Suomen edustajat Windsorin EM-kisoissa

1.6.2010

Euroopan mestaruuskilpailut koulu- ja esteratsastus,
Windsor, Iso-Britannia 25.-30. elokuuta 2009

Suomen EM-edustajat

Kouluratsastuksessa Suomea edustaa Kyra Kyrklund ratsunaan ruuna Max, varalla hevonen Adelante II.

Esteratsastuksessa Suomi lähettää kisoihin joukkueen, jossa ratsastavat Mikael Forstén hevosella Isaac du Jonquet, varalla Evli Maike, Noora Forstén hevosella Evli Cagliostro, Sebastian Numminen hevosella Calandro II, varalla Lobster sekä Piia Pantsu hevosella Chauvinist Z. Joukkueenjohtaja Lars Parmler, Ruotsi.

Kilpailujen kotisivut: http://www.alltechwindsoreuropeans.com/

Ratsastajien esittelyt:

Kyra Kyrklund

Kyra on syntynyt vuonna 1951 Helsingissä. Hän on yksi maailman menestyneimpiä kansainvälisiä kouluratsastajia ja valmentajia. Kyra asuu puolisonsa ja valmentajansa Richard White'n kanssa Iso-Britannian Coolhamissa, missä heillä on oma valmennuskeskus. Hän aloitti ratsastuksen 11-vuotiaana Keskustallin ratsastuskoulussa Helsingissä. Kyra on suorittanut ratsastuksenopettajan tutkinnon Ruotsissa, Strömsholmassa. Harrastuksiin kuuluvat musiikki ja puutarhanhoito.

Kyra on osallistunut kuudesti olympialaisiin, minkä lisäksi hänet on kaksi kertaa nimetty joukkueeseen, mutta ei voinut osallistua hevosten loukkaannuttua. Kyra ratsasti hevosella Max Pekingin kesäolympialaisissa kahdeksanneksi kaudella 2008.

Kyra on maailman huipputason ratsastaja ja valmentaja. Vain harva ratsastaja on yltänyt samaan kuin Kyra, joka on kouluttanut toistakymmentä hevosta kansainväliselle GP-tasolle ja kilpaillut niillä siellä menestyksekkäästi.

Kyran tunnettuja nykyisiä ja entisiä valmennettavia ovat mm. Jan Brink, Emma Hindle, Nathalie Zu Sayn-Wittgenstein ja Imke Schellekens-Bartels.
Merkittävimmät kilpailumenestykset:

Olympialaiset
Peking 2008: Max, 8.
Atlanta 1996: Flyinge Amiral, 28. 
Barcelona 1992: Edinburg; 5.
Soul 1988: Matador; 5., joukkuesijoitus 6.
Los Angeles 1984: Noer; 16.
Moskova 1980: hevonen Piccolo; sija: 5.
(Kyrklund nimettiin myös Sydneyn olympialaisiin 2000 sekä Ateenaan 2004, mutta hänen hevosensa Lillemarkens Arkibal ja Andiamo Tyme eivät olleet kunnossa).
MM-kilpailut
Aachen 2006: Max; GP Kür sija 7., GP Special 12.
Tukholma 1990: Matador; 2.
Haag 1994: Edinburg; 4.
Rooma 1998: Flyinge Amiral; 10, joukkuesijoitus 7.
Maailmancupin finaalit
's-Hertogenbosch 2008: Max 3. sija GP Kür, 4. sija GP
Las Vegas 2007: Max 4. sija GP Kür, 3. sija GP
Pariisi 1991: Matador; 1.
Göteborg 1993: Edinburg; 3.
's-Hertogenbosch 1997: Flyinge Amiral; 5.
Göteborg 1998: Master; 6.
Euroopan mestaruudet
Torino 2007: Max,19. 
Hagen 2005: Max, 12.
Verden 1997: Flyinge Amiral; 9, joukkuesijoitus 9.
Mondorf les Bains 1995: Flyinge Amiral; 10.
Lipica 1993: Edinburg; 4.
Suomenmestari 11 kertaa
EM-hevoset
Max, s. 1995, ruotsalaissyntyinen SWB-ruuna, isä Master, emänisä Alpenfürst. Omistaa Kyra Kyrklund, Yvette Conn ja Roy Moed.
Varalla: Adelante II, 2000, ruotsalaissyntyinen SWB-ruuna. Isä Don Schufro, emänisä Phaeton x. Omistaa  Carolina Westerlund
Kyrklundin kotisivut: http://www.kyrak.com/ 

