Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiön opiskeluapurahaa 188 urheilijalle

1.12.2021

Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiö (URA) on tänään jakanut opiskeluapurahan 188 urheilijalle lukuvuodelle 2021-2022. Apurahan saajien joukossa on maailmanmestareita ja olympiaurheilijoita, nykyisiä ja jo uransa lopettaneita huippu-urheilijoita yhteensä 52 eri lajista ja 17 urheiluakatemiasta. Ratsastuksessa apuraha myönnettiin pararatsastaja Jessica Kerttuselle ja kouluratsastaja Nora Svenskille.

Jessica Kerttunen ja Ladykiller II. Kuva Hanna Talvitie.

 

Suomen Olympiakomitea tiedote 1.12.2021

Apurahan suuruus on 1500 tai 3000 euroa koko lukuvuodelle. Sekä Helsingin yliopistossa opiskeleva Kerttunen että Turun yliopistossa opiskeleva Svensk saivat 1 500 euron apurahan. He molemmat edustavat Helsingin Ratsastajia. Apurahaa haki tänä vuonna ennätykselliset 524 urheilijaa.

Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiö perustettiin vuonna 1972 silloisen tasavallan presidentin Urho Kekkosen toimesta. Säätiön tarkoituksena on tukea huippu-urheilijoiden kaksoisuraa ja edistää heidän kouluttautumistaan ja urheilu-uran jälkeisen ammatin hankkimista. Perustamisestaan lähtien URA-säätiö on jakanut vuosittain opiskeluapurahoja aktiiviurheilijoille ja jo uransa päättäneille urheilijoille. 

 

Nora Svensk ja Lammehaven´s Zadin. Kuva Kati Hurme

 

URA-apurahan saaneiden lista kokonaisuudessaan tässä: https://www.olympiakomitea.fi/uploads/2021/11/212829ac-ura-apurahan-saajat-2021-22_tiedote-1.12.2021.pdf

 

Vuoden URAteko-tunnustuksen sai Jatta Muhonen Suomen Taitoluisteluliitosta

Suomen Taitoluisteluliitto ja Jatta Muhonen ovat luoneet uransa päättävälle luistelijalle ja koko luisteluyhteisön käyttöön monipuolisen materiaalipaketin, joka perustuu vankkaan ammattitaitoon, käytännön kokemuksiin ja tieteelliseen tutkimukseen. Uran päättämistä tarkastellaan useasta eri näkökulmasta. Paketissa on tietoa, ohjeita ja harjoituksia, joista hyötyvät niin luistelijat uransa eri vaiheissa kuin myös valmentajat, seuratoimijat ja luistelijan lähipiiri. Kokonaisuus henkii luistelijan ja luistelu-uran arvostusta. Lisäksi siinä lanseerataan loistava käsite: luistelu-uralta valmistuminen.

Kokonaisuuteen liittyy myös luistelijoiden alumnitoiminnan käynnistäminen. Lisäksi paketissa tuodaan selkeästi esiin millaisia mahdollisuuksia kilpauransa päättävällä – luistelu-uralta valmistuvalla- urheilijalla on jäädä lajin pariin ja säilyttää rakas laji sopivana osana elämäänsä myös jatkossa.

Nyt 14. kerran jaettu URAteko-tunnustus myönnetään henkilölle tai taholle, joka on vuoden aikana merkittävällä ja uutta luovalla tavalla myötävaikuttanut urheilijoiden uramahdollisuuksien kehittämiseen. Tunnustuspalkinnon suuruus on 1000 euroa, joka vuoteen 2019 saakka jaettiin rahana. Vuonna 2020 aloitettiin uusi käytäntö, jossa palkinto on rahan sijaan taidetta. Tänä vuonna Taitoluisteluliitto ja Jatta Muhonen saivat taiteilija Elvi Rangellin maalaamat taulut.
 

Suomen Olympiakomitea on valtakunnallinen liikunta- ja urheilujärjestö, joka toimii sen hyväksi, että suomalaiset liikkuisivat enemmän ja menestyisivät huippu-urheilussa. Yhdessä jäsenjärjestöjen ja yhteistyökumppaneiden kanssa rakennamme liikunnasta ja urheilusta elinvoimaa Suomeen.