Suomen ratsastajainliitto palkitsi vuoden 2008 parhaat

1.6.2010


Seuraseminaarin avasi SRL:n puheenjohtaja JP Leskinen. Kuva Sari Nieminen.

Suomen Ratsastajainliiton Vuoden palkittavat -juhlaillallisella lauantai-iltana Kajaanissa palkittiin useita tärkeitä ratsastusvaikuttajia vuodelta 2008. Lauantaina järjestettiin myös SRL:n seuraseminaari, jossa paneuduttiin seurojen ja tallien toimintaan ja yhteistyöhön. Esillä oli myös seurojen ja tallien merkitys lasten ja nuorten liikuttajina sekä huippu-urheilijoiden tekijöinä.


Välillä virkistäydyttiin liikunnalla puheenpidon lomassa. Horsebicin kehittänyt Meri Satama katselee, kun Tomi Jalkanen hyppää esteen yli. Ristikkona Katri Klinga ja Janne Lappi. Kuva Sari Nieminen.

Suomen Ratsastajainliiton Vuoden palkittavat 2008

Liiton jäsenistön ehdotusten perusteella palkitaan:

Vuoden ratsastuksenopettaja Marjut "Maiju" Leminen
Vuoden ratsastuksenopettaja Marjut "Maiju" Leminen Nurmijärveltä opettaa Perttulan ratsastuskeskuksessa. Hän on valmistunut ratsastuksenopettajaksi vuonna 1970. Opettajana hän on vaativa ja tarkka, olemukseltaan myönteinen, aurinkoinen ja huumorintajuinen. Leminen on taitava sovittamaan kehut ja kritiikin niin, että oppilaiden motivaatio pysyy yllä. Hän painottaa työssään hevosten hyvinvointia. Leminen on myös ansioitunut valmentaja, mutta hän jaksaa vielä lähes 40 työvuoden jälkeen innostua ratsastuskoulun tavallisten tätiratsastajienkin opettamisesta.

Vuoden ratsastaja Katja Karjalainen
Vuoden ratsastaja, mäntsäläläinen Katja Karjalainen on ollut pitkään mukana vammaisratsastuksessa tehden hyvillä ratsastussuorituksillaan pientä lajia tunnetuksi. Hän edusti Suomea Pekingin paraolympialaisissa Hongkongissa ollen hienosti neljäs henkilökohtaisessa ohjelmassa ja seitsemäs vapaaohjelmassa eli kürissä.
SRL:n puheenjohtaja JP Leskinen onnittelee vuoden 2008 parhaita, ratsastuksenopettaja Marjut Leminen, vammaisratsastaja Katja Karjalainen, Keski-Uusimaa -lehden urheilutoimituksen esimies Lauri Nurmi, ratsastuskoulu Equstomin vetäjät Mika Hämäläinen ja Sanna Siekkinen. Kuva Sari Nieminen.

Vuoden toimihenkilö Maria Colliander
Vuoden toimihenkilö on kansainvälinen kouluratsastustuomari, Helsingin Ratsastajien jäsen Maria Colliander, joka on toiminut menestyksekkäästi arvostelutehtävissä eri puolilla Eurooppaa, Yhdysvalloissa ja Afrikassakin.

Vuoden ratsastusteko Mikael "Mikko" Forstén
Mikael "Mikko" Forstén ratsasti Suomelle historiallisen maailmancupin Länsi-Euroopan liigan osakilpailuvoiton Amsterdamissa tammikuussa 2008. Hän otti ensimmäisenä suomalaisena paikan myös maailmancupin finaaliin 2008. Forstén on jo kauan kuulunut maamme kovimpaan kansainväliseen kärkeen. Hän on viisinkertainen suomenmestari, moninkertainen Suomen rankingykkönen ja hänellä on yli 650 kansainvälistä sijoitusta. Forstén jatkaa upeaa menestystä edelleen, viikko sitten hän oli 13. sijalla maailmancupin finaalissa Las Vegasissa. 

Vuoden hevosenomistaja Olavi Pentti
Vuoden hevosenomistaja helsinkiläinen Olavi "Olli" Pentti, 57, palkitaan ansiokkaasta panostuksesta suomalaisen esteratsastuksen hyväksi. Menestys maailmancupissa ja muut Mikko ja Noora Forsténin tekemät hienot tulokset ovat pitkälti Nooran isän vankkumattoman tuen ansiota. Pentti on toiminut aiemmin yrittäjänä ja ollut aktiivinen urheilija. Pentti omistaa lähes kaikki Stal Forsten-Pentti tallin hevoset ja käy muutamassa kilpailussa vuosittain seuraamassa Nooraa ja Mikkoa.

Vuoden ratsastusurheilumedia
Keski-Uusimaa -lehti
Vuoden ratsastusurheilumedia on Keski-Uusimaa -lehti, joka on uutisoinut ratsastusurheilusta ja hevosalasta aktiivisesti ja asiantuntevasti. Keski-Uusimaa -lehden urheilutoimitus on panostanut ansiokkaasti myös taustoittaviin juttuihin ja laadukkaisiin kuviin urheilutoimittaja Lauri Nurmen johdolla.

Keski-Uusimaa -lehden urheilutoimituksen puolesta palkinnon vastaanotti Lauri Nurmi , SRL:n pääsihteeri onnittelemassa. Sari Nieminen.

Vuoden ratsastustalli Ratsastuskoulu Equstom
Vuoden talli -kilpailuun osallistuvat kaikki SRL:n hyväksymät tallit, jotka ovat palauttaneet vuosi-ilmoituksensa ajallaan. Tallien yleisen arvioinnin tekevät tallitarkastajat vuosittaisella käynnillään.