Mikael Forstén

Mikael "Mikko" Forstén on syntynyt 1969 Helsingissä. Aviopuoliso on kilparatsastaja Noora Forstén. He asuvat ja pitävät omaa kilpatallia ja valmennuskeskusta Hollannissa Guttecovenissa.
Mikko opiskeli ennen aktiivista kilpailu-uraansa Helsingin Teknillisessä Korkeakoulussa. Hän kilpaili juniorina SM-tasolla jalkapallossa ja alppilajeissa. Kilpaillut autourheilussa, osallistui vuonna 2008 FIA GT-sarjaan. Golfissa hyvä tasoitus, harrastaa myös tennistä, lumilautailua, sukellusta ja elokuvien katsomista.
Mikko on kuulunut jo kauan maamme kovimpaan kansainväliseen kärkeen. Hän ratsasti Suomelle historiallisen maailmancupin Länsi-Euroopan liigan osakilpailuvoiton Amsterdamissa tammikuussa 2008 ja jatkoi huipputasolla ratsastaen paikan myös maailmancupin finaaliin Göteborgiin kaudella 2007-08 ja Las Vegasiin kaudella 2008-09. Las Vegasin finaalissa sijoitus oli upeasti 13.
Toukokuussa Forstén oli kahdeksas Lummenin GP:ssä Evli Maikella sekä Suomen joukkueessa neljäs Tanskan Nations Cupissa Kööpenhaminassa, minkä ohella hän on ottanut lukuisia merkittäviä sijoituksia, vaikka loukkaantuminen katkaisikin kilpailemisen kesällä muutaman viikon ajaksi.

Sijoituksia kevätkausi 2009
8. sija Lummenin GP:ssä / Evli Maike
Esteratsastuksen maailmancup
Länsi-Euroopan liigan osakilpailut, kausi 2008-09:
- Geneve, 13. sija
- Lontoo, 5. sija
-  Zürich, 2.sija
- Bordeaux, 5. sija
Maailmancupin finaali, Las Vegas:
- 13. sija hevosella Isaac du Jonquet

Länsi-Euroopan liigan osakilpailut, kausi 2007-08:
- Helsinki, 7. sija
- Geneve, 13. sija
- Amsterdam, 1. sija
- Osallistui maailmancupin finaaliin Göteborgissa
Arvokilpailuedustukset:
- MM-kilpailut Aachen, Saksa 2006
- EM-kilpailuissa kolme kertaa, 1994, 2004 ja 2007
Muita meriittejä esteratsastuksessa:
- Viisinkertainen Suomen mestari
- Moninkertainen Suomen rankingykkönen
- yli 650 kansainvälistä sijoitusta

Kotisivut: http://www.forsten-pentti.com/

EM-hevoset:
Isaac du Jonquet, s. 1996, belgialaissyntyinen BWP-ruuna, isä Laeken, emänisä Jasmin. Omistaa Olavi Pentti ja Noora Forstén.
Varalla: Evli Maike, s. 1994, hollantilaissyntyinen KWPN-tamma, isä Achill-Libero H, emänisä Lucky Boy xx. Omistaa Olavi Pentti ja Noora Forstén.

Noora Forstén

Noora Forstén (os. Pentti) on syntynyt 1981 ja kotoisin Helsingistä. Noora aloitti kilpailemisen vuonna 1992 saatuaan ensimmäisen oman hevosensa. Nykyään hän asuu Hollannissa Guttecovenissa puolisonsa Mikael Forsténin kanssa, pariskunta pitää Stal Forstén-Pentti -nimistä kilpatallia ja valmennuskeskusta. Noora tekee vapaa-aikanaan itse suunnittelemiaan koruja ja pitää elokuvista.
Nooran alku-uran saavutuksia ovat nuorten SM-pronssimitali, nuorten halli SM-kulta sekä nuorten rankingpiste voitto v. 2002. Viimeiset kaksi vuotta Noora on ollut toisena suomalaisten senioreiden rankingpisteissä ja jatkanut näin erittäin vahvasti nousuaan maamme esteratsastajien kärkikaartiin.
Nooran saavutuksia ulkomailta viime vuosilta ovat mm. kakkostila Toledon Grand Prix-luokassa, kolmannet tilat Helsingin ja Geran Grand Prix´ssä ja sijoituksia lukuisissa 145-150 cm:n luokissa.
Noora ratsasti ensimmäisinä arvokilpailuinaan Aachenin MM-kisoissa ja otti osaa myös vuoden 2007 EM-kilpailuihin. Kotimaassa Noora on sijoittunut upeasti kolmanneksi Haminan ja Ypäjän Grand Prix-luokissa. Vuonna 2005 Noora oli voitokkaan Haminan Nations Cup-joukkueen jäsen, edustaa Suomea myös MC-tasolla. Lukuisia sijoituksia kv. GP-tasolla. Kausi 2009 alkoi menestyksekkäästi 6. sijalla Mechelenin kolmen tähden kisan GP:ssä vuodenvaihteessa ja on jatkunut useilla GP-sijoituksilla.

Kotisivut: http://www.forsten-pentti.com/

EM-hevonen

Evli Cagliostro, s. 1992, saksalaissyntyinen holsteinori, isä Calandro I, emänisä Liostro. Omistaa Olavi Pentti ja Noora Forstén.

