Tanska voitti Haminan Nations Cupin

1.6.2010

Tanskan nelihenkinen joukkue voitti ylivoimaisesti FEI Nations Cup -osakilpailun Hamina Bastioni Horse Festivalissa. Nuorista naisratsastajista koostunut joukkue hyppäsi ensimmäisen kierroksen virheettömästi ja toisen kahdeksalla virhepisteellä. Toiseksi tulleen Ruotsin joukkue jäi neljän pudotuksen päähän 24 virhepisteellä. Norja oli kolmas ja Suomi jätettiin 30 virhepistellä tylysti viimeiseksi.

Tanskan voittojoukkueessa ratsastivat sisarukset Tina ja Charlotte Lund, Linnea Ericsson ja Jennifer Pedersen. Joukkueenjohtaja Achaz von Buchwaldt oli erittäin tyytyväinen ratsastajiensa tulokseen.

- Kilpailimme täällä kaksi vuotta sitten ja halusimme tulla uudestaan tänä vuonna. Haluamme olla sarjakilpailussa kuuden parhaan maan joukossa, jotta olemme mukana Barcelonan finaalissa syksyllä. Finaalin kaksi parasta joukkuetta nousee ensi kaudella kymmenen maan huippuliigaan. Me tavoittelemme sitä paikkaa, von Buchwaldt sanoo.

Andersin ja Latania Z hyppäsivät tuplanollan


Peik ja Latania Z. Kuva Marcus Westermark.

Suomen joukkueen kärkiratsukko oli Peik Andersin ja Latania Z. Pari kilpaili Haminassa edellisen kerran neljä vuotta sitten ja oli silloin mukana voittojoukkueessa. Ratsukko hyppäsi silloinkin kaksi puhdasta rataa. Pian sen jälkeen Latania loukkaantui vakavasti liikenneonnettomuudessa. Tämä oli ratsukon ensiesiintyminen tällä tasolla sitten vuoden 2005. Ratsukko hyppäsi molemmat kierrokset virheettömästi, mikä on Nations Cupissa arvostettu saavutus.

- Olen erittäin tyytyväinen omaan suoritukseeni. Hevonen hyppäsi loistavasti ja minäkin ratsastin ihan mukavasti. Olin eilen Grand Prix -luokassa vielä vähän epävarma, mutta nyt oli hyvä päivä. Joukkueena emme suoriutuneet tänään hyvin, mutta sellaista joukkue-urheilu on. Kaikkien pitää onnistua, jotta saadaan hyvä tulos, Andersin kertasi päivän tapahtumia.

Joukkueen kokenein ratsastaja, Raimo Aaltonen Eafons Polyfinolla aloitti epätavallisella tuloksella 12 virhepistettä. Aaltonen mietti tarkkaan, miten korjata ensimmäisellä kierroksella tapahtuneet virheet, ja onnistuikin hyppäämään virheettömästi toisen kierroksen.

Ruotsissa asuva Satu Liukkonen suoriutui uransa toisesta Nations Cup -kilpailusta kunnialla. Ensimmäisellä kierroksella Liukkosen nuori hevonen teki yhden virheen lyhyellä kaksoissarjalla ja ylitetystä enimmäisajasta tuli yksi lisävirhepiste. Toisella kierroksella Qui Vivra pudotti kolme estettä ja ensimmäisaika toi jälleen lisävirhepisteen.

Jenny Kainulainen ja Lena keräsivät ensimmäisellä kierroksellä 20 virhepistettä. Kun toiselle kierrokselle sai lähteä joukkueesta vain kolme ratsukkoa, jätti joukkueen kapteeni Lars Parmler Kainulaisen pois.

Sandra Burmeister loisti

Nations Cupissa kilpaili myös toinen joukkue Suomesta, mutta se ei saanut virallisesti kilpailla sarjakilpailupisteistä. Joukkue kuitenkin hyödynsi hyvin tilaisuuden hankkia joukkuekilpailukokemusta.

Sandra Burmeister ja Cosiga loistivat hyppäämällä Andersinin tapaan tuplanollatuloksen. Näiden kahden ratsukon lisäksi vain Ruotsin Siri Swärd ja Orlando W onnistuivat tekemään saman. Kakkosjoukkue sai yhteensä 25 virhepistettä. Tällä tuloksella se olisi sijoittunut Nations Cup -kilpailussa Suomen virallisen joukkueen edelle. Burmeisterin lisäksi kakkosjoukkueessa ratsastivat Janna Huhtanen ja Sultana D, Sanna Backlund ja Lilli Marlen sekä Joonas Vaahtera ja Cincinnati.

Tanska hallitsi kisoja

Tanskalaiset voittivat Hamina Bastionissa viikonlopun aikana kaikki pääluokat. Tanska sai Nations Cup -voitostaan 10 000 euron lisäksi arvokkaita pisteitä taistelussa sarjankilpailun kärkipaikasta. Nations Cupin huippuliigassa kilpaileva Ruotsi ei saanut Haminassa pisteitä, mutta Norja kiri ansaitsemillaan kolmella pistellä sarjakilpailun kärkeen 41 pisteellä. Tanska on kolmas 22 pisteellä ja Suomi jaetulla seitsemännellä tilalla yhdeksällä pisteellä.

Suomi kilpailee viimeisen kerran Nations Cupissa tällä kaudella Bratislavassa, Slovakiassa elokuun alussa. Joukkueenjohto selvittää ensi viikon aikana ratsastajien halukkuuden osallistua joukkueella Euroopanmestaruuskilpailuihin Iso-Britanniassa, Windsorissa elokuun lopussa.

Tavataan kahden vuoden kuluttua

Hamina Bastionissa vieraili kolmen päivän aikana yhteensä 11 400 kävijää. Sunnuntai oli vilkkain päivä, sillä kävijöitä oli yli 5000. Lauantaita hiljensi koko päivän jatkunut sade, mutta perjantaina ja sunnuntaina sää oli mitä parhain. Bastionin ainutlaatuinen ympäristö ja katettu areena saivat runsaasti kiitosta niin katsojilta kuin kansainvälisiltä kilpailijoilta ja toimihenkilöiltä. Kilpailut järjestetään jälleen kahden vuoden kuluttua juhannusta seuraavana viikonloppuna.

Kansainvälinen esteratsastus 28.6.
FEI Nations Cup of Finland, 150 cm, kaksi kierrosta.
1) Tanska 8 p. 2) Ruotsi 24 p. 3) Norja 25 p. 4) Suomi 30 p. (Peik Andersin / Latania Z 0+0, Satu Liukkonen / Qui Vivra 5+13, Raimo Aaltonen / Eafons Polyfino 12+0, Jenny Kainulainen / Lena (20)). Suomen epävirallinen kakkosjoukkue 17 p. (Sandra Burmeister / Cosiga 0+0, Janna Huhtanen / Sultana D 9 + 5, Sanna Backlund / Lilli Marlen 8+4, Joonas Vaahtera / Cincinatti (13))

Tiedote: Kati Hurme-Leikkonen

Hamina Bastioni Horse Festival:
www.helsinkihorseshow.fi/bastioni/
Lähtölistat ja tulokset reaaliajassa:
http://www.equipe.nu/sv-SE/pages/competitions/373
Tietoa kansainvälisistä ratsastajista: http://www.fei.org/Media/FEI_Biographies/Pages/Consult.aspx
Tietoa suomalaisista ratsastajista:
[SISÄINEN LINKKI: Urheilijoiden esittelyjä -> http://www.ratsastus.fi/asp/system/empty.asp?P=1260&VID=default&SID=697303068133929&S=0&C=27481]