Suomenratsujen Kuninkaalliset -tapahtuma käynnistyy torstaina

2.9.2020

Suomenhevosten koulumestaruus on viikonlopun urheilullinen kruunu.

Tiedote: Hevosopisto

Suomenhevosta ja 100-vuotiasta Suomen Ratsastajainliittoa kunnioittava tapahtuma päättää Hevosopiston poikkeuksellisen tapahtumakesän. Alkukesän kilpailut toteutettiin Hevosopistolla viranomaisten suositusten mukaisesti ilman yleisöä, kilpailukesän päätös toivottaa myös yleisön tervetulleeksi Ypäjälle.  
 
Lauantaina ja sunnuntaina maailman parhaat suomenhevosratsut kilpailevat kouluratsastusmestaruudesta. Ensimmäisenä mestaruuspäivänä, lauantaina, nähdään upeat 34 ratsukkoa hakemassa finaaliin oikeuttavaa tulosta. Sunnuntaina ratsastettavaan finaaliin selviytyy 15 parasta ratsukkoa. 

Mukana kilpailussa nähdään muun muassa usein mestaruudesta kilpaillut ja kilpailussa menestynyt ori Hessin Leevipiensuomenhevosori Sibbo, joka on sijoittunut usein aivan kärjen tuntumaan sekä ori Kulta-ahon Kasimir, joka on hallinnut tällä kaudella suomenhevosten luokkia. Tammoja on mukana kaikkiaan kuusi. Yläneen Hevoskasvatusyhdistys palkitsee mestaruuskilpailun parhaan suomenhevostamman.  

Salmiakki  Poika ja Anna Kärkkäinen, kuva Susanna Vuorinen.
 
Marko Björsin klinikka opastaa vapaaohjelmien rakentamisessa ja seuraamisessa  
 
Sunnuntaina ratkotaan suomenhevosten koulumestaruus musiikin tahdoissa finalistien vapaaohjelmilla. Ratsastaja suunnittelee itse vapaaohjelmansa ja valitsee siihen musiikin. Kür-ohjelmassa tuomarit arvostelevat myös musiikin sopivuuden sekä hevosen liikkeisiin että koreografiaan.  
 
Lauantaina klo 15 toteutuva Marko Björsin kouluratsastusklinikka opastaa ratsastajia vapaaohjelman, eli kürin rakentamisessa. Klinikka tuo mielenkiintoa yleisölle sunnuntain mestaruusluokan seuraamiseen.  

Marko Björs, kuva Sonja Holma.
 
- Klinikassa käymme läpi vapaaohjelman rakentamista ja arvostelua. Kerron vinkkejä sekä vapaaohjelmien seuraamiseen että rakentamiseen, kouluratsastuksen maajoukkuevalmentaja Marko Björs kertoo.  
 
Klinikassa nähdään ratsukot Anna Kärkkäinen ja 14-vuotias Navalan ratsutallin omistama ja Johanna Pellin kasvattama ori Salmiakki Poika sekä Petra Ulmonen ja nuori 7-vuotias ori Tukkilan Hulabaloo. Tukkilan Hulabaloon omistavat Anna-Maria Henttonen ja sen on kasvattanut Outi ja Heikki Tukkila

Suomenratsujen Kuninkaalliset –tapahtuma juhlistaa sunnuntaina 113-vuotta täyttävää kansallishevosta.  

-Olen itsekin aloittanut kisaamisen kouluratsastuksessa suomenhevosella, Björs muistuttaa.  

Myös suomenpienhevoset kilpailevat viikonloppuna mestaruuksista sekä este- että kouluratsastuksessa. Suomenpienhevonen on enintään 148 senttimetriä korkea suomenhevonen, jota käytetään monipuolisesti hevosurheilun eri tehtävissä. 

Suomenratsujen Kuninkaalliset –tapahtuma kokoaa suomenhevosen ystäviä koolle Ypäjälle ympäri Suomen aina torstaista sunnuntaihin saakka. Tapahtumaan on vapaa pääsy torstaina ja perjantaina. Lauantain ja sunnuntain tapahtumaan on pääsymaksu. Kaikki tapahtumaan saapuvat rekisteröidään koronavirustilanteen vuoksi ja jokaisena tapahtumapäivänä yleisön tulee lunastaa lippu ennakkoon Hevosopiston verkkosivulta.  

Tapahtumaan ei tule saapua hengitystieoireisena.  Hevosopiston laajoilla ulkourheilualueilla toteutettavassa tapahtumassa noudatetaan turvavälejä ja huolellista käsihygieniaa. Ulkopuolisilla ei ole pääsyä Hevosopiston talleille koronavirustilanteen vuoksi. Hevosopisto seuraa ja noudattaa viranomaisten ohjeistusta tapahtumanjärjestäjille. 

Suomenhevosmestaruudet kautta aikain 
 
Lisätietoja: 

Ohjelma ja aikataulut 

Hinnat:  

- To-pe: vapaa pääsy  

- Alle 18-vuotiaat maksutta, mutta ilmaislippu on lunastettava  

- Aikuiset:  la / su 10 € /päivä  tai la+su 15€ / kaksi päivää 

Lunasta lippu täältä. Tapahtumaan on vain ennakkolipunmyynti. 
Huomioithan, että tapahtumaan ei ole mahdollista ostaa lippua paikan päältä.

Laidunkuva, kuva Hevosopisto.