Uusi Suomen ennätys ja upeita finaaleja Ypäjällä

30.8.2020

Askellajiratsastuksen lajimestaruuskilpailuissa tehtiin uusi Suomen ennätys P2 Speedpassissa. Ennätyksen ratsasti Gerda-Eerika Viinanen ratsullaan Svala frá Minni-Borg.

Gerda-Eerika Viinanen ja Svala frá Minni-Borg passin ennätysvauhdissa.

Askellajiratsastuksen lajimestaruuksien finaalipäivä on aina jännittävä ja täynnä suurta tunnetta. Finaaleissa nähdään Suomen parhaimmat ratsukot jokaisesta lajista samaan aikaan radalla ja ratsukot näyttävät parhaimpansa.

Islanninhevosten Lajimestaruuskilpailuiden finaalipäivä sai upean huipennuksen, kun saimme todistaa uuden Suomen ennätyksen P2 Speedpassissa! Gerda-Eerika Viinanen hevosellaan Svala frá Minni-Borg juoksivat passin uuteen ennätysaikaan 7,70”! Tämä aika on maailman kärkiaikoja ja sijoittuisi WorldRanking -listalla sijalle 11.

”Lähdimme Svalan kanssa hyvin ja rennoin mielin P2 luokkaan. Ratsastajalla sekä hevosella oli kivaa, jonka tuloksena saatiin hyvä juoksu aikaan”, kertoo Gerda-Eerika tunnelmistaan ennätysjuoksun jälkeen. SIHY onnittelee lämpimästi tätä nuorta ratsukkoa hienosta ennätyksestä!

Tölttiluokkien A-finaalit

Finaalipäivän aloitti töltti T1 luokan eri ikäluokkien A-finaalit. Junioreiden uusi Lajimestari on Miina Sarsama – Freir frá Kaakkola pistein 6,44! Hopealle ratsasti Vilma Mätäsniemi – Hvammur frá Hvolsvelli pistein 5,11 ja pronssille tasapistein Siiri Anttonen - Sindra frá Sommarbo ja Ella Nieminen - Heimir fra Gliti pistein 4,56. T1 nuorten Suomen Lajimestaruuteen 2020 pistein 5,89 ratsasti Viivi Kallio hevosella Kyndill frá Lýtingsstöðum! Hopeaa saavutti Gerda-Eerika Viinanen - Fengur Fra Suluholti pistein 5,78 ja pronssia Hanna Huhta - Teitur från Marklanda pistein 5,67.

SIHY ry on nimennyt T1 senioreiden luokan Röðull frá Holtsmúla 1 muistoluokaksi vuosiksi 2020-2030. Senioreiden T1 luokan uusi Suomen Lajimestari 2020 on Jenni KUrki - Narri frá Vestri-Leirágörðum, joka saavutti finaalissa huippupisteet 6,78 ja hän sai upean kiertopalkinnon, jolla SIHY kunnioittaa Roopen muistoa. Hopeaa T1 senioreista sai Kaarina Metz - Bragi frá Ytri-Skógum pistein 5,83 ja pronssille ratsasti Annamari Von Hertzen - Thrádur frá Austurkoti pistein 5,39.

T2 tölttiluokan A-finaali oli kaikkien ikäryhmien yhdistetty. Koko finaalin parhaat pisteet 6,46 ja senioreiden Suomen Lajimestariksi ratsasti Laura Nyström – Héla frá Kaakkola. Senioreiden hopealle ratsasti Julia Wejberg – Tjaldari frá Heimnesi pistein 4,33. Finaalin toiseksi parhaimmat pisteet 5,75 ratsasti Reetta Varonen – Einar frá Einiskaga ja on näin junioreiden vuoden 2020 Suomen Lajimestari. Nuorten voittajaksi ratsasti Natalie Slögs – Heidi frá Kaakkola pistein 5,46. Hopealle ratsasti Aura Kari - Spretta Frá Melaleiti pistein 5,42 ja kolmanneksi Anna Ketola – Dimma frá Sidu.

Askellajiluokkien A-finaalit

Iltapäivällä kisapäivä jatkui hienoilla F1 ja V1 A-finaaleilla. Ensin ratsastettiin F1 viisikäynnin A-finaali, mikä oli eri ikäryhmien yhdistetty. Koko finaalin ja samalla senioreiden Lajimestaruuden voitti Jenni Kurki – Narri frá Vestri-Leirárgörðum korkein pistein 6,90! Hopealle senioreista ratsasti Laura Nyström – List fra Kuuma pistein 5,76. Nuorten Lajimestaruuden voitti Anna Ketola – Dimma frá Sidu pistein 4,81, hopealle ratsasti Veera Niemi – Hekla fra Vidarbrekku pistein 4,05 ja kolmanneksi Anna Hynninen – Bragur frá Seljabrekku. Junioreiden voittaja selvisi jo karsinnoissa ja omassa ikäryhmässään viisikäynnin Lajimestari on Julia Airola - Forld frá Thjódòlshaga pistein 3,53.

