Tanskan Thomas Velin voitti Audi Grand Prix'n

1.6.2010


Thomas Velin ja Godsend du Reverdy. Kuva Anna Vähäkuopus. 

Thomas Velin ja Godsend du Reverdy olivat lyömättömät Audi Grand Prix´ssä FIM Horse Show´ssa. Velin palkittiin ensimmäisestä Helsingin pääluokan voitostaan Audi-autolla, jota ratsastaja pääsi heti palkintojen jaon jälkeen kokeilemaan.

Velin jätti toisella kierroksella taakseen hollantilaisen Gerco Schröderin ja Eurocommerce Seattlen lähes sekunnin erolla. Vincent Voorn ratsasti varman päälle Gestion Priamus Z:lla ja varmisti näin kolmannen tilan. 

Thomas Velin ja Godsend du Reverdy kunniakierroksella. Kuva Anna Vähäkuopus. 

- Sain toisella kierroksella etua siitä, että ehdin seurata muiden kilpailijoiden suorituksia, myös Gercon. Tiesin, että minun täytyy ratsastaa todella nopeasti. Etäisyyteni kakkos-esteelle epäonnistui, mutta hevoseni oli onneksi erittäin hyvä, uransa toisen auton voittanut Velin kuvaili.

Velin on kilpaillut Helsingissä jo 15 vuotta, sillä kisa on yksi hänen suosikeistaan. Tänään viime vuoden gp-kakkonen ylsi ensimmäiseen pääluokkavoittoonsa Hartwall Areenalla.


Gerco Schröder ja Suomessa siitosoriinakin toiminut Ragnus, nykyään Eurocommerce Seattle. Kuva Anna Vähäkuopus.

Toiseksi jäänyt Gerco Schröder oli iloinen 10-vuotiaasta ruunastaan, joka parantaa jatkuvasti suorituksiaan. Seattle kilpaili nuorena hevosena Suomessa nimellä Ragnus.

- Olen iloinen, että se on nyt täällä Helsingissä Grand Prix´n kakkonen. Se on hyvin varovainen ja todella yritteliäs, Schröder kiitteli hevosta, josta hänellä on paljon odotuksia.

Hollantilainen 24-vuotias Voorn lähti toiselle kierrokselle selvällä taktiikalla.

- Näin muutaman ratsukon suoritukset, ja tiesin, ettei hevoseni ole riittävän nopea lyömään niitä. En halunnut ottaa riskiä ja päätyä neljällä virheellä seitsemänneksi. Virheettömällä suorituksella olisin neljäs, ja vielä vähän korkeammallakin, jos muut nollaratsukot pudottavat. Sitä minä vähän toivoin, toisen polven ratsastaja velmuili. 


Piia Pantsu ja Chauvinist Z olivat päivän parhaita suomalaisia. Kuva Anna Vähäkuopus.

Kuusi suomalaisratsukkoa lähti 36 ratsukon luokassa ensimmäiselle kierrokselle. Kukaan heistä ei päässyt yhdeksän parhaan joukkoon toiselle kierrokselle. Piia Pantsu hyppäsi FWB-oriin Chauvinist Z:n ensimmäisen halli-gp:n yhdellä pudotuksella ja aikavirheellä. Se riitti 18:nnelle tilalle.

- Olen erittäin tyytyväinen, sillä hevonen on vasta kahdeksan vuotta vanha, eikä ole ennen hypännyt vastaavissa puitteissa, ja vasta muutaman Grand Prix radan. Hevonen hyppäsi hyvin, ja vaikka se pudotti, ei se jäänyt sen jälkeen pelkäämään seuraavia esteitä, vaan hyppäsi hyvin loppuun asti.

Sanna Backlundin Lilli Marlen pudotti kaksi estettä ja ratsukko oli 20.

- Meni ihan hyvin, enemmän virheet olivat omia mokia. Hevonen oli hyvä ottaen huomioon, että se ei ole ennen hypännyt 160-luokkaa. Jonkin verran oli paineita, kun olen harvoin hypännyt tällaisissa puitteissa. Tulos oli ihan ok, nelonen olisi ollut oikein hyvä, Backlund kuvaili.

Luokan sponsorin, Audi Finlandin johtaja Esko Kiesi nautti voittajan tarjoamasta kyydistä kunniakierroksella.

Velin kiiruhtaa voittoauton rattiin juoksujalkaa. Kuva Anna Vähäkuopus.

- Velin osoitti olevansa myös hyvä ratin takana. Kilpailu oli mielestäni mielenkiintoinen. Ratsastajat todella näyttivät, mitä yhdellä hevosvoimalla saa aikaiseksi. On muuten tutkittu, että hevosessa on noin 18 hevosvoimaa yhden sijaan, ja lisäksi ne toimivat neljällä jalalla (quatro), Kiesi kertoi.

