Tavoitteena rento ratsukko - monitaituri Villalón Ypäjällä

1.6.2010

Tavoitteena rento ja rauhallinen ratsukko -
monitaituri Fernando Villalón Ypäjällä


Fernando Villalón, Ilona Eichhorn ja Utopia Opistohallissa. Kuva Hevosopisto.

- Don't push! Älä tyrkkää, ota rauhallisesti. Hevonen ON vasta viiden, muistuttaa Fernando Villalón.

Päivän toiseksi viimeisessä valmennusryhmässä Ypäjällä on kolme nuorta esteratsua. Kaikki näyttävät liikkuvan mielellään ja yrittävät parhaansa, mutta meno on vielä vähän epävarmaa. Joku pukittaa esteen jälkeen.

- Ei hätää, älä hermostu. Se on vielä lapsi, ja lapset leikkivät… Nojaa vähän taaksepäin, älä mene liikaa mukaan. Auta hevosta selviytymään tehtävästä.

- Ratsukko voi keskittyä vasta, kun sekä hevonen että ratsastaja ovat rentoja ja rauhallisia. Sitä ennen on turha mennä harjoituksissa eteenpäin. Valmentajan tehtävä on saada molemmat ajattelemaan positiivisesti, sanoo espanjalainen monitaituri, huippuluokan este- ja kenttäratsastaja, valmentaja Fernando Villalón.

Villalón korostaa valmennuksessaan kärsivällisyyttä, joka nykyihmiseltä saattaa olla hukassa. Kiire tempautuu mukaan myös tallille ja maneesiin.

- Työtä täytyy tehdä paljon, nopeasti ei hyvää ratsastajaa synny, eikä hyvää hevosta. Kalleinkaan hevonen ei riitä korvaamaan ratsastajan puutteita, korostaa Fernando Villalón.
Hevosella on oltava mahdollisuus oppia ja tehdä asiat oikein. Siksi ratsastajan on tehtävä oma osansa harkitusti ja huolellisesti, oli kyse vaikka yksinkertaisesta kaarteen ratsastamisesta tai lähestymisestä esteelle. Ratsastajan on myös ymmärrettävä, milloin asettaa hevoselle painetta ja milloin ei. Harjoitukset on vietävä loppuun asti: hevosen rentous ja ilon salliminen ei tarkoita pelleilyn hyväksymistä tai tehtävien jättämistä kesken.

Ei tuuria, vaan taitoa ja harkintaa

Villalónin valmennuksessa ei nähdä kikkakolmosia, vaan perusteellista työskentelyä, ammattimaista otetta. Esitystapa on rauhallinen ja kannustava: Villalónin sanavarastosta löytyy muutaman kerran jopa sellaisia sanoja kuin "perfect" ja "excellent". Harjoitukset ovat monipuolisia, vaikkakaan eivät välttämättä järin näyttävää show'ta ulospäin. Ratsastajalle ne ovat kuitenkin vaativia.

- Keskity, mieti mitä olet tekemässä ja miten, ennen kuin aloitat. Älä pelkää virheitä, me kaikki teemme niitä. Jos sitten teet virheen, rentoudu, ajattele ja tee uudestaan oikein, sanoo Villalón ennen harjoitusta nuorelle valmennettavalle, joka näyttää hiukan jännittävän uudenlaista tilannetta yleisön edessä.

- Virheen jälkeen on todella mietittävä, analysoitava mitä tapahtui ja miksi. On otettava opiksi ja joskus palattava ihan perusasioihin. Myös niiden, jotka hyppäävät jo isoja luokkia maailmalla.

Villalón sanoo pitävänsä Ypäjällä näkemästään. Valmennusryhmissä on ollut kilparatsastajia, Hevosopiston ohjaajaopiskelijoita, ns. remonttiratsastajien ryhmä ja opettajia.

