Useita oreja jalostukseen Ponioripäivillä Ypäjällä

1.6.2010

Ponioripäivät 2008 Ypäjällä, Hevosopiston Opistohallissa

Shetlanninponi Birchhill Islay Rhum, kuva Emilia Fager.

Ponioripäivät 2008 järjestettiin nyt toistamiseen erillään ratsuoripäivistä ja ensimmäistä kertaa kolmipäiväisinä14. - 16.3. Ypäjällä. Ponioripäivillä arvostellaan ponirodut lukuun ottamatta ratsuponeja ja welsh partbred -poneja. Lisäksi oripäivillä arvostellaan vuonohevoset. Islanninhevosille on omat näyttelyt. Ponioriit voidaan kantakirjata kuuden vuoden ikäisinä (vuonohevoset viiden vuoden ikäisinä), mutta ori voi saada jalostukseenkäyttöoikeuden jo kolmevuotiaana.

Kuusi shetlanninponioria kantakirjaan, kolme nuorta oria jalostukseen

Kantakirjaan tarjottiin 15 shetlanninponioria, niistä kuusi hyväksyttiin ja sai jalostukseen käyttöoikeuden. I-kantakirjaluokkaan hyväksyttiin oriit Center, Kompis Roderick ja Linnestofta Darth Vader. Kaikki kolme on hyväksytty jalostukseen myös Ruotsissa. Oriit saivat jalostukseen käyttöoikeuden vuosiksi 2008-2012. Ori Smedens Rival hyväksyttiin kantakirjan IV-luokkaan ja se sai jalostukseen käyttöoikeuden vuosiksi 2008-2012. Kantakirjan II-luokkaan hyväksyttiin oriit Heinäahon Vinski ja Marculix. Molemmat ponit saivat jalostukseen käyttöoikeuden vuosiksi 2008-2012.

Kaikki oriit uusintatarkastetut oriit Londböle Baron, Golda Apache, RP-Hale Bopp, Zorba of Grutness, Gläntans Pirat, Ytterhalls Frosson sekä Bolero v. Spuitjesdom  saivat jalostukseen käyttöoikeuden viideksi vuodeksi eteenpäin, lukuunottamatta Golda Apachea, jolle lupa myönnettiin ainoastaan vuodeksi 2008. Oriilla on paljon jälkeläisiä, mutta vain yksi on arvosteltu näyttelyssä. Tämän vuoden aikana jälkeläisiä on esitettävä näyttelyissä jatkoluvan myöntämistä varten.

Nuorista poneista kolmivuotias Promisehill Moonshine hyväksyttiin jalostukseen I-palkinnolla vuosiksi 2008-2010. Neli- ja viisivuotiaista jalostukseen käyttöoikeutta hakeneista hyväksyttiin oriit Liberty ja Birchhill Islay Rhum. Molemmat saivat I-palkinnon ja jalostukseen käyttöoikeuden vuodeksi 2008.

Muiden rotujen ponioriit

Muiden rotujen ponioreja arvosteltiin ponioripäivillä yhteensä 18.

Newforestinponi Parks Talent, kuva Emilia Fager.

Jalostukseen käyttöoikeutta hakeneista nuorista hyväksyttiin yhteensä kuusi. Niistä 3-vuotiaat russori Ai. Ka. V. Chiko ja B-sektion welshori Goldencoast Eros saivat käyttöoikeuden vuosiksi 2008-2012 ja ne palkittiin I-palkinnolla. Kolmivuotiaat newforestoriit King's Cross ja Klockas Faramir hyväksyttiin jalostukseen vuosiksi 2008-2010. Molemmat oriit saivat II-palkinnon. Neli- ja viisivuotiaista connemaraoreista hyväksyttiin 38 pisteellä Rockfield Wizard (vuosiksi 2008-2009) ja Eternal Flake (vuodeksi 2008).

Kantakirjaan hyväksyttiin ja jalostukseen käyttöoikeuden vuosiksi 2008-2010 saivat russori Micky RR 544 (KTK II), newforestponiori Park's Talent (KTK II). Uusintatarkastettavista welshmountainoreista viiden vuoden jatkoluvan saivat Goldencoast Boggart, Wikners Rodrigo ja Dyfrdwy Stardust. Jatkoluvan saivat myös D-sektion welshponiori Kotimäen Regent ja vuonohevosori Ljosprins, molemmat viideksi vuodeksi.

Ponioripäivien yhteydessä palkittiin jalostusori Ekeholms Bacardi valion arvolla

Oriin jalostusarvosteluun kuuluvat eläinlääkärintarkastus, rakennearvostelu ja käyttökoe. Kantakirjaan hyväksytty ori voi saada jalostukseenkäyttöoikeuden enintään viideksi vuodeksi kerrallaan, jonka jälkeen se uusintatarkastetaan. Uusintatarkastus sisältää jälkeläisten laadun arvioinnin, astutustilastojen seurannan, eläinlääkärin tarkastuksen sekä tyypin ja rakenteen tarkastuksen. Jalostukseen käytön ehtona oreilla on, että ne läpäisevät  ortopedisen ja suun tutkimuksen ja saavat hyväksytyn röntgenlausunnon sekä cem-testin.

Suomen Hippoksen poniorilautakunnassa ovat: pj Anna Pajanen, vpj  Tuula Pyöriä, Outi Talvi, Peter Tindale (shetlanninponit) ja Kirsi Lehtonen (muut ponirodut). Varalla Ilona Pykäläinen ja Marianna Paavolainen. Käyttökokeen valvojat: Jari Joukkonen ja Heidi Sinda. Eläinlääkäri: Jukka Kilpinen.

Lisää tietoa ponioripäivistä www.hippos.fi

Ponioripäivien tulokset: http://www.hippos.fi/hippos/jalostus_ja_kasvatus/nayttelytoiminta/ratsut_ja_ponit/nayttelytulokset/oripaivat08/ponioripaivat08tulokset.php