Tapiola GP -finaalit

1.6.2010

 Esteratsastuksen ulkokauden huipennus
Tiukat GP-finaalit ratkeavat finaalissa Laaksolla

Suomen huippuratsukot kamppailevat esteratsastuksen Tapiola GP finaalin ja Tapiola Pankki nuorten GP finaalin voitosta Laakson ratsastusstadionilla Tuusulan Ratsastajien 60-vuotisjuhlakilpailuissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna (31.8.-2.9.). Samalla selviää GP-sarjojen Volvo-rankingin menestynein ratsastaja, joka saa alleen Volvo C 30 -henkilöauton. Kilpailuissa ratsastetaan myös 5- ja 6-vuotiaiden hevosten Racing Trophy -finaalit ja Hevoshullu Poni-GP -finaali. Laaksolla ratkaistaan myös, mitkä esteratsukot saavat halutun paikan Glitnir Helsinki International Horse Show´hun.

Senioreiden Tapiola GP-sarjaa ja Volvo-rankingia  johtaa Raimo Aaltonen hevosella L'Umonia voitettuaan Savonlinnan ja Oulun osakilpailut.

- Tämä on ollut huippukausi, en muista aikaa, että olisi ollut mennyt näin hyvin. L'Umonia on pärjännyt Tapiola GP-sarjassa hienosti ja Polyfino voittanut melkein kaiken muun, Aaltonen hymyilee.

Aaltonen on hypännyt Eafons Polyfinolla SM-kullan ohella mm. Ypäjän Finnderbyn GP-voiton ja Finnderbyn toisen sijan, Turun Maljan, Oulun Pokaalin ja Savonlinnan Operagamesin voiton.

Aaltosen ensimmäisellä SM-kullalla on ikää 24 vuotta eli yhtä paljon seniorisarjassa toisena olevalla haastajalla, Mirella Lesosella. Oululainen ratsastajatar kilpailee rautiaalla tammallaan Utopie ensimmäistä kauttaan kansainvälisellä tasolla voitokkaasti, listalla on tältä kesältä voitto Ypäjän 150 cm:n luokasta ja 4. sija Tallinnasta 150 cm:n esteiltä. 

Tuliterä Volvo odottaa ottajaa
GP-sarjoissa kilpaillaan lisäksi Volvo Rankingissa, jonka voittaa kolmessa osakilpailussa sekä finaalissa eniten pisteitä kerännyt ratsukko. Koko sarjasta eniten pisteitä kerännyt ratsastaja, nuori tai seniori, saa omakseen Volvo C30 -henkilöauton. Toiseksi rankingkilpailussa sijoittunut voittaa 6.000 ja kolmas 4.000 euroa.

Finaaliin lähdettäessä Volvo-rankingpisteillä on 66 ratsukkoa. Rankingin kärjessä on Raimo Aaltonen ja L'Umonia 58 pisteellä, toisena nuorten ratsastajien Rosa Ruutsalo oriilla Hopalong Cassidy (56 p.) ja kolmantena Mirella Lesonen Utopiella (51 p.).

­- Tältä kaudelta puuttuu enää Volvo. Jos Rosa voittaa, minunkin pitää voittaa. Hevoset ovat nyt huilanneet ja tuntuvat hyvälle, ensi viikolla treenaan niitä vähän enemmän. Laaksolle lähdemme tosimielellä, Aaltonen lupaa.

Aaltonen on huristanut finaalista voittoautolla jo kahdesti aiemmin, vuosina 2001 ja 2004, mutta tällä kertaa uuden menopelin avaimiin varmin tie on finaalivoitto, kun pisteitä jaetaan voittajalle 30, toiselle 25 ja kolmannelle 22 seuraavienkin kerryttäessä saldoaan varsin mukavasti.

Yhteistyö kantaa hedelmää
Tapiola GP-sarjat ovat esteratsastuksen merkittävimmät kansalliset kilpailusarjat. Sarja käynnistyi Turussa toukokuussa ja se huipentuu nyt Seinäjoen, Savonlinnan, Hangon ja Oulun osakilpailujen jälkeen Helsingin finaalissa. Sarjoissa on mittavat rahapalkinnot kokonaispotin noustessa huimaan 65.000 euroon ja rankingvoittona on vielä henkilöauto Volvo C30.

