Valjakkoajon PM-kullat Suomeen, Norjaan ja Ruotsiin

1.6.2010

Ypäjä Equestrian Show (YES2009) 11.-14.6.2009, Ypäjä

Suomen Simonsén ajoi kultaa, von Schantz hopeaa,
Heikinheimo ja Turku pronssia



Jouni Heikinheimo ja El Carillo tarkkuusradalla. Kaikki kuvat Anna Vähäkuopus.

Valjakkoajon Pohjoismaiden mestaruudet ratkaistiin Ypäjä Equestrian Show'ssa 
sunnuntaina tarkkuuskokeessa. Lauantaina maratonilla kolmanneksi valjakkoyksiköissä kirinyt Jouni Heikinheimo otti tarkkuudessa El Carillolla kuusi sekuntia yliaikaa, mutta säilytti asemansa kokonaispisteissä ja nappasi valjakkkouransa ensimmäisen arvokisamitalin, PM-pronssia.



Liselotte Pålsson ja Trofenix.

Tuplavoitto meni Ruotsiin Liselotte Pålsson ja Trofenixin saadessa kultaa ja Cecilia Qvarnströmin ja  Sveland Sacramenton hopeaa. Ruotsi otti myös joukkuekullan Suomen ollessa toinen.



Wenche Johannesen ja Rappen.

Poniyksiköissä PM-kultaa ajoi Norjan Wenche Johannesen ponilla Rappen Suomen Fredrik von Schantzin ollessa toinen It's Casperilla. Pronssimitalin otti Charlotta Turku hopeaponin täysveljellä  It's Calvin. Suomalaiset ottivat joukkuevoiton ennen Norjaa ja Ruotsia.



Fredrik von Schantz ja It's Casper.

Hevospareissa kilpailtiin kolmen suomalaisvaljakon voimin, joista PM-kullan otti suvereenisti Ben Simonsén voittaen kaikki kolme osakoetta: koulun, maratonin ja tarkkuuden.

Heikinheimo nousi huipulle nopeasti

Heikinheimo ajoi pronssille äitinsä Anna-Maijan kasvattamalla El Carillolla, jonka sisko Caricia kiidätti Maria Heikkilän esteillä Finnderbyn voittoon Ypäjällä vain viikkoa aiemmin. Heikinheimolla on itsellään myös esteratsastajan tausta, jonka hän uskoo olevan vahvana tukena nopeassa nousussa valjakon kärkinimiin. Aiemmin esteratsuna toiminut El Carillo laitettiin ensi kertaa valjaisiin 11-vuotiaana vuoden 2007 lokakuussa.

Jouni Heikinheimo ja tuore mitali. Kuva Anna Vähäkuopus.

-  Hevonen totesi, että kai tää on fiksumpaa kuin että 90 kiloa keikkuu selässä. El Carillo on ihan uskomaton kilpailijaluonne. Sillä on mahtava tsemppi, se menisi varmaan niin kauan, kunnes sen sydän pysähtyy, Heikinheimo ylistää kisakumppaniaan.

- Upea hevonen ja upeat kaverit ovat auttaneet minua. Oli odottamatonta saada PM-mitali jo tässä vaiheessa,  ilman Benin ja Kaisun (Simonsen) ja Tirkkosen Sannan apua emme olisi olleet lähelläkään. Myös perhe on ollut vahvana tukena, kuski kiittää. 

Seuraavat etapit ovat kansainvälisissä kilpailuissa juhannuksen jälkeen Unkarissa ja Puolassa.

-  Kvaalit ensi vuoden MM-kilpailuihin on  syytä hakea jo nyt, koska emme tiedä missä vaiheessa kautta kilpailut ovat ensi vuonna, Heikinheimo toteaa.

Simonsen hallitsi parivaljakoita

Ben Simonsen oli parivaljakoissa lyömätön kaikilla osuuksilla ja tähtäimessä ovat MM-kilpailut elokuun lopulla Unkarissa. Sitä ennen hän tekee saman kisamatkan Heikinheimon ja Tove-Maria Holmaston kanssa Keski-Eurooppaan.



Ben Simonsén ja "mustikat" valmistautuvat MM-kisoihin.

-  Minulle ei riitä että hevoset on kvaalattu MM:iin. Viimeksi olin 20. sijalla 70 lähtijän joukossa, nyt lähden hakemaan parempaa sijoitusta. Menen vain jos tiedän, että hevoseni pystyvät siihen.

