Talvikki Järvinen valjakon MM-kisoissa ja Elmo Jankari viidessä tähdessä Paussa

19.10.2020

Talvikki Järvinen valmistautuu parhaillaan Ranskan Paussa MM-suoritukseensa hevosella Dancer T. Elmo Jankarilla ja Sorayalla on edessään myös kauden kovin koitos Paun viiden tähden kenttäkilpailussa.

Talvikki Järvinen ja Dancer T, kuva Team Dancer T

Hämeenlinnalainen valjakkokuski, eläinlääkäri Talvikki Järvinen, 46, aloittaa pian kisaurakkansa hevosyksiköiden maailmanmestaruuksissa Paussa, Ranskassa. Hänellä on hevosensa Danser T:n kanssa hallussaan neljä perättäistä Suomen mestaruutta sekä hopeaa vuodelta 2016. MM-tasolla hän on kilpaillut kahdesti, vuonna 2018 hevosella Roy Jones ja 2016 Danser T:llä. Danser T on 12-vuotias hollantilaisruuna.

Järvinen saapui kisapaikalle eilen sunnuntaina tallien avauduttua.

– Tämä on todella hieno paikka, pääareena on upea ja tallit kunnolliset ja toimivat, ei mitään siirtokarsinoita.  Tänään oli vuorossa kilpailualueeseen tutustuminen, saimme ajaa siellä 10 minuuttia per valjakko.

Järvinen lähti matkaan Suomesta jo kolme viikkoa sitten. Hän on valmentautunut kaksi ja puoli viikkoa alankomaalaisen valjakkokuskinsa Rudolf Pestmannin luona. Pau on kilpailupaikkana Järviselle ennestään tuttu viime vuotisista MM:ien esikilpailuista.

– Hevosessani on aika paljon virtaa, ja se näkee helposti puskissa ”pokemoneja”, mutta se asettui tänne nyt paljon nopeammin kuin vuosi sitten. Kun eilen lähdin ratsastamaan, sain mennä kilometrin harjoitusradan passagessa, ja tänään se oli vielä hieman jännittynyt kisa-areenalla. Huomenna on vielä tilaisuus ajaa siellä pareittain.

Tiistaina vuorossa on myös hevostarkastus. Järvinen olettaa ajavansa oman koulukokeensa keskiviikkona, osa suorituksista jatkuu vielä torstaille. Perjantaina ajetaan kestävyyskoe eli maraton esteineen. Lauantaina on välipäivä ennen sunnuntain tarkkuuskoetta.

– Olisi ollut kiva ajaa alle joku kansainvälinen kilpailu ennen MM:iä, mutta se ei ollut nyt koronan vuoksi mahdollista. Täällä on tiukat turvajärjestelyt. Maskia ei tarvitse pitää ajaessa, ratsastaessa tai omassa leirissä, mutta kaikkialla muualla se on pakollinen. Käsidesiä ja ohjekylttejä on joka puolella

Järvinen syöttelee hevoselleen vihreää, ja väistää hieman syrjemmälle portista tulvivaa hevosautotrafiikkia. Kenttäratsastajat saapuvat tänään kisapaikalle, heidän joukossaan olympiaratsastaja Elmo Jankari mukanaan tamma Soraya.

Paussa kilpaillaan kaikkein kovimman, viiden tähden tason kenttäkilpailu. Normaalivuotena sen tasoisia kilpailuja käydään maailmassa vain viidet. Nyt koronan vuoksi kilpailu on vuoden ainoa viidessä tähdessä.

– Kyseessä on kaikkein vaikein taso. Maasto on käytännössä ratkaisevin osakoe, ratkaisevampi kuin kolmessa tai neljässä tähdessä. Tuloslista muuttuu usein aika paljon koulunosuuden jälkeen, Jankari kertoo.

Jankari oli Sorayalla neljän tähden kilpailuissa kolmas kaksi viikkoa sitten Strzegomissa, Puolassa. Siellä ratsukko oli maasto-osuuden ykkönen.

– Viime kisat menivät ihan hyvin, mutta tämä kilpailu on meille enemmän vielä rutiinin hakemista tältä tasolta. Tavoitteena on tehdä hyvä oma suoritus ja saada siihen nähden hyvä tulos. Kouluosuus tällä hevosella on epävarmempi, ja maasto kolmesta osakokeesta kaikkein vahvin. Hyvänä päivänä voimme sen avulla nousta sijoituksissa ylös, kuten viime kisoissa kävi.

Kenttäkilpailu käynnistyy keskiviikkona hevostarkastuksella, koulukokeet ratsastetaan torstaina ja perjantaina. Maastoon startataan lauantaina ja kilpailu ratkeaa rataesteillä sunnuntaina.

21.–25.10. Valjakkoajon MM-kilpailut, hevosyksiköt, Pau, Ranska / https://www.event-pau.com/
Talvikki Järvinen – Danser T

Aikataulu

Ti 20.10. Hevostarkastus
Ke 21.10. Koulukoe, 1. osuus
To 22.10. Koulukoe, 2. osuus
Pe 23.10. Kestävyyskoe eli maraton
Su 25.10. Tarkkuuskoe

Talvikki Järvisen oma kisasivu: https://www.facebook.com/teamdansert/

22.–25.10. Kenttäratsastusta CCI5*-L Pau, Ranska / https://www.event-pau.com/
Elmo Jankari – Soraya

Aikataulu

Ke 21.10. Hevostarkastus
To 22.10. Koulukoe, 1. osuus
Pe 23.10. Koulukoe, 2. osuus
La 24.10. Maastokoe
Su 25.10. Rataestekoe

Elmo ja Soraya SM-kisoissa 2020, kuva Sonja Holma.