UEF Helping Hands -projekti vie hevosrehua Ukrainaan

9.3.2022

Suomesta lähtee lähipäivinä avustusrekka Puolaan Ukrainan rajalle viemään hevosille rehua. Useampi hevosihminen ja Suomen Ratsastajainliitto ovat yhdistäneet voimansa UEF Helping Hands -projektiksi ja keränneet muutamassa päivässä lähes täyden puoliperävaunullisen avustustavaraa. Tavaraa mahtuu noin 25 lavallista, ja mukana on jo hevosrehua Hankkijalta, Pavolta ja EquusCarelta ja heinää Pro Hayltä. Hevosrehuista on tällä hetkellä suuri tarve Ukrainassa, jossa on sodan keskellä jopa 200 000 hevosta.

 

Rehut toimitetaan Ukrainan Ratsastajainliiton, UEF, ja Kansainvälisen Ratsastajainliiton, FEI, perustamalle hyväntekeväisyyssäätiölle, joka avustaa ukrainalaisia hevosen omistajia, talleja, seuroja ja ratsastajia.

Alkusysäyksen suomalaiselle toiminnalle antoi Helsinki Horse Show´n tapahtumajohtaja Tom Gordin, joka toimitti hevosrehua Horse Show´ssa esiintyneiden kasakoiden hevosille. Se sai useammat osapuolet hakemaan väyliä auttaa, kuten Teho Ratsujen Pekka Larsenin, kansainvälisesti kilpailleen esteratsastaja Joonas Vaahteran ja Ratsastajainliiton. Tahot löysivät toisensa Gordinin kautta. Tallinomistaja ja kasvattaja Aisa Aarnio-Wihuri puolestaan ajautui mukaan kisapalvelujärjestelmä KIPA:n kautta.

Yhteistyössä on voimaa

Puoliperävaunun projektiin on hankkinut Joonas Vaahtera, joka on lupautunut kuljettajaksi tuotteiden keräyksessä Suomessa. Vaahtera on kilpaillut kansainvälisesti esteratsastuksessa ja toimii nyt terveysalan yrityksen toimitusjohtajana.

”On tietysti ensisijaisen tärkeää, että huolehditaan ensin hädässä olevista ihmisistä. Mutta jokainen meistä voi yrittää kuvitella sen ahdistuksen, mikä meitä kohtaisi, jos yhtäkkiä meillä ei olisi antaa ruokaa hevosillemme. Koitamme tätä hätää helpottaa ja sitä kautta helpottaa hevosihmisten oloja Ukrainassa sodan keskellä. Jokainen hevosihminen voi tässä kantaa kortensa kekoon tukemalla projektia”, Joonas Vaahtera kannustaa.

Yhteyshenkilönä Ukrainan Ratsastajainliiton, UEF, perustaman Ukrainian Equestrian Federation Charity Foundation -säätiön kanssa on ollut Aisa Aarnio-Wihuri. Puolassa on varastohalli noin 50 km päässä Ukrainan rajasta, josta rehuja välitetään säätiön avustuksella Ukrainaan.

”KIPA on käytössä myös Ukrainassa. Teknistä alustaa, UEF:in sivustoa ja tiedonvälitystä kuin myös lahjoitusten ja avuntarpeen koordinointia hoidetaan nyt Martinin ja Tatjanan kanssa yhteistyössä. Lisäksi mukana on suuri joukko vapaaehtoisia toimijoita eri maista ja eri kielialueilta. Käännökset monelle kielelle onnistuvat suhteellisen helposti ja nopeasti, myös Ukrainaksi”, Aisa Aarnio-Wihuri kertoo.

Ukrainian Equestrian Federation Charity Foundation on perustanut sivuston Helpukrainehorses.eu, jonka kautta voi tarjota apuaan ja hakea sitä. Apua voi tarjota monessa muodossa, kuten hevosten kuljetusapu Ukrainan rajalta, majoittamalla hevosia, lahjoittamalla tarvikkeita. Rahalliset lahjoitukset ovat mahdollisia pian.

Järjestö hakee pitkäaikaisia kumppanuuksia kansallisten ratsastajainliittojen, yhdistysten, seurojen sekä eläinsuojelujärjestöjen kanssa. Tällainen yhteistyö on nyt perustettu Suomen Ratsastajainliiton kanssa, ja toimintaa koordinoi virallisesti Suomessa Pekka Larsen. Hän on panostaa tällä hetkellä kaiken aikansa rehunhankintaan ja yhteistyökumppaneiden keräämiseen. Ja töitä riittää, sillä ihmisillä ja yrityksillä on kova halu auttaa.

”Tällä tavalla pystyn parhaiten auttamaan ukrainalaisia. Tämä ei ole sadan metrin pikamatka vaan maraton. Tarvitaan kärsivällisyyttä ja kestävyyttä. Mielellään järjestämme muutaman isomman projektin kuin paljon pieniä. Pienet ovat vaikeasti hallittavissa, eikä avun perillemenosta ole aina varmuutta. Tällä hetkellä on liikkeellä paljon villejäkin hankkeita. Rahan lahjoittaminen UEF:n säätiölle ei vielä onnistu ja hevoset tarvitsevat ruokaa nyt”, Pekka Larsen korostaa.

