USAlle estekultaa, Kanada hopeaa ja Norja pronssia

1.6.2010

Mitalitaistelusta muodostui jännittävä trilleri maanantaina Sha Tinin ratsastuksen olympia-areenalla Hongkongissa. Kanadan joukkueen ankkuri Ian Millar oli varmistanut jo maalleen hopeaa, kun lähtövuorossa viimeisenä ollut USA:n Beezie Madden hyppäsi hevosellaan Authentic puomit puhtaasti, mutta vesihaudan teippiin jäänyt kavionjälki maksoi joukkueelle neljä virhepistettä ja tiimit päätyivät yllättäen tasapisteisiin.


Will Simpson, Laura Kraut, Beezie Madden ja Ward Mclain. Kuva Jan Gyllensten.

USA:n joukkue piti päänsä kylmänä huikeassa uusinnassa, jossa Ward Mclain - Sapphire, Laura Kraut - Cedric ja Will Simpson- Carlsson vom Dach hyppäsivät kaikki puhtaasti ja sallitussa 45 sekunnin enimmäisajassa. Kanadan oli tyytyminen hopeaan Jill Henzelwoodin otettua pudotuksen Special Edillä. USA voitti nyt kolmannen kerran joukkuekultaa esteratsastuksessa olympialaisissa. Edelliset mitalit ovat vuosilta 1984 ja 2004.

- Olin aika pyörällä päästäni lähtiessäni uusintaan, emme tienneet että se oli tulossa ennen kuin viime minuutilla, kun hevoset olivat jo palaamassa talliin. Ei ollut paljon aikaa ajatella, mutta tiesin, että minun oli mentävä puhtaasti ja nopeasti ja tästä tuli meidän iltamme - vaikka kanadalaiset pistivätkin meidät töihin sen eteen, Kraut totesi.

- Olen pahoillani, että joukkueeni joutui uusintaan minun takiani, minun olisi pitänyt sinetöidä peli toisella kierroksella, mutta olen lopputuloksesta hyvin iloinen, sanoi Madden. Joukkueen johtaja George Morris riemuitsi myös lopputulemasta.

Olympiahopea oli Kanadalle kuitenkin suuri ilonaihe, sillä edellisestä olympialaisten joukkuemitalista Mexico Cityssä on 40 vuotta aikaa.

Kanadan joukkueen suoritus oli myös sikäli hieno, että tiimi kärsi takaiskun, kun Mac Conen hevonen, Ole, jouduttiin vetämään pois kilpailusta ontumisen vuoksi. Kun kilpailussa otetaan huomioon joukkueen kolme parasta suoritusta neljästä, yhdelläkään ei ollut varaa epäonnistua.

- Mahdollisuudet olivat melkein olemattomat kolmihenkisellä joukkueella, mutta silti on pakko yrittää, totesi kanadalaisten päivän sankari Ian Millar.

Norja teki historiaa pronssillaan

Norjan joukkue kipusi maanantain ratkaisevassa toisessa kilpailussa hienosti pronssille oltuaan sunnuntain ensimmäisen joukkuekilpailun jälkeen vasta kuudentena.

Norjan ankkurina ratsastanut Tony Andre Hansen teki upean kisaurakan ja hyppäsi mahtavalla Camirolla kaikki radat virheittä saaden tililleen vain yhteensä kolme aikavirhettä kolmelta radalta. Ratsukko nousi henkilökohtaisen kilpailun kärkeen.

Tony Andre Hansen ja Camiro, joka este yli virheittä! Kuva Jan Gyllensten.

Irlantilainen Gerry Mullins on valmentanut Hansenia kuuden vuoden ajan.
- Saan kiittää Gerryä paljosta, hän työnsi ja työnsi minua ja tässä olemme nyt, Hansen kiittää.

Myös Norjalle pronssimitali on historiallinen.

