Valjakkoajon MM-kilpailut – molemmat suomalaishevoset läpi hevostarkastuksesta

14.9.2022

Valjakkoajon hevosyksiköiden MM-kilpailu alkoi tänään keskiviikkona hevostarkastuksella sekä avajaisseremonialla Le Pin au Harasissa Ranskassa. Suomen joukkueessa mukana ovat hämeenlinnalainen Talvikki Järvinen ja Danser T sekä ypäjäläinen Leena Kalalahti ja Judym. Varsinainen kilpailu käynnistyy torstaina ja perjantaina koulukokeella. Kalalahti starttaa koulukokeessa torstaina aamupäivällä ja Järvinen perjantaina iltapäivällä.

Talvikki Järvinen ja Danser T. Kuvat Brigitte Gfeller.

 

FEI:n maailmanlistalla sijaa viisi pitävä Talvikki Järvinen lähtee MM-kilpailuun Danser T:n kanssa luottavaisella mielellä.

“Kympin kärki on edelleen tavoite ja hevonen tuntuu siltä, että se on mahdollista. Tänään meillä on ohjelmassa vielä Christian Iselin valmennus ja pääsemme tutustumaan kisa-areenaan, jossa on neljä minuuttia aikaa näyttää paikkoja hevosille. Oma kisakunto on ihan hyvä. Vaikkei kaikki ole mennyt suunnitelmien mukaan, niin hevonen tuntuu hyvältä. Ennen matkaa oli vähän ruokamyrkytystä, ja kesken matkan meillä hajosi pakoputki. Toivottavasti haasteet jäivät reissun päälle.”  

“Tunnelma kilpailupaikalla on mukava, mutta heti kun lähdettiin ajamaan niin taivas repesi, ja olen alusvaatteita myöten kastunut. Kisa-areenoilla on kuitupohjat, ne onneksi vaikuttavat kestävän vettä hyvin”, Järvinen toteaa

Groomeina Järvisellä ovat mukana Camilla Christiansen ja Miia Vallema.

“Groomi on vaunuissa ihan yhtä lailla urheilija kuin minäkin. Etenkin maratonilla groomin merkitys korostuu. Camilla on ollut alusta asti mukana ja meillä yhteistyö on saumatonta. Välillä ei tarvitse edes puhua mitään, kun toinen tietää jo mitä tehdä. Myös hevosen hoito on mukavaa porukalla. Suomen joukkueen kesken on hyvä tunnelma ja yhteishenki, ja kaikki auttavat toisiaan.” 

 

Leena Kalalahti ja Judym.

 

Etenkin tarkkuuskokeessa kuluneella kaudella loistaneet Leena Kalalahti ja Judym starttaavat koulukokeeseen torstaina aamupäivällä.  

“Hyvillä fiiliksillä lähdetään kohti kilpailua. Olemme tänään käyneet myös valmentaja Christian Iselin silmän alla ajamassa, ja molemmilla Suomen valjakoilla oli aika treenikentille ja tutustumaan kisa-areenaan. Kilpailupaikan aluekartta on itselläni vielä hieman hukassa. Etäisyydet paikan päällä ovat tosi pitkiä, eli vielä on vähän tällaista hakemista ja tutustumista”, Leena Kalalahti kommentoi tunnelmia kilpailupaikalta.

“Judym on hyvässä kunnossa ja saanut huilata matkalla, hevonen on pidetty pirteänä. Pieniä vastoinkäymisiä koettiin matkalla, kun Patrikin [Andersin] matkatavarat hävisivät lentokentällä, ja hevosautostamme hajosi lastaussilta. Onneksi saatiin hevonen ja groomi turvallisesti autosta pihalle ja perille kisapaikalle. Tämän päivän vet checkissä koettiin sydämentykytyksiä, kun Judym otti vähän liiankin leppoisasti, eikä sitä huvittanut juosta kunnolla. Saimme onneksi juosta toisenkin kerran ja mukava toimitsija-setä antoi meille vähän vauhtia”, Kalalahti nauraa.  

Kalalahdella on kilpailuissa mukanaan groomit Laura Suominen ja Patrik Andersin, joiden panosta hän kiittelee kovasti.

“Groomeilla on minulle ihan valtava merkitys. Laura on kyydissä koulussa ja tarkkuudessa sekä vastaa hevosen hoidosta, Patrik puolestaan on maratonilla ja tekee sinne hyvät nuotit. Maratonilla tulee olemaan kahdeksan estettä radalla ja odotettavissa on aika raskas maraton, jossa kaikkien kuntoa testataan. Osaava groomi tuo suuren avun maratonille.” 

“Toivon tekeväni täällä kauden parhaan tuloksen koulukokeessa. Maratonilla vastassa ovat maailman nopeimmat ja parhaimmat valjakot, joten siellä varaa virheisiin ei ole. Tarkkuudessa olemme vahvoilla, tällä kaudelta olemme voittaneet 3*-tasolla kaikki kolme tarkkuuskoetta, joihin olemme osallistuneet. Tarkkuuskokeen voitto on mahdollinen, jos kaikki osuu kohdilleen ja pallot pysyvät ylhäällä, ja silloin olisi mahdollisuus nousta myös kokonaiskilpailussa”, Kalalahti paljastaa kilpailutaktiikkaansa.  

Suomen joukkueeseen kuuluvat valjakoiden ja groomien lisäksi joukkueenjohtaja Ben Simonsén  
valmentaja Christian Iseli. 

Kilpailua voi seurata livenä tapahtumajärjestäjän nettistriimin kautta LINKKI 
 

Kilpailuaikataulu  
Muutokset mahdollisia, aikataulu Suomen aikaa 

Torstai 15.9.  
10.00-18.00 Koulukoe, ryhmä 1  

Leena Kalalahti ja Judym starttaavat aamupäivällä numerolla 21.  

Perjantai 16.9. 
10.00-18.00 Koulukoe, ryhmä 2  
Talvikki Järvinen ja Danser T starttaavat iltapäivällä numerolla 73

Lauantai 17.9. 
10.00-18.00 Maraton 

Sunnuntai 18.9.
10.00-18.00 Tarkkuuskoe 
Palkintojen jako, aika tarkentuu  

Valjakkoajon MM-kilpailuiden aikataulu ja tulokset päivittyvät tänne 
Kilpailujärjestäjän nettisivu LINKKI