki tuntui oikein hyvälle, hyppäsimme rataesteet puhtaasti ja kun Camilla pudotti kahdesti, nousimme voittoon, Sulander kertoo.

Ratsastaja on valmentautunut Piia Pantsun luona viime kesän ja tänä kesänä kaksi kertaa kahden viikon rupeaman. Voitto on Sulanderin tähänastisista merkittävin. Viime vuonna ratsastaja osallistui junioreiden EM-kilpailuihin, oli PM-kilpailuissa viides ja nuorten SM-pronssilla, minkä ohella hän sai useita sijoituksia kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa.

- Ainahan on hienoa voittaa, olen ollut poni-iästä lähtien kenttäkilpailuissa mukana. Kisapaikka, Norjan suurin hevosurheilukeskus vuonojen välissä, on hieno ja kaikki ovat olleet tosi iloisia ja auttavaisia. Hevonenkin on viihtynyt täällä loistavasti, mutta niinhän se aina, kun vain saa ruokaa nenänsä eteen, Sulander hymyilee.

Voittoratsu Lorenzo III on yhdeksänvuotias, ruotsalaissyntyinen SWB-ruuna, jonka isä on Looping ja emänisä täysiverinen Hill's Double xx.

- Leevi on ollut minulla kuusivuotiaasta asti. Se on luonteeltaan vähän raju, jos tallista kuuluu kolistelua ja potkimista, asialla on yleensä meidän Leevi. Työnsä se tekee hyvin, hoitaa aina hommansa ja on tosi turvallinen ratsastaa.

Äijämäinen luonne ei haittaa hevosta kouluradalla, joka käy usein kuumien ja tulisten kenttähevosten hermoille, kun pitäisi malttaa välillä kävelläkin ja tehdä asiat pikkutarkasti.

- Meillä koulu on melkein se vahvin osuus, Leevi on ratsastaessa rauhallinen, ei stressaa eikä hermostu. Se tekee tosi hyvin kaikki askellajit ja perusliikkuminen on hyvä, joten jos pahempia rikkeitä ei tule, olemme vahvoilla, Sulander sanoo.

Yli-Huhtalan huima kiri hopealle

Senioreissa huittislainen Maija Yli-Huhtala, 27, teki huikean kirin PM-hopealle hevosella Twins United. Ratsukko oli perjantain koulukokeen jälkeen jaetulla 16. tilalla, nousi kestävyyskokeessa lauantaina 9. sijalle ja puhtaat suoritukset rataesteillä nostivat ratsukon hopealle. PM-kultaa voitti Tanskan Lærke Larsen hevosella Calypso Sun ja pronssia ratsasti Ruotsin Helen Svensson Capitiksella.

- Koulussa ratsukoiden välillä oli tosi pienet erot lukuun ottamatta voittajaa. Meille siinä tuli muutama tyhmä rikko, jotka maksoivat kalliita pisteitä. Maastossa tuli vain 15 sekuntia yliaikaa, rata olikin aika lailla ajan jahtaamista eikä niin sujuvaa ja mukavaa kuin yleensä, Yli-Huhtala kertoo.

- Rataesteillä oli kyllä mahtavaa tehdä puhdas rata. Tiesin että sillä pystyy nousemaan pitkälle, mutta en kyllä ihan uskonut että nousisin näin paljon. Minua edellä olleet olivat kaikki kahden pudotuksen sisällä siitä, että jäisivät minun taakseni, mutta lopulta vain voittaja teki puhtaan radan. Tämä hopea maistuu makeammalle kuin viime vuoden pronssi, koska tein niin kovan nousun ja nollaradan esteillä, ratsastaja iloitsee.

Yli-Huhtala pitää hienoimpana saavutuksenaan tähän asti Bonnin pitkän kahden tähden kilpailun voittoa vuosi sitten. Seuraavaksi ratsukko starttaa SM-kilpailuissa Keravalla kahden viikon päästä 22.-24.8. Kauden päätavoitteena on kuitenkin nousta hevosen kanssa kolmen tähden tasolle.

- Twins United on kova taistelija, se tekee kaikkensa puolestani. Koulukoetta on hiottu paremmaksi, muutenhan se on aika tasaisen hyvä kaikissa osa-alueissa. Koulussa se pitäisi saada lähinnä liikkumaan näyttävämmin, se saa nyt jo muuten tasaisen hyviä numeroita, Yli-Huhtala kertoo hevosestaan. Twins United on kahdeksanvuotias SWB-ruuna, jonka isä on Leuthen I ja emänisä Underworld xx.

Suomen joukkue, Perttu Puranen, Cajus Aminoff, Pauliina Marttila ja Maija Yli-Huhtala, otti hienosti hopeaa voiton mennessä Tanskaan.

Nordic Baltic Eventing Championships 8.-10.8.2008, Starum, Norja

Kokonaistulokset koulu-, kestävyys- ja estekokeen jälkeen sunnuntaina 10.8.

CIC*, nuorten PM-kilpailu, lähti 23
1) Anna-Riikka Sulander, Lorenzo III (FIN) 56,6
2) Camilla Arenbring, Karin (SWE) 57,0
3) Maren Braastad, Celini (NOR) 57,0
…18) Kira Peltola, Orphy Van Het Kwenenbos (FIN) 146,7
… Juulia Savonlahti, Double Dancer (FIN), suoritus hylätty kestävyys,kokeessa

CIC**, senioreiden PM-kilpailu, lähti 28
1) Lærke Larsen, Calypso Sun (DEN) 54,8
2) Maija Yli-Huhtala, Twins United (FIN) 61,0
3) Helen Svensson, Capitis (SWE) 63,4
…11) Pauliina Marttila, Unimorka (FIN) 69,5
…14) Wilhelmiina Rantanen, Lirs (FIN) 78,1
…18) Cajus Aminoff, Ranetto (FIN) 87,1
… 23) Perttu Puranen, Kuldbjerg Maya (FIN) 98,4

Täydet tulokset järjestäjän nettisivuilta: www.nordiskfeltritt2008.com