- Kun karsiuduimme Euroopan mestaruuksiin viime kesänä, emme ikinä uskoneet että voisimme päästä näin pitkälle. Meille tämä on yhtä hienoa kuin voittaisimme kultaa. Vihdoinkin meillä on joukkue, joka hyppää samalla tasolla samaan aikaan, joukkueen henki on ollut uskomaton, Stein Endresen iloitsi. 

Haastavat radat - ei yhtään nollaa!

Ensimmäisen osuuden jälkeen USA:n kanssa johdossa ollut Sveitsi joutui taipumaan neljännelle tilalle vahvojen ratsastusmaiden, Saksan ja Hollannin, jäädessä jaetulle viidennelle tilalle ennen brittejä. viidenneksi ja kuudenneksi. Ruotsille kävi päinvastoin kuin Norjalle ja pronssissa kiinni ollut joukkue putosi kahdeksanneksi.
Leopoldo Palacions ja Steve Stephensin laatima rata värikäs rata asetti ratsastajille monenlaisia haasteita, ja kukaan ei selvinnyt haastavasta joukkuekilpailusta virhepisteittä.

- Se oli vaikea rata, erittäin tekninen jo eilen ja vielä enemmän tänään, sanoi Belgian Jos Lansink, hallitseva maailmanmestari, jonka ori Cumano selvästi nautti päästyään takaisin radoille pitkän loukkaantumisesta johtuneen toipumiskautensa jälkeen. Ratsukko selvisi vaativista joukkueradoista ilmaan yhtään pudotusta ottaen vain aikavirheitä ollen henkilökohtaisen osuuden toisella sijalla kolmen muun ratsukon kanssa.

Henkilökohtainen finaali ratsastetaan torstaina 21. elokuuta alkaen klo 14.15 Suomen aikaa ja 19.15 paikallista aikaa. Mukaan pääsee joukkuekilpailun, joka oli samalla myös henkilökohtainen karsinta, 35 parasta ratsukkoa. Ennen loppukilpailua pisteet nollataan ja kaikki lähtevät puhtaalta pöydältä.

Joukkuekilpailu

1) USA 12+8
Mclain Ward - Sapphire 0  4 0 4    
Laura Kraut - Cedric 4  0 0 0    
Will Simpson - Carlsson vom Dach 8  8 0 (8)   
Beezie Madden - Authentic (11) 4 0 4    
2) Kanada 16+20
Mac Cone - Ole 12  (ei osall.)   
Jill Henselwood - Special Ed (18) 0 0 0    
Eric Lamaze - Hickstead 0  4 0 4    
Ian Millar - In Style 4  0 0 0    
3) Norja 17+10
Stein Endresen - Le Beau 4  12 0 (12)   
Morten Djupvik - Casino 12  4 0 4    
Geir Gulliksen - Cattani (12) 4 1 5    
Tony Andre Hansen - Camiro 1  0 1 1 
4) Sveitsi 12+18
5) Hollanti 17+17
5) Saksa 20+14
7) Iso-Britannia 16+21
8) Ruotsi 13+25
9) Australia 20+21

Henkilökohtaiset sijoitukset 3 kierroksen jälkeen, 10 parasta.
(35 parasta jatkaa henkilökohtaiseen kilpailuun)
1)  Tony Andre Hansen - Camiro, Norja 3
2)  Jos Lansink - Cumano, Belgia 4
2)  Ward Mclain - Sapphire, USA 4
2)  Edwina Alexander - Itot Du Chateau, Australia 4
2)  Eric Lamaze - Hickstead 4
6)  Ben Maher - Rolette, Iso-Britannia 5
7)  Rodrigo Pessoa - Rufus, Brasilia 7
8)  Denis Lynch - Lantinus, Irlanti 8
8)  Marc Houtzager - Opium, Hollanti 8
8)  Ian Millar - In Style 8
8)  Rolf-Göran Bengtsson - Ninja 8

Täydet tulokset: http://results.beijing2008.cn/WRM/ENG/Schedule/EQ.shtml