Suomenhevosten koulumestaruus Anna Kärkkäiselle ja Kulta-ahon Kasimirille

6.9.2020

Suomenratsujen Kuninkaallisissa oli hieno tunnelma ja upeat kansallishevosemme vakuuttivat myös urheiluareenoilla.

Anna Kärkkäinen - Kulta-ahon Kasimir, kuva Heidi Lammi.

Suomenhevosten koulumestaruus ratkesi tiukan kisan jälkeen. Ypäjäläinen Anna Kärkkäinen ja Kulta-ahon Kasimir (Säkkärin Sälli – Lorentso) nousivat mestareiksi voitettuaan molemmat osakilpailut, niistä sunnuntain vapaaohjelman prosenteilla 73,2, yhteispisteet kahden päivän jälkeen 145.667. Toiseksi ratsasti virolahtelainen Katja Kuokka Hessin Leevillä (Lastun Leka -Jeviiri) pistein 141.583 ja kolmanneksi Kopirlahden ratsastajien Helkky Ylönen ja  Kulmalan Taika (Pilven Poika - Valko-Purje). Kaikki kolme hevosta bovat jalostusoreja. Neljänneksi sijoittui Anna Johansson Haavis-Estellellä (Haavekuva – Ero-Mori) Jyväskylästä, tamma palkittiin kilpailun parhaana. 

– Olen tosi tyytyväinen, parin vuoden takainen hopea kirkastui, 40 hevosen tilaa Ypäjällä pitävä Anna iloitsi voitosta.

– Meidän yhteistyömme on jatkunut nyt kolmisen vuotta. Kassu oli viime vuoden enemmän astutushommissa, mutta olen ratsastanut sitä koko tämän vuoden, toissa vuonna otimme hopeaa. Iso kiitos menestyksestämme kuuluu valmentajalleni Kiki Nybergille. Hevosen koulutustaso on tällä hetkellä vahva vaativa B, joka on astetta haastavampi kuin tämä mestaruustaso. 

Riitta Holopainen - Hamurai, kuva Heidi Lammi.

Riitta Holopainen ja Hamurai kasvattajakilpailun voittoon 

Sunnuntaina ratsastettiin myös 6-vuotiaiden suomenratsujen Black Horse -kasvattajakilpailun kouluratsastusfinaali. Lauantain ensimmäisen  osakilpailun voittanut hyvinkääläinen Riitta Holopainen uusi voittonsa parantaen vielä tulostaan, nyt 71,8 %. 

– No olihan tämä hieno jo varsana, kertoo hevosen omistaja ja ratsastaja Hamuraista (Savelan Hemuli – Herkko Hurmaus), jonka hän on myös kasvattanut itse.

– Tämä on ollut helppo hevonen, joka on ratsukoulutuksen lisäksi opetellut ajohevosen töitä. Pakolliset ikäluokkakisat on käyty. Hevosen kunto kestää hyvin parin päivän kisat, se asuu pihatossa ja liikkuu paljon. Kilpailussa oma tavoitteeni oli 70 prosenttia ja se saatiin tänään. Janne Bergh on auttanut Hamurain valmennuksen kanssa ja ilman muuta koulutus jatkuu. Mutta siinä mennään ihan hevosen ehdoilla. 

Esma Haddas - Dexter, kuva Heidi Lammi

Tamma Millin Yösydännä (Pölyke – Tussari) Minka Lehtosen ratsastamana voitti suomenpienhevosten estemestaruuden, Tampereen Hevoset Messut -Samuli GP-luokan voittajaksi ratsasti loviisalainen Esme Haddas Dexterillä (Opeliksi – Spiraali). Dexter on legendaarisen Samuli-orin veljenpoika.

Eeva Rönkkö, Jukka Koivisto ja Suomenratsut ry:n puheenjohtaja Kirsti Palva, kuva Sonja Holma.

Ratsastajainliiton tervehdyksen tapahtumaan toi Jukka Koivisto 

Juhlavuoden kunniaksi Ratsastajainliitto palkitsi tapahtumassa Tulevaisuuden, joka valittiin 6-vuotiaiden suomenhevosten kasvattajakilpailuluokista. Tulevaisuuden hevosiksi valittiin estehevonen Koomikko ja kouluhevosena palkittiin Rodrik. Tulevaisuuden suomenhevosratsastajien erikoispalkinnot menivät Pohjois-Suomeen: ne saivat oululainen esteratsastaja Petra Nyman ja kouluratsastaja Eeva Rönkkö Kuusamosta. Lisäksi Ratsastajainliitto muisti Suomenratsut ry:tä 500 euron stipendillä suomenratsujen eteen tehdystä ansiokkaasta työstä. 

Tapahtumassa järjestettiin Pro Suomenhevonen huutokauppa, jonka tuotto, 1820 euroa, menee lyhentämättömänä Suomenratsut ry:lle kilpailutoiminnan kehittämiseen ja palkintorahoihin. 

Sunnuntaina juhlistettiin myös valtakunnallista Suomenhevosen päivää ja satavuotiasta Suomen Ratsastajainliittoa. Ratsastajainliiton toiminnanjohtaja Jukka Koivisto muisti suomenhevosta juhlapuheessaan: 

- Suomenhevonen on kulkenut rinnallamme läpi ajan, palvellut meitä sodassa, työhevosena, raviurheilussa ja tänä päivänä yhä useammin kilpa-, harraste- ja perinneratsuna. Samalla kun suomenhevonen on vaihtanut roolia arjen työkumppanista vapaa-ajan virkistykseen, siitä on tullut uudella tavalla maaseudun elävöittäjä. Aivan erityinen rooli sillä on meille kumppanina ja ystävänä. Suomenhevonen on suosittu opetushevonen ratsastuskouluissa, ja se on nykyään myös kyvykäs kilparatsu monissa ratsastuksen lajeissa. Suomenhevosilla kilpailevat nykyään monet ratsastuksen kovat nimet, joille on tärkeintä hyvä urheiluhevonen rotuun katsomatta.

Yleisöä Ypäjällä oli neljän päivän aikana lähes 3 000, mutta tapahtuma-alueen laajuus mahdollisti turvallisen tapahtuman näin poikkeusajankin aikana. 

Kaikki tulokset:
https://online.equipe.com/fi 

Mastaruusluokan yhteistylokset:
https://equipe-online.s3.amazonaws.com/assets/162206/original.pdf

Lisää tietoa tapahtumasta:
https://www.hevosopisto.fi/tapahtumat/suomenratsujen-kuninkaalliset/  

Päivitetty tarkastettu huutokaupan tuotto, 1820 euroa, 8.9.2020