Suomen Ratsastajainliitto 100 vuotta - kohtaa hevonen!

24.1.2020

Tervetuloa 100-vuotisjuhlaan kaikki hevosten ja ratsastuksen ystävät! Tehdään tästä ikimuistoinen hienojen kohtaamisten vuosi.

 

Suomen Ratsastajainliitto täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Ratsastajainliitto perustettiin joulukuussa 1920 kolmen ratsastusseuran toimesta. Sadassa vuodessa liitto on kasvanut yhdeksi liikuntajärjestöjen suurimmista. Jäsenseuroja on nyt noin 500 ja jäsentalleja 400, ja henkilöjäseniä lähes 47 000.

- Juhlavuodesta on luvassa näyttävä ja monipuolinen kokonaisuus, johon toivotamme tervetulleiksi kaikki ratsastuksen ja hevosten ystävät, liiton toiminnanjohtaja Jukka Koivisto sanoo.

Vuosi alkaa katseella tulevaan

SRL100-juhlavuosi sisältää kattavan kokonaisuuden valtakunnallisia ja alueellisia tapahtumia. Vuosi käynnistyy Ratsastuksen tulevaisuusfoorumilla Vantaalla 15. helmikuuta. Aiheina ovat oppiminen ja osaaminen, yhteiskunnalliset megatrendit ja hevosalan tulevaisuus. Tilaisuus on suunnattu kaikille ratsastuksesta kiinnostuneille.

Puhujina kuullaan kouluratsastuksen maajoukkuevalmentaja Rien van der Schaft, tulevaisuudentutkija Mika Aaltonen, FEIn urheilijakomitean puheenjohtaja, olympiaratsastaja Maria Gretzer sekä Ruotsin ratsastajainliiton ratsastuskoulu- ja koulutusosaston puheenjohtaja, valmentaja Markku Söderberg.

Kesäistä kisajuhlaa

Vuoden SRL100-juhlakilpailu on Ratsastuskouluoppilaiden valtakunnalliset mestaruuskilpailut Ypäjän Hevosopistolla heinäkuussa. Tapahtuma tunnetaan hienosta tunnelmastaan ja yleisömäärästä, ja sen avulla halutaan nostaa esiin ratsastuskoulujen merkitys lajin kivijalkana.

Hevosopiston historiallisissa puitteissa kilpaillaan myös Pohjoismaiden ja Baltian mestaruudet este-, koulu- ja pararatsastuksessa kesäkuussa, ja samalla vietetään satavuotisjuhlaa on kansainvälisissä, kesäisen iloisissa tunnelmissa. Ypäjällä voi tutustua myös hienoihin perinnelaitumiin hevoslaumoineen sekä Hevosurheilumuseon esineistöön ja taidekokoelmaan.  

Huipennus Juhlanäytökseen ja gaalaan

Lokakuun suurtapahtuma, kansainvälinen Helsinki International Horse Show, tarjoaa näyttävän areenan SRL100 Juhlanäytökselle. Vuosi huipentuu juhlavaan gaalailtaan marras–joulukuussa. Juhlaristeilyllä koittaa aika juhlapuheille, iltapuvuille ja tanssille historian havinan siivittämänä.

Ratsastus näkyy ja kuuluu

Juhlavuoden aikana nostetaan ratsastus näkyväksi monin tavoin ympäri Suomen. Ratsastuksen kahdeksan aluetta järjestävät kukin oman juhlavuoden tapahtumansa. Hevosia ja ratsastusta tuodaan tutuiksi myös vierailemalla mm. kauppakeskuksissa. Hevosia viedään myös kouluvierailuille ja koululuokkia kutsutaan tallikäynneille yhteistyössä Hippoliksen Hevostellen-hankkeen kanssa.

Ratsastusta tuodaan tutuksi myös videoilla ja podcasteilla ja, joista myös lajin ulkopuolinen saa käsityksen, mistä on kysymys. Roy Kokkonen juontaa ja toimittaa Suplaan kymmenen puolen tunnin podcastia, joissa on mukana tunnettuja hevosihmisiä. Optipari Oy:n Olga ja Tuukka Temosen kanssa tuotetaan yhteistyössä kolme videota kohtaamisteemalla.

Juhlahetkiä kalenteriin

  • 15.2. Ratsastuksen tulevaisuus -foorumi Vantaalla
  • 3.–5.7. SRL100 Juhlakilpailu - Ratsastuskouluoppilaiden valtakunnalliset mestaruuskilpailut Ypäjällä
  • 24.–28.6. NBCH Ypäjä: Pohjoismaiden ja Baltian mestaruudet este-, koulu- ja pararatsastuksessa Ypäjällä
  • 21.–25.10. Helsinki International Horse Show Helsingin Jäähallissa, SRL100 Juhlanäytös lauantai-iltana
  • SRL100 Juhlagaala marras–joulukuussa

LisätietoaSRL100-juhlavuosi ja Hevostellen -hanke

Juhlavuoden projektipäällikkö Ulla Nurmi, 050 3399 679, ulla.nurmi@ratsastus.fi
Viestintäpäällikkö Sonja Holma, 0405600225, sonja.holma@ratsastus.fi

Kohtaa hevonen -video
Tuotanto Optipari Oy
Ohjaus Tuukka Temonen
Tuottajat Optipari Oy, Olga Temonen ja Suomen Ratsastajainliitto ry, Minna Peltonen
Kuvaus Aki Huttunen
Leikkaus Juha Kärkkäinen
Hevonen Upside