Mikael Forstén/Quinault oli 25. yhdeksällä virhepisteellä ja Noora Forstén 26. yhdellätoista virhepisteellä. Sebastian Numminen ja Calandro saivat erinomaisen alun jälkeen alas radan kolme viimeistä estettä. Niclas Aromaa joutui keskeyttämään, kun Cosima 90 ei ollut aivan tehtävän vaatimassa kunnossa.

Audi Grand Prix
Suomalaisratsastajien kommentteja suorituksistaan
(kiitokset Horse Shown pressipalvelun väelle!)

Sanna Backlund, Lilli Marlen
- Meni ihan hyvin, eniten omia mokia. Hevonen oli hyvä ottaen huomioon että ei ole ennen hypännyt 160 cm luokkaa. Jonkin verran paineita kun harvoin hypännyt tällaisissa puitteissa.
- Tulos oli ihan ok ja nelonen olisi ollut oikein hyvä.

Niclas Aromaa, Cosima 90
- Fiilis radan jälkeen huono eikä viikonloppu ole mennyt ihan putkeen. Luokka oli hevosen ylärajoilla eikä "säädöt ollut oikein kohdillaan".
- Rata oli ihan hyvä eikä siinä ollut mitään vikaa, ehkä hiukan isompi kuin olin ajatellut.

Piia Pantsu, Chauvinist Z
- Olen erittäin tyytyväinen. Hevonen on 8 vuotias ja ensimmäistä kertaa tällaisella radalla tällaisissa puitteissa, tästä syystä suorituksesta tuli hiukan "hidas".
- Rata oli hauska, mutta iso

Sebastian Numminen, Calandro
- Rata oli oikein hyvä, mutta haastava.
- Hevonen lakkasi hyppäämästä eikä oikein enää hypännyt kolme viimeistä estettä

Noora Forsten, Winnie PV
- Olen erittäin tyytyväinen, hevonen on 9 v eikä ole ennen hypännyt vastaavissa puitteissa tai hallissa ja ihan vaan muutama grand prix alla. Hevonen hyppäsi hyvin ja vaikka pudotti ei hevonen sen jälkeen jäänyt pelkäämään seuraavia esteitä vaan hyppäsi hyvin loppuun saakka.
- Rata oli kiva eikä liian iso ja kaiken kaikkeaan jäi positiivinen olo,

Mikael Forstén, Quinault
- Huominen mielessä, että ollaan vireessä. Hevonen oikeastaan minun "kolmos" hevonen niin siihen nähden ok mutta tuntui työläältä, ei oikein hyvä fiilis. Olin sarjalla varovainen ja se kostaantui. Kun hevonen oikealla tuulella voi mennä yhtä hyvin nollan. Rata oli ok.


Tuloksia:
Audi Grand Prix, 160 cm, kaksi kierrosta. Sijoittui 9, lähtöjä 36.
1) Thomas Velin/Godsend Du Reverdy Tanska 0/0-42.14 2) Gerco Schröder/Eurocommerce Seattle Hollanti 0/0-43.01 3) Vincent Voorn/Gestion Priamus Z Hollanti 0/0-46.40 4) Niels Bruynseels/Aluna Belgia 0/4-42.04 5) Daniel Etter/Shakespeare Sveitsi 4/0-42.36 6) Maikel Van Der Vleuten/Vdl Groep Parmala Douche Hollanti 4/0-42.58 …18) Piia Pantsu/Chauvinist Z, Suomi 5 71.98 …20) Sanna Backlund/Lilli Marlen, Suomi 8 66.54 …25) Mikael Forsten/Quinault, Suomi 9 70.86 26) Noora Forsten/Winnie Pv, Suomi 11 78.21  …31) Sebastian Numminen/Calandro, Suomi 13 71.16 …36) Niclas Aromaa/Cosima 90, Suomi keskeytti

International Parrots Cup,140cm, kahdessa vaiheessa. Sijoittui 5, lähtöjä 17.
1) Pius Schwizer/Joy's Mouche, SUI 23.40 2) Nicolas Delmotte/Nintendo, FRA 23.53 3) Victoria Gulliksen/Lord Ii Z, NOR 24.83 4) Rutherford Latham/Macaco, ESP 25.43 5) Pénélope Leprevost/Klotaire Du Moulin, FRA 27.87 6) Morten Djupvik/Bessemeinds Quasimodo Z, NOR 27.93 7) Peik Andersin  Latania Z, FIN 28.09 … 14) Noora Forsten  Navarro, FIN 35.64

Lisätietoa: www.helsinkihorseshow.fi
Lähtölistat ja tulokset: http://events.horses.nl/2008/helsinki/results/results.htm

Tiedote: Kati Hurme-Leikkonen
Helsinki International FIM Horse Show