- Olemme yhdessä yhteistyökumppaniemme Tapiolan, Tapiola Pankin ja Volvon kanssa kehittäneet toimivan kilpailukonseptin. Sarja on tasainen ja jännittävä sekä kilpailijoiden että yleisön kannalta.  Lajissamme suuret rahapalkinnot ja upea Volvo C 30 palkintoauto on saanut ratsastajat panostamaan kilpailu-uraansa. Olemme saaneet nähdä, että etenkin nuorten ja junioreiden taso on noussut tuntuvasti viime vuosien aikana. Paljon on pelissä syyskuun ensimmäisen viikonlopun aikana, toteaa Suomen Ratsastajainliiton pääsihteeri Fred Sundwall. 

Nykymuodossaan Grand Prix -sarja syntyi vuonna 1997 ja Tapiola-ryhmä lähti yhteistyökumppaniksi kaudella 1998. Tämän hetkinen yhteystyösopimus jatkuu aina vuoteen 2011 saakka. Sopimus Volvo-rankingkilpailusta tehdään vuodeksi kerrallaan ja jatkosta neuvotellaan syksyisin.

Tervetuloa paikan päälle!
Tapiola GP-finaalit ratkaistaan sunnuntaina kahdella kierroksella alkaen klo 13. Kilpailut alkavat perjantaina klo 10.30, lauantaina klo 9.30 ja sunnuntaina klo 10. Yleisöllä on vapaa pääsy tilaisuuteen. Laakson ratsastusstadionin katuosoite on Auroranportti 4, 00250 Helsinki.
Tulokset ja lähtölistat: http://kipa.ratsastus.fi`
Katso kisat netissä: http://ratsastus.webfinland.fi/ 

Tilanne Tapiola Grand Prix 5 / 5 osakilpailun jälkeen
 5 parasta Glitnir Helsinki International Horse Show´hun
1) Raimo Aaltonen / L'Umonia Aura 58,
2) Mirella Lesonen / Utopie Oulu 51,
3) Ville Kulkas / Arielle Tampere 48,
4) Pauliina Virta / Wienna Love B Salo 47,
5) Raimo Aaltonen / Eafons Polyfino Aura 46,
6) Sanna Backlund / Elektra F Janakkala 45,
7) Sandra Burmeister / Cosiga Espoo 40,
8) Ville Kulkas / Victory M / Tampere 39,
9)  Jenny Kainulainen / Vlas Kirkkonummi 36,
10) Jenny Kainulainen / Lena Kirkkonummi 28 

Tilanne Tapiola Pankki Nuorten Grand Prix 5 / 5
osakilpailun jälkeen 10 parasta Glitnir Helsinki International Horse Show´hun

1) Rosa Ruutsalo / Hopalong Cassidy xx Kirkkonummi 56
2) Ville Peltokoski / Dino III Oulu 48
3) Susanna Palin / Lenz Pori 46
4) Petra Huru / Oracle Pori 43
4) Anna-Julia Kontio / Rio Nuevo Ylöjärvi 43
6) Anne Penttinen / Rivolina Kuopio 41
7) Minna Haikarainen / Little Fair Espoo 39
8) Minttu Närhi / Bauman's Lorenzo Lohja 37
9) Kiira Miinin / Talan J.W.B. Joensuu 35
9) Catharina Ehrnrooth / Chibaletta Lammi 35 

Tilanne Volvo Ranking 5 / 5, kilpailu henkilöauton voitosta
1) Raimo Aaltonen / L'Umonia Aura 58
2) Rosa Ruutsalo / Hopalong Cassidy Kirkkonummi 56
3) Mirella Lesonen / Utopie Oulu 51
4) Ville Kulkas / Arielle Tampere 48
4) Ville Peltokoski / Dino III Oulu 48
6) Pauliina Virta / Wienna Love B Salo 47
7) Susanna Palin / Lenz Pori 46
8) Raimo Aaltonen / Eafons Polyfino Aura 46
9) Petra Huru / Oracle Pori 43
9) Anna-Julia Kontio Rio Nuevo Ylöjärvi 43 

Sarjapisteet senioreiden (150 cm:n esteet) ja nuorten (145 cm) finaaleista:
30, 25, 22, 20, 18, 16, 15, 14, 13, 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2.

 Kuva Marcus Westermark