- Esimerkiksi ohjaajaoppilaat ovat kansainvälisessä vertailussakin oikein hyviä, heillä on perustaidot hallussa. Lähtökohta on hyvä: he istuvat hyvin ja pystyvät vaikuttamaan hevoseen oikein. Alkujännityksen lauettua he myös hyppäsivät hyvin, vaikkakin osa vähän hätäili lähestymisissä. Heillä on myös käytössään todella hyvät hevoset juuri tähän tarkoitukseen, sanoo Villalón.

Villalón tietää, mistä puhuu: hän edustaa maataan myös kansainvälisessä ratsastuksenopettajien koulutusjärjestössä ja tuntee tason eri puolilla Eurooppa ja maailmaakin.

Vaikuttava ura sekä este- että kenttäratsastajana

Villalón aloitti itse kilpailemisen 12-vuotiaana. Esteratsastuksessa hän kisasi jo juniorina ja myöhemmin seniorina EM-tasolla. Kansainväliseen meriittilistaan kuuluu myös mm. kymmenen kertaa Espanjan Nation's Cup joukkueessa. Ensimmäisen sotilasratsastajien maailmanmestaruuden hän voitti 23-vuotiaana 1986 ja toisen vuonna 2004, seuraavana vuonna tuloksena oli hopea. Sydäntä lähellä on erityisesti estehevosten kasvattaminen: tuloksena mm. yhdeksän voittoa kotimaisten hevosten omissa mestaruuskisoissa.

Kenttäratsastuksessa ratsuväen eversti Villalónin tuloksiin kuuluvat mm. viides sija Barcelonan olympialaisissa, kuudes sija EM-kisassa 1993 ja kymmenes sija maailmanmestaruuskisassa 1994. Eipä siis ihme, että ensimmäinen Fernando Villalónin mainitsema suomalaisratsastaja on Piia Pantsu.

Villalón toimii parhaillaan Espanjan armeijan ratsastuskoulun päävalmentajana ja on aiemmin valmentanut mm. Espanjan junioreiden ja nuorten maajoukkueita. Hän valmentaa ja vetää klinikoita myös eri puolilla maailmaa: tuttuja ovat niin Etelä-Amerikan eksoottiset Argentiina, Peru ja Uruguai kuin Englanti ja Norjakin. Lähiaikoina on edessä valmennuskeikka Etelä-Afrikkaan.

Valmennus jatkuu perjantaihin asti

Yleisö pääsee seuraamaan valmennusta, joka tapahtuu Hevosopiston Opistohallissa. Päivälipun hinnalla voi osallistua myös suomalaisten asiantuntijoiden vetämille iltaluennoille. Klinikkaa suositellaan etenkin ratsastuksenohjaajille, -opettajille, mastereille ja valmentajille, mutta myös kaikille aiheesta kiinnostuneille harrastajille ja kilparatsastajille. Päivien aikana on mahdollista myös uusia SRL:n valmentajalisenssi. Klinikan kielenä on englanti.

Loppuviikon ohjelma:

Torstai 17.1.
klo 10  17 Villalónin valmennus, Opistohalli
klo 18 alkaen luento Auditoriossa: Hevosen ja ratsastajan antidopingsäännökset/ eläinlääkäri Bela Arosalo ja asiantuntija Suomen Antidopingtoimikunnasta

Perjantai 18.1.
klo 10  17 Villalónin valmennus, Opistohalli
klo 18 alkaen luento Auditoriossa: Radan rakentamisen vaikutukset valmentamisessa/ ratamestari, SRL:n koulutus- ja valmennuspäällikkö Aki Ylänne

HINNAT:
Yhden päivän lippu valmennusta seuraaville 40 €/hlö
Kahden päivän lippu valmennusta seuraaville 75 €/hlö
Kahden päivän paketti 110 €/hlö (sisältää 2x lounas ja majoitus
Valmentajalisenssin uusijoille valitun paketin loppusummaan lisätään SRL:n lisenssimaksu 20 €.

ILMOITTAUTUMISET:
Yleisö ja lisenssien uusijat: kurssisihteeri Elsa Viitala, sähköposti kurssisihteeri@hevosopisto.fi, puh. (02) 7602 220.

Teksti: Kirsti Piminäinen