Sebastian Numminen

Sebastian "Sebbe" Numminen on syntynyt vuonna 1976. Hän kasvoi hevosten keskellä, sillä perheellä oli ratsastuskoulu Evitskogissa. Sebbe aloitti kilpailemisen jo yhdeksänvuotiaana ja on pitkään edustanut Suomea kansainvälisissä arvokilpailuissa. Hän on työskennellyt isoilla eurooppalaisilla kilpatalleilla, pisimpään kuuden vuoden pestin Markus Beerbaumin ja Meredith Michaels-Beerbaumin huipputallissa Saksassa.
Sebbe on yksi menestyneimpiä esteratsastajiamme. Hän on saavuttanut useita kansainvälisiä GP-voittoja ja sijoituksia sekä osallistunut MM-kilpailuihin Aachenissa 2006 ja EM-kisoihin Italiassa 2005. Hän on myös edustanut Suomea jo pitkään MC- ja NC-tasolla. Tuoreita menestyksiä viime kaudella Calandro II:lla tuplanolla Drammenin Nations Cup -radalla, GP-voitto Sunshine Tourilla helmikuussa ja kolmas sija Ypäjä GP:ssä kesällä. Vuodenvaihteessa tuli voitto Mechelenissä 150 cm:n esteillä ja marraskuussa GP-voitto Wiezessä, Belgiassa 145 cm:n tasolla.

Maaliskuussa 2009 Numminen hyppäsi Sunshine Tourilla finaali-GP:n 7. sijalle Calandro II:lla ja oli toisessa GP-luokassa 16. sijalla. Toinen sija Calandro II :lla Kööpenhaminassa 150 cm:n GP-karsinnassa toukokuussa. Suomen joukkueessa neljäs Tanskan Nations Cupissa toukokuussa Kööpenhaminassa muiden menestyksien ohella.

EM-hevoset
Calandro II, s. 1996, saksalaissyntyinen holsteinruuna, isä Caretino, emänisä Landgraf I. Omistaja Katja Kuistila.
Varalla: Lobster, s. 1998, saksalaissyntyinen oldenburgruuna, isä  Landor S, emänisä Silvio I. Omistaja Cyril von Rettig.

Piia Pantsu

Kansainvälisesti menestynein kenttäratsastajamme, MM-mitalisti Piia Pantsu syntyi vuonna 1971 Varkaudessa. Piialla on vuonna 2007 syntynyt poika, Emil, ja hän asuu Ruotsissa avopuolisonsa Fredrik Jönssonin kanssa. Kahdeksanvuotiaana ratsastuksen aloittanut Piia valmistui ratsastuksenopettajaksi Ypäjältä vuonna 1992 ja ratsastuksen ammattivalmentajaksi Ruotsissa vuonna 1996. Piia siirtyi vuonna 1993 Ruotsiin, Flyingeen ja on asunut siellä siitä lähtien.
Piia sijoittui vuonna 1994 kenttäratsastuksen MM-kilpailussa viidenneksi, ja on siitä lähtien menestynyt useilla eri hevosilla (Cyna, Uppercut ja Ypäjä Karuso) niin EM- kuin MM-tasollakin sekä osallistunut myös olympialaisiin. Piian tähän mennessä korkein saavutus on vuoden 2002 MM-kisoissa Espanjassa hevosella Ypäjä Karuso saatu pronssimitali. Piia tuli toiseksi maailman arvostetuimmassa kenttäkilpailussa Badmintonissa vuonna 2003. Piia on myös ainoana ratsastajana voittanut kolme kertaa Luhmühlenin kenttäkilpailun.
Piia teki vuoden 2007 syksyllä päätöksen panostaa jatkossa erityisesti esteratsastukseen. Seuraavalla kaudella hän voitti upeasti uransa ensimmäisen esteratsastuksen Grand Prix -luokan neljän tähden kilpailussa Prahassa suomalaissyntyisellä jalostusoriilla Chauvinist Z ja hän on ollut vahva lisä NC-joukkueessamme. Marraskuussa ratsukko sijoittui yhdeksänneksi Lesznon GP:ssä Puolassa ja oli kolmas isolla kierroksella 150 cm:n esteillä. Vuosi 2008 on ollut muutoinkin ratsukolle erittäin menestyksekäs.

Kausi 2009 alkoi lupaavasti 4. sijalla Vestfoldin GP:ssä Norjassa. Pantsu oli Chauvinist Z:lla Nations Cup -joukkueemme vahvin lenkki sen sijoittuessa neljänneksi Kööpenhaminassa ja Drammenin Nations Cupissa hän hyppäsi nollaradan. Ratsukko on ottanut runsaasti sijoituksia menestyen tasaisesti koko kauden, tuoreimpana on kahdeksas sija Ruotsin mestaruuskilpailuissa.

Kotisivut: http://www.pantsu-jonsson.se/

EM-hevonen
Chauvinist Z, s. 2000, suomalaissyntyinen FWB-ori, isä Carthago Z, emänisä Alme Z., Omistaja Lia Lammi.