Suomen ratsastajainliitto palkitsi vuoden 2007 parhaat

1.6.2010

Suomen Ratsastajainliiton sunnuntain liittokokousta edeltävällä Vuoden palkittavat -juhlaillallisella lauantai-iltana Helsingissä palkittiin useita tärkeitä ratsastusvaikuttajia vuodelta 2007. Suomen Ratsastajainliiton sääntömääräinen liittokokous pidetään sunnuntaina 27.4. klo 12.00 alkaen Helsingissä, SLU toimitalossa. Lauantaina järjestettiin SRL:n strategiaseminaari, jossa käsiteltiin ratsastuksen johtavia ajatuksia ja käynnistettiin urheilun, harrasteen ja nuorison toimialastrategiat.

Suomen Ratsastajainliiton Vuoden palkittavat 2007

Vuoden talli 2007 - Relanderin Ponitalli, Mikkeli
Vuoden talliksi valittiin Relanderin Ponitalli Mikkelistä. Tallilla on harjoitettu ratsastuskoulutoimintaa jo yli kaksikymmentä vuotta. Tallin toimintaa on kehitetty jatkuvasti mm. puitteita parantamalla ja opetustoimintaa kehittämällä.


Vuoden Talli -palkinnon vastaanottivat Relanderin Ponitallista Kirsi Relander ja Meri Satama.

Ratsastuskoulun opettajilta löytyy laaja-alaista ammattitaitoa hevosalan lisäksi myös liikunta- ja nuorisotyöstä. Talli järjestää junioritoimintaa, kursseja ja valmennuksia yhteistyössä Sairilan Ratsastajien kanssa. Vuoden talli on kunnostautunut myös jalostustoiminnassa, se on mm. valittu vuoden shetlanninponikasvattajaksi viitenä vuotena peräkkäin.

Vuoden ratsastuksenopettaja 2007­­­ - Nora Smolsky, Espoo

Vuoden Ratsastuksenopettaja Nora Smolsky opettaa Vihdin Ratsutallilla. Hän on koulutukseltaan ratsastuksenohjaaja. Vuoden opettajaa kuvataan sanoilla tarkka, tiukka, periksi antamaton, innostava, kannustava, rehellinen, rauhallinen ja tasapuolinen. Hän pitää hevosten hyvinvointia tärkeänä ja saa oppilaat huomaamaan hevosten erityispiirteet. Hevonen on vuoden opettajalle kunnioituksen ja kiintymyksen ansaitseva herkkä kumppani. Nuori ja aktiivinen vuoden opettaja on Suomen Ratsastuksenopettaja-yhdistyksen SROY:n hallituksen jäsen






Vuoden valmentaja 2007 - Ann-Mari "Lilo" Kainulainen, Kirkkonummi

Vuoden valmentaja "Lilo" Kainulainen on ollut erityisesti nuorten ja poniratsastajien valmentaja useiden vuosien ajan hyvällä menestyksellä. Hän auttaa valmennettaviaan myös käytännön asioissa, kuten hevosten ja ponien hoidossa aina ruokinnasta lähtien. Vuoden valmentaja saa myös ratsastavien nuorten vanhemmat mukaan toimintaan. Hän kulkee mukana kilpailuissa ja ohjaa valmennettaviaan "kädestä pitäen". Hän on hyvä yhteishengen luoja.






 


Vuoden toimihenkilö 2007 - Teija Mukala, Kotka

Vuoden toimihenkilö on Kotkan Ratsastajien kilpailuvastaava, koko kilpailutoiminnan sielu ja lähes kaikkien seuran kilpailujen kilpailunjohtaja. Seura järjestää vuosittain 15-20 ratsastuskilpailua seura-, alue- ja kansallisella tasolla. Vuoden toimihenkilö on mm. lahjoittanut seuralle kiertopalkintopokaalin jaettavaksi joka vuosi kisatoimihenkilölle. Hän oli mm. Hamina Bastioni Horse Festivalin 2007 aluekoordinaattori ja organisoi alueen seuroista mukaan 200 vapaaehtoista toimihenkilöä ja oli mukana heidän perehdyttämisessään tehtäviinsä. Hän on toiminut koordinaattorina myös vuosina 2003 ja 2005. Vuoden toimihenkilö on lisäksi mm. Kaakkois-Suomen hevosmessujen lajivastaava ja primus motor. Messut järjestetään Harjun oppimiskeskuksessa toukokuussa 2008.