- Olen tyytyväinen koulukokeessa saamiini pisteisiin, koska skaala oli täällä todella tiukka, minkä totesivat myös ruotsalaiset huippuluokan kuskit. Maratonissa Kidi oli tosi innokas, jopa yli-innokas A-osuudella, ja sen huomasi esteosuudella loppupäässä väsymyksenä. Jos parivaljakossa toinen hevonen vetää ja toinen ei, niin vaunuhan ei käänny, Simonsén kertoo.

Tarkkuusradalla porttikeilojen päältä putosi neljä palloa.

- Päivän tarkkuusrata oli helppo, pudotukset olivat osittain omaa syytä ja osittain ne johtuivat siitä, että olin uudistanut vaunuani enkä ollut ehtinyt testata ja treenata sitä vielä riittävästi, Simonsén sanoo.

YPÄJÄ EQUESTRIAN HORSE SHOW - YES 2009
Tuloksia su 14.06.09



Tove-Maria Holmasto / Silvester II olivat PM-kisassa viidensiä.

VALJAKKOAJO CAI/ CAIP, Pohjoismaiden mestaruus
Lopputulokset kolmen osakokeen jälkeen.

Hevosyksiköt, Pohjoismaiden mestaruus, 11 lähtijää, 5 sijoittuu
1) Liselotte Pålsson / Trofenix SWE -131,71 vp, 2) Cecilia Qvarnström / Sveland Sacramento SWE - 135,19 vp, 3) Jouni Heikinheimo / El Carillo FIN -138,24 vp 4) Anneli Blomberg / Hertiginnan SWE - 139,42 vp, 5) Tove-Maria Holmasto / Silvester II FIN -151,93 vp,
-----------------------------------------
6) Sanna Tirkkonen / Nelson III FIN -154,79 vp, 7) Taru Lahti / Sunlight II FIN -156,28 vp, 8) Leena Hakala / Kihin Jussi FIN -180,81
Hyl. Marko Särmäharju / Coen D FIN, Öivind Mikkelsen / Lundvar NOR
Kesk. Talvikki Järvinen / Linde Boy FIN

Poniyksiköt, Pohjoismaiden mestaruus, 10 lähtijää, 5 sijoittuu.
1) Wenche Johannesen / Rappen NOR -138,12 vp, 2) Fredrik von Schantz / It's Casper FIN -138,88 vp, 3) Charlotta Turku / It's Calvin FIN -141,53 vp, 4) Heidi Bergsund / Alm Jarl NOR -156,82 vp, 5) Tina Söderberg / Hector SWE -157,53 vp,
--------------------------------------------------------------
6) Karin Bondeson / Mimer SWE -159,14 vp  7) Hannu Kalalahti / Hessin Vihtori FIN -159,87 vp,  8) Anna Göransdotter / Miro -160,49 vp 9) Anne Friis / Korven Siluetti -172,95 vp, 10)
Ingunn Finstad / Rånnar -198,22 vp

Hevosparit, Pohjoismaiden mestaruus, 3 lähtijää, 3 sijoittuu
1) Ben Simonsén / Artemis, Kidi FIN -156,95 vp, 2) Heidi Sinda / Jorik M, Jorrit fan't Wyldpaed FIN -211,55 vp 3) Jari Ihanamäki / Cojac, Pavarotti FIN -225,27 vp

Joukkuekilpailu:

Poniyksiköt, Pohjoismaiden mestaruus,  (3 joukkuetta)
1) SUOMI (Hannu Kalalahti, Charlotta Turku, Fredrik von Schantz) -272,31 vp, 2) NORJA (Ingunn Finstad, Heidi Bergsund, Wenche Johannesen) -292,54 vp, 3) RUOTSI (Anna Göransdotter, Karin Bondeson, Tina Söderberg) -309,83 vp

Muut valjakkotulokset:
Poniparit, (2 lähtijää, ei mitaleita)
1) Rebekka Kristiansen / Ekens Consept, Sanbergs Caesar SWE -130,23 vp, 2) Ewa Nowén / Bryggaren, Slåttergubbens Rufus SWE -188,80 vp

Hevosyksiköt, (2 joukkuetta, ei mitaleita)
1) RUOTSI (Liselotte Pålsson, Anneli Blomberg, Cecilia Qvarnström) -266,21 vp, 2) SUOMI (Taru Lahti, Jouni Heikinheimo, Tove-Maria Holmasto) -279,76 vp

TELEVISIOINTI
Kilpailun huippuhetkistä tehdyt koosteet nähdään SRL:n netissä www.ratsastus.fi .
Urheilukanava: Kisakooste lähetetään la 20.6. klo 13:45, lisätietoja: www.urheilukanava.fi