Ensimmäinen UEF Helping Hands avustusrekka lähtee maanantaina 14.3. ja on perillä Puolassa, lähellä Ukrainan rajaa arviolta torstaina. Voit seurata kuljetuksen etenemistä Ratsastajainliiton nettisivuilta ja sosiaalisesta mediasta, kuten Facebookista.

Kaikilla mahdollisuus lahjoittaa

Ukrainalaisia hevosia on vaikeaa tai jopa mahdotonta kuljettaa rajan yli turvaan. Niitä pyritään avustusten avulla ruokkimaan ja saamaan suojaan Ukrainassa sekä evakuoimalla naapurimaihin.

Hevosilta vaaditaan tunnistustodistus tai passi sekä erilaisia testejä, joiden hankkiminen vie rauhankin aikaan useamman viikon. Rajan ylitys Puolaan testeineen maksaa jopa 850 euroa. Romaniassa hevosilla on edessään 21 vuorokauden karanteeni. Tällä hetkellä Puolan ja Romanian rajoille suunnitellaan tilapäisiä karanteenitalleja hevosten siirtämiseksi mahdollisimman nopeasti Ukrainasta turvaan.

”Hevosevakuointeja tapahtuu kuitenkin koko ajan jonkin verran. Esteenä ovat kymmenien kilometrien ja useidenkin päivien jonotus rajalle. Kaikki raja-asemat eivät myöskään päästä hevosia rajan yli”, Aarnio-Wihuri kertoo.

Hevosrehukuljetuksia tulee olemaan enemmänkin kuin yksi, jos lahjoitettavaa rehua saadaan kerättyä lisää. UEF Helping Handsin kumppaneina on useita hevosvarusteliikkeitä. Niiden kautta kaikilla on mahdollisuus osallistua ukrainalaisten hevosten auttamiseen. Varusteliikkeiden nettisivuilta voi tilata rehua alennettuun hintaan ja maksaa kahden euron kuljetusmaksun, ja saada oman lahjoituksensa mukaan UEF Helping Hands -rekkaan. Kuljetuksia lähtee Ukrainaan sieltä tulevan tarpeen mukaan, ja niitä koordinoi Larsen.

Hevosalan yrittäjät ovat löytäneet muitakin tapoja auttaa Ukrainaa. Esteratsastajat ja valmentajat Kari Nevala ja Minna Niemelä ja Stable Nova järjestävät 20.3. valmennustilaisuuden, jonka tulot lahjoitetaan säätiölle. Lisätietoa: LINKKI.

 

UEF Helping Hands -projektissa ovat tällä hetkellä mukana

Hankkija
ProHay
Pavorehut
Fantasy Nails Finland
Suomen Ratsutarvike
Hipposport
Feedcon
EquusCare 
Tallitukku

Suomen Ratsastajainliitto ry
Ukrainian Equestrian Federation Charity Foundation

Projektin tarkoituksena on auttaa Ukrainan hevosia rehutoimituksilla.
Kaikki tuotto toimitetaan lyhentämättömänä Ukrainan hevosten hyväksi.
 

Jokaisella on mahdollisuus osallistua Ukrainan hevosten auttamiseen ostamalla rehua alla olevista verkkokaupoista

Suomen Ratsutarvike

Feedcon

Hipposport

EquusCare

 

Rahalliset lahjoitukset suoraan UEF:lle ovat mahdollisia vasta, kun UEF on saanut säätiön perustamisasiakirjat rekisteröityä ja pankkitilin avattua.

Lisätietoa
Ukrainian Equestrian Federation Charity Foundation, https://helpukrainehorses.eu/Romania auttaa Facebook-sivu

Ukrainian Equestrian Federation Charity Foundation

Ukrainan Ratsastajainliiton hyväntekeväisyyssäätiö (rekisteröity Belgiaan) tukee FEI:n (International Equestrian Federation) avustuksella ukrainalaisia hevosomistajia, ratsastuskouluja, urheilijoita, hevosseuroja, talleja ja ammattilaisia. Annamme neuvontatukea ja muuta tarpeeseen perustuvaa apua paikan päällä, mukaan lukien tallivaihtoehtojen kartoittaminen ja hevosten siirtoapu, tavaratarjousten kerääminen ja logistiikan järjestäminen tavaran toimittamiseksi hevosihmisille ja heidän hevosilleen sekä Ukrainassa että/tai väliaikaisiin paikkoihin Euroopassa sijoitetuille hevosille.

Seuraamme tilannetta hevosten hyvinvoinnin suhteen ja teemme yhteistyötä FEI:n ja kansallisten ratsastajainliittojen kanssa.

Lupauksemme on, että mahdollisimman paljon varoja ohjataan suoraan ukrainalaisten ratsastajien ja heidän hevosten auttamiseen Ukrainassa.

Seuraa uutisiamme saadaksesi tietoa toiminnasta ja lahjoitusten käytöstä. Käytä chattiamme kysyäksesi apua, tarjotaksesi apua tai tiedustellaksesi edistymistämme.

Erikoistili ja vihjepuhelin avattiin tukemaan Ukrainan hevosyhteisöä, pelastamaan hevosia ja keräämään varoja Ukrainan puolustajille.
Lisätietoa: helpukrainehorses.eu

Muokattu 10.3. klo 12.55 projektissa mukana olevien yritysten listaa.