 

Vuoden ratsastuskilpailu 2007 - Mäntyharjun Ratsastajien suomenhevosten kouluratsastuskilpailu 19.8.2007
Vuoden ratsastuskilpailu 2007 - Mäntyharjun Ratsastajien suomenhevosten kouluratsastuskilpailu 19.8.2007. Palkinnon noutivat seuran varapuheenjohtaja Päivi Mäntynen ja puheenjohtaja Päivi Honkanen.

Suomenhevosen juhlavuotta kunnioittava kilpailu oli avoin vain suomenhevosille. Mäntyharjun Hevosurheilukeskuksessa järjestetty aluetason kilpailu keräsi noin sata lähtöä, mikä on suurin suomenhevosten osallistujamäärä aluetason kilpailuissa. Kilpailualueen siisteyteen ja koristeluun oli paneuduttu huolella ja palkintojenjakotilaisuuksiin oli saatu arvokkuutta. Oheisohjelmana oli kirpputori, suomenhevosaiheisen piirustuskilpailun näyttely ja tarinaa suomenhevosista.

Vuoden ratsastaja 2007 - Anna-Julia Kontio, 17, Ylöjärvi
Vuoden ratsastajan nimeämisessä päädyttiin vuonna 2007 palkitsemaan lupaava nuori, kansainvälisiin parrasvaloihin nouseva esteratsastaja. Kaudella 2007

Anna-Julia Kontio ja Escape Ranskassa keväällä 2008.

Anna-Julia Kontio ratsasti tiensä junioreiden esteratsastuksen EM-kilpailun A-finaaliin sijoittuen lopulta 27. sijalle. Edellisellä kaudella hän edusti Suomea ponien Euroopan mestaruuskilpailuissa. Hän on tuttu näky palkintojenjaossa "ykköstilalla" kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa niin kotimaassa kuin ulkomailla. Mitaleja on ehtinyt kertyä ratsastajan nuoresta iästä huolimatta jo useita, tuoreimpana esteratsastuksen juniorimestaruus 2007. Hän on esimerkillinen ratsastaja ja voitontahtoinen kilpailija, joka sopii esikuvaksi monelle huipulle tähtäävälle nuorelle.

Vuoden 2007 ratsastusseurat

Vuoden ratsastusseurakilpailu järjestettiin nyt neljättä kertaa. Tänä vuonna kilpailu tiivistyi entisestään, sillä sarjoja oli kahden sijaan vain yksi. Seuratoiminnassa painotettiin seitsemää osa-aluetta: osallistumisaktiivisuus, kilpailu- ja valmennustoiminta, harraste- ja nuorisotoiminta, tiedotus, markkinointi, yhteistyö sekä yhteiskunnallisesti merkittävä toiminta.

Kilpailun tavoitteena oli palkita seuroja mahdollisimman monipuolisesta seuratoiminnasta ja kannustaa aktiivisuuteen. Kilpailuun osallistui 40 ratsastusseuraa, ja ratkaisu tehtiin seurojen täyttämien kilpailulomakkeiden perusteella. Voittajaseura sai 1500 euron palkinnon, toinen 1000 ja kolmas 500 euroa.



Kotkan Ratsastajien palkinnon nouti Kotkan Ratsastajien seurapoppoo puheenjohtaja Mirja Herttua-Ruuskasen johdolla.

