Valjakkoajon MM-kilpailut jatkuivat haastavalla maratonilla

23.10.2020

Talvikki Järvisen Dancer T hämmästeli vielä kaikenlaista maratonilla kohtaamaansa, mutta osa osuuksista sujui myös mallikkaasti.

Talvikki Järvinen ja Dancer T koulukokeessa, photo SRL Peter Nixon.

Valjakkokuski Talvikki Järvinen ja Danser T suorittivat perjantaina maratonin eli kestävyyskokeen hevosyksiköiden maailmanmestaruuksissa Paussa, Ranskassa. Valjakko on yhteistuloksissa koulu- ja kestävyyskokeen nyt 43. tilalla. Kilpailua johtavat Ranskan Marion Vignaud – First Quality ennen Kanadan Kelly Houtappels-Bruderia hevosella Flip, kolmantena Alankomaiden Saskia Siebers – Axel.

– Hevonen oli ihan yhtä jännittynyt maratonilla kuin koulukokeessa. Pari estettä meni ok, joissa ei ollut yleisöä lähellä tai kovin massiivista esteosaa. Ja A-osuudella puistossa ennen esteitä se oli rauhallinen, edes syke ei juuri noussut. Täällä on myös satanut ja pohjat ovat liukkaat, ja hokit kuin hokit tahtovat lipsua hevosellani, Järvinen kertoo.

Kasitoistavuotias hollantilaisruuna on ollut kisapaikalla tavallista jännittyneempi.

– Kun tulimme tänne, se oli mukavan rento ensimmäisen päivän jälkeen, mutta sen jälkeen pieni hevonen on ollut aika hämmentynyt. Kaikki on pitänyt nähdä ja mihinkään ei voi mennä, ennen kuin se on varmasti turvallista. Joka vuosi kauden ensimmäisessä kilpailussa sillä on ollut jännitysongelmaa, mutta ei näin massiivista kuin täällä.

– Jos hevostani jännittää, sen pitää antaa olla ja suorittaa se minkä se pystyy, liika patistaminen ei siinä tilanteessa auta. Itsekin pitää oppia olemaan aina vain kärsivällisempi. Ratsastaen sen jännittymiseen on helpompi vaikuttaa kuin vaunuista, Järvinen kertoo.

Kilpailurutiinin hakeminen on kärsinyt koronatilanteesta.    

– Kauheasti emme ole päässeet käymään kylillä ennen MM-kilpailuja. Menimme Suomessa SM-kisat ja olemme käyneet myös pienemmissä ratsastuskilpailuissa.

– Paras tapa päästä jännityksestä olisi päästä viemään sitä enemmän kaikenlaisiin tapahtumiin, joista se saisi lisää kokemusta, mutta tänä vuonna se ei ole ollut koronan vuoksi mahdollista. Viimeksi kilpailimme isoissa kisoissa vuosi sitten täällä. Loma-ajat töistä eivät ole mahdollistaneet pitkiä karanteeneja kisamatkojen yhteyteen nyt MM-kilpailujen alle, eläinlääkäri Hämeenlinnassa työskentelevä Järvinen toteaa.  

Huomenna kilpailussa on välipäivä, sunnuntaina kilpailu ratkeaa tarkkuuskokeessa.

– Uskoisin että sama jännittämisongelma jatkuu tarkkuudessa, sillä iso areena on haasteellinen kokeneemmillekin hevosille. Mutta ainakin täällä mukavassa seurassa on kiva seurata muiden hienoja suorituksia, tästä tuli meille vähän enemmän tällainen lomareissu, vaikka aika kallis sellainen, Järvinen toteaa iloisen reippaana.  

Hämeenlinnalainen Talvikki Järvinen, 46, on saavuttanut Danser T:n kanssa neljä perättäistä Suomen mestaruutta sekä SM-hopeaa vuodelta 2016. MM-tasolla hän on kilpaillut kahdesti, vuonna 2018 hevosella Roy Jones ja 2016 Danser T:llä. Järvisellä on tilillään yhdeksän kansainvälistä voittoa.

Kenttäratsastaja Elmo Jankari kilpailee Paussa viiden tähden tasolla hevosella Soraya. Maastoon startataan lauantaina ja kilpailu ratkeaa rataesteillä sunnuntaina.

21.–25.10. Valjakkoajon MM-kilpailut, hevosyksiköt, Pau, Ranska

Tilanne koulu- ja maratonosuuden jälkeen 23.10.2020

1) Marion Vignaud – First Quality, FRA 134,08
2) Kelly Houtappels-Bruder – Flip, CAN 134,32
3) Saskia Siebers – Axel, NED 135,12
…43)Talvikki Järvinen FIN 187,00
Täydet tulokset: https://www.hoefnet.nl/wp-content/uploads/uitslagen/2020/FRA/PAU.20201021.20201025/PDF/A+B_HORSES.pdf

Kilpailun kotisivu: https://www.event-pau.com/

Kilpailun FB-sivu, livelähetyksiä: https://www.facebook.com/5EDPofficiel

MM-valjakon tuloksia ja lähtölistoja: https://www.hoefnet.nl/kalender-uitslagen-startlijsten/worldsinglespau2020/

Valjakon FB-sivu: https://www.facebook.com/teamdansert

Kenttäratsastuksen tulospalvelu: https://results.worldsporttiming.com/event/33