Talvikki Järvinen – Danser T taipumattomat - Hevosopistolla valjakkokilpailut

6.6.2021

Viikonloppu Ypäjällä sujui aurinkoisesti ja kilpailutunnelma huipussaan, kun valjakkoajossa avattiin kansallinen kilpailukausi. Lähtölinjalle saatiin 41 valjakkoa ja eritasoisia luokkia oli yhdeksän.

Talvikki Järvinen ja Danser T. Kuva Anna Puurila.


– Osallistujia oli lähes ennätyksellinen määrä, parin vuoden tauon jälkeen oli ilahduttavan paljon valjakoita lähtöviivalla, kilpailunjohtaja Leena Kalalahti Kalalahti kilpaili itsekin hevosten vaikeassa luokassa.

Viikonloppuna kilpailijoita oli ensikertalaisista kansainvälisissä kilpailuissa käyneisiin; hallitseva SM-mestari Talvikki Järvinen – Danser T eivät taipuneet hevosten vaikeassa luokassa, vaikka Ben Simonsén ja Leena Kalahti laittoivat parhaan taitonsa peliin hevostensa kanssa.

Vuosien tauon jälkeen kilpailuissa nähtiin myös hevosissa parivaljakot, kun Jarmo Tauriainen oli saapunut Ypäjälle kilpailemaan viiden hevosen kanssa, yksi hevosista toimi varahevosena kilpailun ajan. Tauriaisen hevoset ovat vielä nuoria, mutta tähtäin on jo vuodessa 2022 ja kansainvälisillä radoilla. Tauriainen kilpaili itseään vastaan, mutta tarkoituksena onkin hakea hevosille kilpailurutiinia ja kokemusta.

– Hienoa päästä kilpailemaa hyvissä puitteissa, erityiskiitoksen annan ratamestari Jyrki Jokelalle, joka oli onnistunut rakentamaan hurjan hyvän kestävyyskokeen, mielestäni se oli jopa kansainväliselle tasolle sopiva koe. Tämän päivän tarkkuuskin oli todella hyvä, Tauriainen kertoo.

Valjakkoajon suosio on ollut parin vuoden ajan taas nousussa ja se näkyi myös lähtijämäärissä. Uusia nimiä lähtölistoilla oli kymmenkunta ja myös juniorit ovat löytäneet lajin pariin.

Jenna Pietilä on 15-vuotiais loimaalainen, joka aloitti lajin parissa kokeiltuaan sitä kotitallillaan.

– Aloitin ensin ihan harrastusmielessä lajin, ei ollut mitään kilpailullisia tavoitteitakaan alkuun. Mutta sitten kotitallilla järjestettiin kilpailut ja olihan se kivaa kilpailla! Sitten tuli lähdettyä kotitallin ulkopuolellekin kokeilemaan mitä se kilpaileminen muualla on.

Pietilän ajokki on pieni valkoinen poni, joka tekee kaiken kiltisti mitä ohjastaja pyytää, mutta osaa se ohjastansa mukaan olla välillä myös hieman laiskahko.

– Tällä kaudella kilpaillaan varmaan vielä tätä noviisiluokkaa, joka on kaikista helpoin. Jos sitten ensi vuonna tehtäisiin luokkanousu helppoon luokkaan, Pietilä tuumailee tulevaisuuden kuvioita.

TULOKSET: valjakko.net/

Seuraavat valjakkokilpailut ajetaan Hevosopistolla elokuun lopussa. SM-kilpailut järjestetään tänä vuonna Sipoossa elokuun toisena viikonloppuna.

Tiedote Hevosopisto