Syyskokouksessa valittiin hallitukseen uutena Valtteri Gundersby ja uudelleen Carina Nyholm

21.11.2021

Ratsastajainliiton sääntömääräinen syyskokous käytiin 21.11. Teams-etäkokouksena. Äänestyksen toteutus sähköisesti toimi ongelmitta. Hallitukseen valittiin uutena oikeustieteen maisteri Valtteri Gundersby ja uudelleen erovuoroinen hallituksen jäsen Carina Nyholm. Syyskokouksessa hyväksyttiin toiminnanjohtaja Jukka Koiviston esittämät tulevan vuoden talousarvio ja toimintasuunnitelma.

Katri Klinga (vas.), Terhi Koipijärvi, Osmo Metsälä, Carina Nyholm, Salla Varenti (edessä), Jukka Koivisto, Tapani Peltonen ja Marjukka Manninen.

 

Ratsastajainliiton hallituksen puheenjohtaja Marjukka Manninen avasi kokouksen. Hän kertasi kulunutta vuotta ja nosti esiin tärkeitä aiheita, kuten ihmisten välisen vuorovaikutuksen ja käytöstavat. Hän kehotti kaikkia miettimään, millaista viestiä ratsastuksesta ja harrastajista halutaan antaa.

”Sosiaalinen media käytöksen tulee olla sen tasoista, että saman asian pystyy kasvotustenkin toiselle sanomaan. Ratsastus saa somen kautta paljon hyvää näkyvyyttä, mutta aika moni seuraa myös sen nurjaa puolta.”

Manninen nosti esiin myös uuden vastuullisuusohjelman, jonka hän sanoo olevan oppikirja siihen, miten meistä jokainen toimii lajin piirissä ja muussa yhteiskunnassa. Ratsastajainliiton vastuullisuusohjelman toivotaan vaikuttavan positiivisesti myös lajin julkisuuskuvaan ja sen saamaan rahoitukseen.

”Eteenpäin yhdessä, eteenpäin vastuullisesti. Ei pelkästään liiton toimiston väki, hallitus ja aktiiviset toimijat, vaan jokainen harrastaja. Perustamme toimintamme osaamiseen. Kiitokset hallitukselle, toimistolle ja kaikille toimijoille langan päässä. Jokaiselle, joka on tehnyt töitä asian eteen. Meistä jokaista tarvitaan, yhtenä joukkueena”, hallituksen puheenjohtaja Marjukka Manninen kannusti.

 

Hallitukseen erityisesti oikeustieteen ja taloushallinnon osaamista

Valtteri Gundersby.

Ratsastajainliiton hallituksen jäseniksi valittiin kaudelle 2022–24 klaukkalalainen oikeustieteen maisteri Valtteri Gundersby äänin 277 ja jatkokaudelle vaasalainen kauppatieteiden maisteri Carina Nyholm (173). Vaalissa mukana olivat myös kangaslainen Sonja Danielsson, ääniä 153, sipoolainen Ben Simonsén (94), kajaanilainen Soile Lappalainen (46), mäntsäläläinen Hanna-Maria Korpi (25) ja Essi Lumme (6). Erovuorossa hallituksesta olivat hallituksen jäsenet Carina Nyholm ja Kari Kallonen.

”Minulla on monipuolinen näkemys ja kokemus hevosiin. Se antaa vahvan näkökulman toimia hallituksessa, saisin siellä tuotua esiin omia vahvuuksiani. Tavoitteenani on harrastajamäärän lisääminen. Ratsastajainliiton viestintään ja päätöksentekoon tarvitaan avoimuutta”, Valtteri Gundersby totesi ennen äänestystä.

Gundersbyllä on vaalivaliokunnan esityksen mukaan hallitustyössä hyödyllistä oikeustieteen ja taloushallinnon osaamista. Lisäksi hänellä on laaja-alaista hevosalan kokemusta mm. kilparatsastajana, kilpailujen järjestäjänä ja talliyrittäjänä.

Hallituksessa jatkava Carina Nyholm on pitkän linjan hevosalan toimija, yrittäjä ja hevosalan vaikuttaja kunta- ja valtakunnallisella tasolla. Hänen lähiajan tavoitteenaan hallitustyössä ovat hyvän hallintotapauudistuksen loppuun saattaminen ja sen käyttöönotto sekä SRL:n strategian päivittäminen.

 

Carina Nyholm.

 

Kultainen ansiomerkki Liisa Harmolle, Heikki Heiskaselle ja Marjaana Tengmanille

Ratsastajainliiton hallituksen esityksestä syyskokous hyväksyi kultaisen ansiomerkin myöntämisen Liisa Harmolle, Heikki Heiskaselle ja Marjaana Tengmanille.

 

Liisa Harmo.

 

Vantaalainen hevoseläinlääkäri Liisa Harmo, Poni-Haan Ratsastajat ry, on tehnyt merkittävän elämäntyön hevosten hyvinvoinnin ja antidopingtoiminnan eteen. Harmo on tehnyt pitkä uran FEI:n ja SRL:n testauseläinlääkärinä ja asiantuntijana sekä kilpailueläinlääkäreiden ja stewardien kouluttajana.

 

Heikki Heiskanen. Kuva Sonja Holma.

