Suomi semifinaaliin esteratsastuksen Nations Cupissa

3.6.2023

Suomen esteratsastusmaajoukkue hyppäsi perjantaina kauden toisen Nations Cupin, nyt Drammenissa, Norjassa. Joukkue, jossa olivat Annina Nordström, Aura Vasama, Eveliina Talvio ja Maiju Mallat, sijoittui kuudenneksi yhteensä 12 virhepisteellä. Tämä riitti varmistamaan paikan sarjan semifinaalissa juhannuksena Ranskassa.

Suomen Nations Cup -joukkue, Mikko Mäentausta (vas.), Annina Nordström, Aura Vasama, Eveliina Talvio, Susanna Granroth ja Maiju Mallat.

 

”Nyt on otettu selkeä askel Suomen joukkueen kanssa, kun semifinaalipaikka on saatu. Koko joukkue suoriutui upeasti. Nyt on kyllä voittajafiilis”, sanoo joukkueenjohtaja Mikko Mäentausta.

Nordström, 31, teki hevosellaan Fozhou arvokkaan tuplanollasuorituksen ja sai näin sekä EM-kvaalituloksen että Suomen Ratsastajainliiton yhteistyökumppani Access Solutions Oy:n myöntämän bonuksen.

”Bonus, 5000 euroa, jaetaan kaikkien tuplanollan tehneiden ratsastajien välillä Nations Cupeissa sekä PM- ja EM-kilpailuissa.”

Koko Suomen joukkue teki tasaisen varmaa työtä Drammenissa. Ensimmäisenä lähtenyt Nordström ja Fozhou nostatti joukkueen tunnelmaa hyppäämällä molemmilla kierroksilla pohjalle nollan. Aura Vasama, 20, osoitti jälleen kypsyytensä ja taitonsa tekemällä Canto Brunolla nollan ensimmäisellä kierroksella ja hyppäämällä toisen radan yhdellä pudotuksella.

 

Annina Nordström ja Fozhou. Arkistokuva Heidi Lammin.

 

Eveliina Talvion, 24, ja Glamourin radat sujuivat ongelmitta, paitsi vesihaudalla, jolta Glamour sai virheen molemmilla kerroilla. Ankkurina startannut kokenut Maiju Mallat, 45, hyppäsi uudella, vielä melko kokemattomalla hevosellaan Diego de Toscane. Sen omistaa ranskalainen olympiakultamitalisti Philippe Rozier, jonka tallilla Mallat pitää hevosiaan. Lupaava ruuna sai pudotuksen ensimmäisellä kierroksella, mutta vaikutti toisella radallaan hieman väsyneeltä, ja pudotuksia kerääntyi kolme.

”Meidän täytyy hyväksyä ratsastajailtamme 0-4 virhepisteen suorituksia, ja he ovat silti vahvoja joukkueenjäseniä. Maijulla on huippulaadukas hevonen, jolta loppuivat vähän mehut toisella kierroksella. Pari kisaa lisää ja se voi olla nolla.”

Alankomaat veivät luokan voiton uusinnan jälkeen Irlantia vastaan. Pohjoisen alueen maista Puola oli kolmas ja sai näin täydet 100 sarjapistettä. Ruotsi, jonka joukkueessa ratsasti myös olympiakultamitalisti Peder Fredricson, oli neljäs ja ensimmäisen osakilpailun Uggerhalnessa voittanut Tanska viides.

Longines EFF Nations Cupin pohjoisen alueen toinen osakilpailu hypättiin vain viikko ensimmäisen, Uggerhalnen jälkeen. Maajoukkuekilpailussa hypätään kaksi kierrosta 145 cm korkeudella. Joukkueissa on neljä ratsukkoa, joista kolmen parhaan tulos lasketaan joukkuetulokseen molemmilla kierroksilla. Kahden osakilpailun jälkeen pohjoisen alueen viisi kärkimaata pääsevät semifinaaliin, joka kilpaillaan 22.-25.6. Deauvillessä, Ranskassa.

”Katsotaan vielä Drammenin Grand Prix sunnuntaina, ja mietitään sen pohjalta joukkuetta Ranskaan. Täydellä motivaatiolla kaikki ovat sinne lähdössä”, toteaa Mäentausta ja lisää, että joukkueella on ollut erinomainen henki läpi kilpailujen.

Semifinaalipaikan ansaitsivat Puola, Tanska, Ruotsi, Liettua ja Suomi. Norja, jolla oli Drammenissa kokenut joukkue arvokilpailuratsastajiaan, jäi semifinaalin ulkopuolelle.
 

Kansainvälinen esteratsastus 2.6. Drammen, Norja
LONGINES EEF Nations Cup
Maajoukkuekilpailu, 145 cm, kaksi kierrosta, lähti 11 maata
1) Alankomaat 4/0-36,88
2) Irlanti 4/0-40,14
3) Puola 8
4) Ruotsi 8
5) Tanska 8
…6) Suomi (Annina Nordström – Fuzhou (0-0), Aura Vasama - Canto Bruno (0-4), Eveliina Talvio – Glamour (4-4) ja Maiju Mallat – Diego de Toscane (4-12) ) 12 vp
Täydet tulokset: LINKKI

Longines EEF Series, pohjoinen alue
1) Puola 190 p.
2) Tanska 180
3) Ruotsi 160
4) Liettua 135
5) Suomi 130
6) Norja 115

Suomen Nations Cup -joukkueessa ovat olleet: Noora Pentti, Helsinki, Annina Nordström, Saksa, Aura Vasama, Alankomaat, Eveliina Talvio, Alankomaat, Maiju Mallat, Ranska ja Susanna Granroth, Janakkala. Joukkueenjohtaja on Mikko Mäentausta, Nummela.
 

Longines EEF Series 2023, pohjoinen alue
25.-28.5. Uggerhalne, Tanska
1.-4.6. Drammen, Norja
Semifinaali 22.-25.6. Deauville, Ranska
Finaali 14.-17.9. Varsova, Puola

Longines EEF-sarja kilpaillaan kolmen tähden tasolla, kun itse FEI Jumping Nations Cup™ -sarja hypätään viiden tähden tasolla. Suomi kuuluu EEF:n pohjoiseen sarjaan, jossa ovat sen lisäksi Tanska, Viro, Islanti, Israel, Latvia, Liettua, Norja, Puola ja Ruotsi.

Pohjoisen alueen kahden osakilpailun viisi kärkimaata jatkaa semifinaaliin, jossa vastassa ovat läntisen alueen viisi kärkimaata. Eteläisen ja keskisen alueen parhaat karsivat finaaliin omassa semifinaalissa. Kummankin semifinaalin viisi parasta maata pääsee EEF sarjan finaaliin. Finaalin voittajamaa nousee FEI Jumping Nations Cup™ -sarjan ykkösdivisioonaan vuodeksi 2024.

FEI Jumping Nations Cup™ -sarjan ykkösdivisioonaan ovat tänä vuonna Belgia, Ranska, Iso-Britannia, Saksa, Irlanti, Italia, Hollanti ja Sveitsi. Sarjan finaali on 28.9.-1.10. Barcelonassa, Espanjassa.

Longines EEF-sarja: LINKKI