Toomas Lahtiselle hopeaa Special Olympics -maailmankisoissa

22.6.2023

Suomen joukkue, Sisujengi, saavutti keskiviikkona viisi mitalia kehitysvammaisten Special Olympics -maailmankisoissa Berliinissä. Helsinkiläinen Carola Pihlajamäki voitti kultaa keihäänheitosta, nokialainen Ville Pere juoksi hopealle 1500 metrillä, vihtiläinen Toomas Lahtinen ylsi hopealle ratsastuksen English Equitation -kisassa sekä keilailussa niin Elmeri Haukikari ja Ukko Törmänen kuin Johanna Koskinen ja Iina Lumialakin voittivat pronssia parikilpailuista.

Toomas Lahtinen ja Catja. Kuvat Lauri Jaakkola.

 

Tiedote Paralympiakomitea - Lauri Jaakkola

Sisujengi pääsi mitalien makuun ratsastuksessa, kun vihtiläinen Toomas Lahtinen oli kakkonen kouluratsastuksen English Equitation -ryhmäratsastuskilpailumuodossa. 

– Se oli sellainen just täsmällinen ja hyvä kokemus, Lahtinen sanoi.

– Sara totesi ennen kisaa, että minun täytyy vain luottaa itseeni. Kiitos siis siitä hänelle! Tein just sen parhaani, mitä pystyin tekemään, hän kiitteli joukkuetoveriaan Sara Ristimäkeä.

Korpilahtelainen Ristimäki sijoittui omassa English Equitation -divisioonassaan kuudenneksi.

– Olen tyytyväinen. Tein parhaani. Yhteistyö ratsun kanssa sujui paremmin mitä eilen, Ristimäki sanoi viitaten tiistaisiin ongelmiin Dancer-ratsun kanssa kouluratsastusohjelmassa.

 

Koko perhe innostui Ilona Koskisen kisapaikasta

 

Ilona Koskinen ja Nike.

 

Helsinkiläinen Ilona Koskinen kisasi keskiviikkoaamupäivänä kouluratsastuskilpailussa sijoittuen viidenneksi.

– Hyvin meni, mutta tämän divisioonan taso oli kova. Nämä ovat minulle ensimmäiset näin isot kilpailut ja näin pitkä reissu minulle, totesi Koskinen, joka oli aiemmin haistellut kansainvälistä kisatunnelmaa vuonna 2016 Tanskassa Pohjoismaiden välisissä kisoissa.

Nyt 42-vuotias Koskinen aloitti ratsastusharrastuksen Tapiolan ratsastuskoulussa jo alakouluikäisenä. Viimeisen vuosikymmenen ajan hän on osallistunut kotimaan Special Olympics -ratsastustoimintaan. Kun tieto Koskisen valinnasta Berliinin kisoihin viime vuoden puolella tuli, ei hänen tarvinnut miettiä hetkeäkään ottaisiko sen vastaan vai ei.

Myös Ilona Koskisen vanhemmat Hannu ja Leena Koskinen alkoivat saman tien kisamatkan suunnittelun. Special Olympics -maailmankisoihin kuuluu perheohjelma, jonka kautta koordinoidaan urheilijoiden vanhempien ja muiden läheisten matkoja kisoihin. Suomesta perheohjelman kautta on Berliinissä mukana 111 henkilöä.

– Kokemuksen tekee mielenkiintoiseksi se, kun täällä on ihmisiä kaikkialta maailmasta. Special Olympicsit ovat toki pääasia, mutta Berliini on myös hieno kaupunki ja täällä voi tehdä paljon muutakin, kertoi Ilonan äiti Leena Koskinen.

 

Sara Ristimäki ja Dancer. 

 

Special Olympics -kesämaailmankisat, Berliini, Saksa 17.–25.6.2023
5. kilpailupäivän tuloksia

KOULURATSASTUS
Taso B(I), divisioona 6
1. Isabella Parisi/Nike Australia 74.118
2. Karen Mesmer/Fanny Australia 72.647
5. Ilona Koskinen/Nike Suomi 66.765

ENGLISH EQUITATION
Taso A, divisioona 1
1. Krystian Furmanski/Tenno Puola 65.556
2. Toomas Lahtinen/Catja Suomi 63.333
3. Konstantinos-Marios Georgakas/Lotti Kreikka 61.111

Taso A, divisioona 2
1. Amadeus Colsman/USA Dr. Z Saksa 75.556
2. Phillip Palmer/Amelie Iso-Britannia 73.333
3. Maria Estrada/Flash Chile 58.889
…6. Sara Ristimäki/Dancer Suomi 54.444

Tutustu Suomen joukkueeseen, Sisujengiin

Suomen joukkueen kisa-aikataulu