Ypäjäläinen Heikki Heiskanen, Ypäjän Ratsastajat ry, on aktiivinen valjakkokilpailujen järjestäjä, valjakkoajon tekninen asiantuntija ja ratamestari, ja on toiminut kansainvälisenä stewardina. Heiskanen on SRL:n valjakkokomitean pitkäaikainen jäsen ja on toiminut Ypäjän Hevosopiston rehtorina ja Harjun oppimiskeskuksessa.

 

Riihimäen Ratsastajien puheenjohtaja Marjaana Tengman on tehnyt huomattavan elämäntyön, yli 50 vuotta, ratsastuksen hyväksi seuratoiminnassa, kilpailujärjestäjänä, estetuomarina sekä este- ja koulustewardina. Tengman on toiminut liiton kilpailujärjestelmien, Kipan ja Equipen, kouluttajana yli 10 vuotta. Hän on ollut myös ESRA:n hallituksen jäsen ja alueen koulutusvastaava.

Marjaana Tengman.

 

Kurinpitolautakunnan puheenjohtajaksi valittiin Tarja Wist ja jäseneksi Johanna Rasmus. Syyskokouksessa oli edustettuna 109 jäsenseuraa, joilla oli 391 ääntä sekä 28 yhteisöjäsentä 28 äänen kera, eli ääniä on yhteensä 419.

 

Vastuullisesti yhdessä

Syyskokous vahvisti toimintasuunnitelman ja talousarvion vuodelle 2022. Liiton vuoden 2022 budjetti on noin 3,2 miljoonaa euroa ja se on laadittu noin 10 000 euroa alijäämäiseksi. Jäsenmaksut pidetään tulevana toimintavuonna ennallaan.

”Talousarvio lähtee siitä, että jäsenmäärä pysyy vakaana. Liitto varautuu koronapandemian jälkeiseen toiminnan lisääntymiseen ja uuteen olympiadiin noudattaen varovaisuusperiaatetta. Pandemian vaikutukset hevosalaan voivat näkyvä vuosien viiveellä ja ohjata harrastajien sekä kilpailijoiden käytöstä myös tulevaisuudessa”, toiminnanjohtaja Jukka Koivisto totesi.

 

Terhi Koipijärvi (vas.) ja Minna Peltonen.

 

Ratsastajainliiton pääteema vuonna 2022 on Vastuullisesti yhdessä. Ratsastajainliitto tekee yhteiskunnan muutoksessa töitä sen eteen, että ratsastus on sosiaalisesti, ympäristöllisesti, yhteiskunnallisesti ja taloudellisesti kestävää. Näytämme esimerkkiä ratsastus-, hevos- ja urheiluyhteisöissä sekä luomme vastuullista toimintakulttuuria.

Liiton vastuullisuusohjelmaa kokouksessa esittelivät hallituksen jäsen Terhi Koipijärvi ja Ratsastajainliiton tallitoiminnan kehittäjä Minna Peltonen. Hevosalan ensimmäinen vastuullisuusohjelma ja siihen liittyvä vastuullisuuspolitiikka ohjaavat ja tukevat kaikkea toimintaa. Ohjelma jakautuu neljään painopistealueeseen: Osana luontoa, Hevosen rinnalla, Arvokas yhteisö ja Tapamme toimia.

 

Haven Live nettistriimasi syyskokouksen.

 

Liiton toimintasuunnitelman keskiössä on kunnianhimoisen ja käytännönläheisen strategian luominen, joka ohjaa toimintaa kokonaisvaltaisesti vuosina 2022-2027.

Viestinnän tavat ja kanavat ovat muutoksessa. Ratsastajat, hevoset, tarinat ja luotettava tieto kiinnostavat harrastajia ja mediaa. Liitolla on tärkeä rooli lajin luotettavana tiedonjakajana. Tavoitteena on kirkastaa ajatusta, että jokainen meistä on viestijä. Vastuullisen toiminnan ja hyvän lajikuvan vaaliminen on yhteinen etu ja asia.

Laadukas, kestävä ja jatkuvasti kehittyvä seura- ja tallitoiminta on houkuttelevaa. Se tarjoaa mielekästä tekemistä ja harrastusmahdollisuuksia kaikille iästä, kokemuksesta tai tavoitteista riippumatta. Ratsastusseurat ja tallit ovat avoimia, kunnioittavia ja tasa-arvoisia yhteisöjä, joissa voi turvallisesti urheilla ja harrastaa omista lähtökohdistaan. Monimuotoinen harrastajakunta tekee lajista elinvoimaisen ja tuo esiin sen eri mahdollisuuksia ja polkuja.

 

Marjukka Manninen ja Jukka Koivisto.

 

Huippu-urheilussa alkaa uusi, tavallista lyhyempi olympiadi. Pariisin olympialaiset ja paralympialaiset järjestetään vuonna 2024. Suomen tavoitteena on saada Pariisiin joukkueet koulu-, kenttä- ja pararatsastuksessa sekä edustus esteratsastuksessa. Joukkuepaikka edellyttää hyvää onnistumista MM- ja EM-kilpailuissa. Joukkuetoiminnan vahvistaminen on yksi vuoden 2022 tärkeimmistä hankkeista.

Syyskokouksen kutsu ja materiaaleja  

Korjattu tekstiin klo 18.25 syyskokoukseen osallistuneiden seurojen määrää, äänimäärää ja yhteisäänimäärää.