Päivän viimeiset finaalit olivat V1 nelikäynnin eri ikäluokkien finaalit. Ensimmäisenä nähtiin hieno junioreiden kilpailu Suomen parhaimmasta nelikäyntiratsukosta. Voittoon ratsasti Miina Sarsama - Freir frá Kaakkola pistein 5,67! Hopeaa saavutti Reetta Varonen - Einar frá Einiskaga pistein 5,43 ja pronssia Vilma Mätäsniemi - Hvammur frá Hvolsvelli pistein 5,30.

Nuorten nelikäynnin A-finaalin voittoon ja kultamitalille ratsasti Gerda-Eerika Viinanen hevosella Fengur Fra Suluholti pistein 6,10!  Tätä ennen Fengurilla jo 15 vuotta ratsastaneet ovat aina saavuttaneet vain hopeaa. Nyt tuli vihdoin kultaa! Hopealle ratsasti Viivi Kallio - Kyndill frá Lýtingsstöðum pistein 5,90 ja pronssille Amanda Nygård - Heidur Fra Eilifdskogi.

Nelikäynnin senioreiden Suomen Lajimestaruuden voitti Mari Väyrynen-Kunnas - Heimur frá Austurkoti pistein 6,47! V1 senioreiden luokka on Marjatta Kojon muistoluokka ja näin Mari Väyrynen-Kunnas sai myös upean kiertopalkinnon, jonka on valmistanut IcelyArt. Hopeaa voitti Laura Nyström - Héla frá Kaakkola pistein 6,07 ja pronssia Kaarina Metz - Bragi frá Ytri-Skógum pistein 5,57.

Speedpassin ja kombinaatioiden mestarit sekä Hyvä ja Harmoninen Ratsastus -voittajat

Finaalipäivän lopuksi nähtiin vielä vauhdikas P2 Speedpassi -luokka, missä ratsukot kisaavat 100m matkalla nopeimmasta ajasta puhtaassa liitopassissa. Tämä laji todella kruunasi koko kilpailuviikonlopun, kun jo mainittu uusi Suomen ennätysaika 7,70” kilahti sähköiseen ajanottoon Gerda-Eerikan ja Svalan juoksussa. Junioreista Lajimestaruuteen 2020 juoksi Siiri Anttonen - Lisa fra Eystri-Hol ajalla 12,05” ja toiseksi Julia Airola – Forld frá Thjódòlshaga. Senioreiden P2 Lajimestaruuteen ratsasti Tiina Kari – Saga fra Kakkola ajalla 9,36”.

Askellajiratsastuksessa kilpaillaan myös eri luokkien ja lajien sijoitusten perusteella kombinaatioiden mestaruuksista. Nelikäyntikombinaation junioreiden Suomen Lajimestaruuden voitti Miina Sarsama – Freir frá Kaakkola pistein 5,935! Hopeaa voitti Reetta Varonen – Einar frá Einiskaga pistein 5,465 ja pronssia Ella Nieminen – Heimir fra Gliti pistein 4,800. Nuorten nelikäyntikombinaation Lajimestari 2020 on Gerda-Eerika Viinanen – Fengur fra Suluholti pistein 5,735! Hopeaa voitti Viivi Kallio – Kyndill frá Lýtingsstöðum pistein 5,700 ja pronssia Hanna Huhta – Teitur från Marklanda pistein 5,250. Senioreiden nelikäyntikombinaation kultaa voitti Laura Nyström – Héla frá Kaakkola pistein 6,150! Hopeaa voitti Mari Väyrynen-Kunnas – Heimur frá Austurkoti ja pronssia Kaarina Metz – Bragi frá Ytri-Skógum pistein 5,615. Nelikäyntikombinaatiossa ratsukko on sijoittunut joko T1 tai T2 luokassa sekä V1 luokassa. Näiden luokkien sijoitukset antavat ratsukolle pisteitä ja näiden pisteiden perusteella ratkotaan kombinaatioiden mestaruudet.

Viisikäyntikombinaatiossa ratsukon on pitänyt osallistua kolmeen eri lajiin eli joko T1 tai T2 sekä F1 ja johonkin passiluokkaan. Näiden luokkien sijoitukset antavat ratsukolle pisteitä ja näiden pisteiden perusteella ratkotaan kombinaatioiden mestaruudet. Viisikäyntikombinaation junioreiden Suomen Lajimestaruuden voitti Julia Airola - Fold frá Thjódólshaga pistein 2,950. Nuorten viisikäyntikombinaation Suomen Lajimestaruuden voitti Veera Niemi – Hekla fra Vidarbrekku pistein 4,490. Senioreissa ei ollut kombinaatioratsukoita.

Suomessa kilpailujärjestäjä pyytää tuomareita nimeämään jokaisesta ikäryhmästä yhden ratsastajan, joka ansaitsee tuomariston mielestä palkinnon hyvästä ja harmonisesta ratsastuksesta. Hyvä ja Harmoninen Ratsastus -palkinto osoitetaan useimmiten ratsastajalle, jonka ratsastus on tuomariston mielestä harmonisin muihin samaan ikäluokkaan osallistuneiden nähden. Islanninhevosten Lajimestaruuskilpailuissa 2020 tuomaristo valitsit Hyvä ja Harmoninen Ratsastus -palkinnon saajiksi junioreista Miina Sarsaman, nuorista Gerda-Eerika Viinasen ja senioreista Jenni Kurjen.

Suomen Islanninhevosyhdistys onnittelee kaikkia uusia Lajimestareita ja mitalisteja!