Uusi opas tallien toimintaympäristöistä

1.6.2010

Uusi opas ilmestynyt:

Tallien toimintaympäristöt ja tilatarvevaatimukset
Opas kunnalliseen maankäytön suunnitteluun

Toimittajat: Sanna Airaksinen ja Minna-Liisa Heiskanen
Julkaisija: Suomen Hevostietokeskus ry, 2008

Uusien tallien syntyminen on pantu merkille monessa kunnassa ja kaupungissa. Yleisesti ottaen hevostoiminta vaatii ympärilleen riittävästi tilaa, mistä syystä erityisesti taajamissa tallitoiminnan ja tallien tilatarpeiden ongelmat korostuvat. Meidän on helppo ymmärtää, että esim. golf lajina vaatii suuria alueita. Sitä vastoin hevostoiminnan tilavaatimukset ovat monella asian kanssa tekemisiin joutuvalla vielä hämärän peitossa. Hevostoimintojen so-vittaminen taajamien läheisyyteen vaatii osaamista ja alan erityispiirteiden tuntemista.

Tallien tilatarpeisiin vaikuttavat mm. toiminnan luonne ja käyttäjäryhmät. Asianmukainen ympäristö suoja-alueineen on välttämätön niin hevosten hyvinvoinnin kuin turvallisuuden-kin kannalta. Tämän takia on toivottavaa, että kaikki tahot, jotka tekevät suunnitelmia ja päätöksiä hevostoimintojen sijoittamisesta, ymmärtävät eri talliyksiköiden toimintaa ja tur-vallisuusvaatimuksia. Sama koskee myös tallitoiminnan naapuriksi sijoitettavia toimintoja. Oikealla suunnittelulla, paikallisten olosuhteiden huomioonottamisella ja toimijoiden vuo-rovaikutuksella voidaan parantaa toimintojen yhteensovittamista.

Suomen Hevostietokeskus ry:n toimittama opas tarjoaa kunnan viranomaisille näkökul-man erilaisten hevostoimintojen tilavaatimuksiin. Sen toivotaan myös auttavan hevosvä-keä selvittämään asiansa viranomaisten suuntaan. Oppaassa on käytetty esimerkkeinä 20 hevosen ravi-, ratsu- ja hoito- sekä kasvatustalleja, mukana on myös 1-2 hevosen kotitalli. Opas vastataan ympäristöministeriön Hevostallityöryhmän raportissa (2008) esitettyyn toi-veeseen välittää tietoa tallien suunnittelusta, rakentamisesta ja ympäristöasioista.
 
Opasta voidaan tilata Suomen Hevostietokeskus ry:n verkkokaupasta 25 euron hintaan ilman toimitusmaksua. Laskun halutessaan asiakkaat (esim. yritys- ja yhteisöasiakkaat) voivat tilata julkaisun sähköpostilla (tietopankki@hevostietokeskus.fi) tai työpäivisin puhe-limitse 0440-986621. Tällöin laskuun lisätään 5 euron toimitusmaksu sekä yli 1 kg:n pai-noisista lähetyksistä postituskulut.

lisätietoja:
FT Sanna Airaksinen puh. 0440-986623
FT Minna-Liisa Heiskanen 050-5361371