Vuoden Ratsastustalli on Ratsastuskoulu Equstom Nurmijärveltä. Valitsijaraati kiinnitti huomiota tallin laadukkaaseen toimintaan. Opetushenkilökunta on pitkälle koulutettua ja ensiapukoulutuksista on huolehdittu esimerkillisesti. Myös tallihenkilökunta on koulutettua. Tallin opetushevoset ovat hyvätasoisia. Tallilla järjestetään pieniä kilpailuja ja oppilailla on mahdollisuus kilpailla tallin hevosilla.

Koulu on kouluratsastuspainotteinen ratsastuskoulu, jossa tarjotaan centered riding -kursseja sekä muita valmennuksia. Tallilla on turvallisuusasiat hyvin mallillaan. Ratsastusryhmien koko on korkeintaan viisi ratsukkoa. Talli täyttää tulevan lainsäädännön vaatimukset ja on viihtyisä ja siisti. Lisäksi asiakkailla on käytössä sosiaalitiloja mukavasti. Nettisivut ovat ajan tasalla ja selkeät.


Suomen Ratsastajainliiton seurakilpailun 2008 voittajat

Vuoden ratsastusseurakilpailu järjestettiin nyt viidettä kertaa. Kilpailuun osallistui 61 seuraa.
JP Leskinen ja seurojen edustajat. Heidi Käär, Tiina Koivisto ja Annika Honkavaara Tuomarinkylän Ratsastajista, Päivi Honkanen ja Jaana Saalasti Mäntyharjun ratsastajista, Hämeen alueen pjAri Eriksson toi Urjalan Hevosurheilijoiden tervehdyksen sekä Teija Mukala ja Mirja Herttua-Ruuskanen Kotkan ratsastajista. Kuva Sari Nieminen.

Vuoden 2008 Ratsastusseura Kotkan Ratsastajat ry
Kotkan Ratsastajat ry uusi viimevuotisen voittonsa kilpailussa. Vuoden seuralla on hoitajaklubi, heppakerhoja, nuorisoklubi ja maisemointikerho. Aktiivinen seura järjesti viime vuonna yhdeksät kilpailuharjoitukset, neljä seurakilpailua, seitsemän aluekilpailua ja kaksi kansallista kilpailua. Seuran motto on: Iloisessa talliyhteisössä on imua.

Toisen palkinnon seurakilpailussa sai Rautalammilla toimiva ratsastusseura Iron Team Riders ry, joka järjestää mm. aerobicia maneesituvassa viikoittain ja tekee yhteistyötä hiihtoseuran kanssa lajikokeilujen merkeissä. Seura on vieraillut vanhusten luona ja vienyt heitä hevosajeluille. Seuralla on turvallisuussuunnitelmat kilpailuihin, tapahtumiin ja talutusratsastuksiin. Seura järjesti viime vuonna myös Miesten mestaruuden.

Kolmanneksi seurakisassa tuli Urjalan Hevosurheilijat ry, joka panostaa erityisesti jäseniensä kannustukseen.  Seura palkitsee tehokkaita vapaaehtoisia fleecetakeilla, ja auttavaisuudesta, tunnollisuudesta ja urheilumielisyydestä ojennetaan vuosittain pokaali. Seura on järjestänyt varsojen kokoontumisajot, vammaisratsastuksen teemaillan ja taikayön taivalluksen. Seura rakentaa hyvää hevoshenkeä pitäjässä, sen lehteä jaetaan mökkiläisille ja paikkakunnan "arvohenkilöille". Maanomistajille on lähetetty ilmaisia kahvi- ja vohvelilappuja kesän kansallisiin kisoihin. Seura järjestää valmennuksia ja kilpailuja este- ja kouluratsastuksessa sekä valjakkoajossa.

Erityismaininnan seurakilpailussa sai Tuomarinkylän Ratsastajat ry järjestämästään hienosta ja onnistuneesta tapahtumasta "Tuomarinkylän Hevosfestivaalit".  Erityismaininnalla palkittiin myös Ratsastusseura Rusko, joka vei neljä hevosta Helsingin yliopistollisen hevossairaalaan hevosten verenluovutukseen ja samalla toimitti perille sairaalalle keräämiänsä peitteitä, pyyhkeitä, loimia ja muita tavaroita.

Mäntyharjun Ratsastajat ry:n erityismaininnan aiheena olivat erinomaisesti laaditut kirjalliset ohjeet koulu- ja estekilpailuiden toimihenkilöille. Ohjeisiin on koottu, mitä kilpailunjohtajan pitää muistaa kilpailuja edeltävänä päivänä, kilpailupäivän aamuna, kilpailupäivän aikana, palkintojenjaossa ja kilpailupäivän jälkeen. Portinavaajat, sihteerit, lähetit, verryttelyalueen valvojat, ajanottajat, ratahenkilöstö, liputtajat, kuuluttajat, kanslian väki, tulospalvelu, kanttiinin pitäjät ja liikenteenohjaajat saavat materiaalissa myös omat ohjeensa.

Vuoden ratsastusseura 2008:
1. palkinto Kotkan Ratsastajat ry (1500 euroa)
2. palkinto Iron Team Riders ry (1000 euroa)
3. palkinto Urjalan Hevosurheilijat (500 euroa)

Erityismaininnat:
Tuomarinkylän Ratsastajat ry (1000 euron stipendi)
Ratsastusseura Rusko ry (500 euroa)
Mäntyharjun Ratsastajat ry (500 euroa)