Suomi toinen Nations Cupissa Bratislavassa

1.6.2010

Suomen joukkue päätti esteratsastuksen Nations Cup -kautensa komeasti sijoittumalla toiseksi Bratislavassa Slovakiassa perjantai-iltana Ranskan kiriessä ohi viiden pisteen erolla. Eroa kolmanneksi tulleeseen Puolan joukkueeseen oli reilusti kolmentoista pisteen verran.

Suomen joukkue oli ensimmäisen kierroksen jälkeen neljäntenä. Mikael Forstén oli hypännyt Evli Nandelella hienosti nollaradan, Maiju Mallat ja St. Germain saivat yhden sakkopisteen ylitetystä enimmäisajasta ja Satu Liukkonen ja Qui Vivra Verra ottivat kahdeksan virhepistettä kahdesta pudotuksesta. Noora Forsténin Vasco kielsi ulos vesiesteellä, mutta joukkuetulokseen lasketaan mukaan vain kolme parasta.

Toisella kierroksella suomalaisjoukkue ylsi supersuoritukseen, kun kaikki kolme lähtenyttä, Mikko Forstén, Mallat ja Liukkonen, ylittivät vaativan GP-tason esteradan virheettömästi. Erittäin kovatasoisessa kilpailussa mittaa otti toisistaan 13 maan joukkueet, mukana myös huipputason ratsastusmaat Saksa, Italia ja Belgia, joten Suomen joukkueen suoritus on huomattava.

- Karjahdin riemusta, kun kuulin uutisen, tämä on mahtava päätös pitkälle ja erittäin vaihderikkaalle kaudelle. Tulos osoittaa sen, mihin Suomi voi yltää, kun on meillä suhteellisen hyvä päivä, mutta meillä on kyllä vielä varaa parantaakin tästä. Toivottavasti tulos antaa lisää motivaatiota ja potkua myös ratsastajille, toteaa Nations Cup -toiminnan koordinaattori Tom Gordin.

Noora Forstén on tyytyväinen Guttecovenin tiiminsä tulokseen. Myös Mallat edustaa Forsténeiden Hollannissa sijaitsevaa kilpatallia ratsuttaen ja kilpailuttaen sen hevosia. 

- Hieno tulos varsinkin, kun tänne lähdettiin asemasta, joka ei tuntunut kovin lupaavalle. Mikon käsi on vielä erittäin kivulias ja tiesimme etukäteen, että minun hevoseni Vasco ei ole ulkokenttien hevonen, koska se on aika spooky - ja se kielsikin ulos vedellä. Onneksi tällä kertaa Mikon osalta tämä pieni uhkapeli onnistui, vaikka omalta kohdaltani niin ei käynytkään. Mutta joukkue-urheilussa hyvää on se, että voidaan saada hieno tulos aikaiseksi, vaikka yksi ei onnistuisikaan, kertoo Noora Forstén.

Hänellä on aihetta iloon myös hevosten omistajana.

- Maijun ratsastama St. Germain on aika nuori ja kokematon tällä tasolla ja Nandelella on takanaan taas aika rikkonainen kausi, joten olen hyvin tyytyväinen myös hevosten suorituksiin, Noora iloitsee.

FEI:n, kansainvälisen ratsastajainliiton, Nations Cup on esteratsastuksen kesäkauteen sijoittuva kansainvälinen kilpasarja, jossa maiden joukkueet kilpailevat toisiaan vastaan isoilla esteillä. Sarja päättyy syksyisin Barcelonassa järjestettävään loppukilpailuun, johon pääsee mukaan kuusi parasta joukkuetta Euroopasta sekä muutamia muiden liigojen parhaita. Finaalin kaksi parasta nousevat kymmenen parhaan maan mestaruus- eli superliigaan.

EM-kilpailut edessä seuraavana - Pantsu vetäytyy joukkueesta

Esteratsastajien kisakausi huipentuu Euroopan mestaruuksiin Windsorissa Iso-Britanniassa elokuun lopussa. Kisoihin lähtee ensimmäistä kertaa historiassa Suomelta kokonainen joukkue. Aiemmin joukkueella on päästy kerran MM-kisoihin. Joukkueeseen on nimetty molempien Forsténien ohella Sebastian Numminen ja Piia Pantsu.

Pantsu joutuu kuitenkin vetäytymään EM-kilpailusta, koska ei saa sinne käyttöönsä hevosta. Tom Gordin, hankkeen koordinaattori, kertoo ettei Chauvinist Z:n omistaja Lia Lammi katsonut EM-kilpailun sopivan nuorehkon hevosen kilpailu-uraan tässä vaiheessa eikä pitänyt myöskään kauden näyttöjä riittävinä.

Noora Forstén on lähdössä vaativaan EM-koitokseen hyvillä mielin, vaikka joukkue onkin haavoittuvainen vain kolmihenkisenä. Tiimissä saa startata neljä ratsukkoa, joista kolmen tulos lasketaan, mikä antaa täysille joukkueille tietenkin enemmän pelivaraa.

- Me teimme aivan samalla joukkueella tuloksen jo MM-kilpailuissa Aachenissa. Omalta osaltani voin todeta, että Cagliostro tuntui tosi hyvälle Riossa ja se teki siellä kaksi hyvää, isoa GP:tä. Se on tuntunut pirteälle myös nyt kotonakin, ja seuraavat vajaat kolme viikkoa sitä rakennetaan kohti EM-kisoja, se ei kisaa mitään niitä ennen. Lähden EM-kisoihin luottavaisena. Supertavoite olisi päästä henkilökohtaiseen finaaliin, ja joukkuetavoite olisi päästä toiselle kierrokselle. Mikon tavoite on henkilökohtaiseen toiseen finaaliin, Noora Fostén kertoo.

Forsténit aloittivat kilpailun lupaavasti torstaina sijoittumalla 140 cm:n esteillä. Noora oli luokassa 12. sijalla hevosella Vasco ja Mikko 14. tammalla Evli Nandele.
Tuloksia esteratsastuksen Nations Cup, CSIO3*, Bratislava, Slovakia 6.-9.8.

Tuloksia perjantai 6.8.
CSIO3* Bratislava, esteratsastuksen Nations Cup of Slovakia, GP-tason esteet, lähti 13 maata.
1) Ranska 4 p. 2) Suomi 9 p. 3) Puola 22 p. 4) Sveitsi 25 p 5) Itävalta 28 6) Tsekki 34 p 7) Unkari 37 p 8) Saksa 44 p. Eivät jatkoon 1. kierrokselta: Italia, Viro, Belgia, Valko-Venäjä ja Slovakia
Suomen joukkue: Mikael Forstén / Evli Nandele 0-0, Maiju Mallat / St. Germain 1-0, Satu Liukkonen ja Qui Vivra Verra 8/0, Noora Forstén / Vasco hyl.

Tuloksia torstai 5.8.

Luokka 2. Ratsastus kahdessa vaiheessa 135/140 cm. Lähti 41, sijoittui 14.
1) Philipp Züger / Coralino, SUI 0/32,53
2) Emanuele Gaudiano / Calido, ITA 0/32,75
3) Bruno Jazede / Nina Des Hayettes, FRA 0/33,14
…12) Noora Forstén / Vasco, FIN 0/44,95 1 100,00 €
…14) Mikael Forstén / Evli Nandele, FIN 2/52,05

Järjestäjä, täydet tulokset: www.csio.sk
Stall Forstén-Pentin sivut: www.forsten-pentti.com
Mallatin Ratsutilan kotisivut: http://kotisivu.dnainternet.net/artkam/index.htm