Kotkan Ratsastajat kirkastivat edellisen vuoden hopeatilansa koko kilpailun voitoksi. Seura pitää omaa ratsastuskoulua ja on kehittänyt aktiivisesti hoitajatoimintaa ja hevostaitojen oppimista. Toiminnassa on ollut urheilullisuutta, seura oli mukana SRL.n kuntohaasteessa vuonna 2007 ja tallin ratsastuskentällä on pelattu pesäpalloa omin varustein. Maisemointikerho on keskittynyt talliympäristön kaunistamiseen ja parantamiseen. Kotkan Ratsastajien näkyvyystempaus hevoset liikenteessä -teemalla on saanut suuren suosion ja näkyvyyden.

Toisen palkinnon kotiutti Kajaanin Ratsastusseura, joka sai viime vuonna valtakunnallisen Pohjola-pääpalkinnon. Seura järjesti viime vuonna mm. Valtakunnallisen hevostaitomestaruuskilpailun ja Lady Meeting -naisten kouluratsastuskilpailun. Alavuden Ratsastajat otti tällä kertaa kolmannen palkinnon, seura on palkittu kilpailussa joka kerta. Seuralla on paljon aktiivista ja mielenkiintoista toimintaa, mm. neljä kertaa vuodessa ilmestyvä jäsenlehti. Seura kuuluu No smoking -tiimiin eli kaikki sen toiminta on savutonta.

Erityismaininnat seurakilpailun perusteella


Parkanon ratsastajien palkinnon hakivat seuranhallituksen juniorijäsen Jaana Törmä,  sihteeri Johanna Lamminmäki ja varapj. Jaana Juupajärvi.

Parkanon Ratsastajat sai 500 euron stipendin hevoskerhotoiminnasta ja toisen 500 euron stipendin jäsenhankinnasta, yhteensä 1000 euroa.  Seuran jäsenmäärä kasvoi vuodessa kolmanneksella erityisesti aktiivisen hevoskerhotoiminnan vuoksi.

Virtain Ratsastajat palkittiin 500 euron stipendillä joulupukkitoiminnasta, jossa vanha valkoparta saapui lasten luo hevoskärryillä. Varainhankinnan ohella pukkipalvelu oli myös hyvää PR-toimintaa hevosille ja seuralle.

Palkinnon vastaanottavat Virtain ratsastajien sihteeri Miia Numminen ja puheenjohtaja Riitta Mononen.

Teekkariratsastajat sai 500 euroa omaleimaisesta toiminnastaan. Seura järjestää jäsenilleen omia ratsastusryhmiä kahdella tallilla, lisäksi tehdään irtotuntikokeiluja ja tutustumisretkiä muille talleille. Tiedotusta hoidetaan nykyaikaisesti myös facebook-ryhmän ja irc-kanavan kautta.

Myös Upseeri-ratsastajien toiminta palkittiin omaleimaisuudesta 500 eurolla.

Upseeri-ratsastajien palkinnon vastaanottavat ja hallituksen jäsen Reijo Hietamäki ja puheenjohtaja Seppo Haario.

Jäsenistöstä lähes puolet on miehiä ja reilu puolet iältään alle 50-vuotiaita. Seura osoittaa toiminnallaan, että ratsastusta voi harrastaa läpi elämän ja että laji kiinnostaa miehiä ihan harrastusmielessä. Seura omistaa myös kolme hevosta, mikä ei ole nykyään enää tavanomaista. Seura vaalii myös vanhaa puolustusvoimien ratsastusperinnettä. Katrilleissa pukeudutaan perinteisiin asepukuihin ja ohjelmaan kuuluvat myös maanpuolustushenkiset ratsastustapahtumat.

Lisäksi 1000 euron stipendi myönnettiin Pohjois-Karjalan Urheiluratsastajille maaliskuussa 2007 Joensuun raviradalla järjestetystä näyttävästä ja monipuolisesta traileritapahtumasta, jossa oli mukana hevosväen ohella mm. paikallinen liikennekoulu, autotalo erilaisine vetoautoineen, katsastusmiehet sekä poliisi.

Kuvat Hanna Talvitie.